ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Ελλάδα

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Συζητείται σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών». Ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, διότι αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, τον εκλογικό νόμο.

Και συζητείται για άλλη μια φορά ένα κρίσιμο νομοσχέδιο με απόντα τον πρωθυπουργό.

Προφανώς αντιλαμβάνομαι το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού, και εγώ ήμουν τεσσεράμισι χρόνια σε αυτή τη θέση.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι πώς μπορεί να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης, εφόσον είναι ανελαστικό το πρόγραμμά του, ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Για μια ακόμη φορά, όμως, επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του είναι μειοψηφική στη κοινή γνώμη.
Διότι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί αυτό που λέμε ισοτιμία της ψήφου. Και επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε ήταν αυτές, ας μην το ξεχνάμε, που μας οδήγησαν στη κρίση.

Αλλά η Ν.Δ., η κυβέρνησή της και ο κ. Μητσοτάκης, επιμένει στις συνταγές του χθες.
Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση.
Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Σε ένα εκλογικό σύστημα που έχει ευθύνη, γιατί γεννά από μόνο του ενδεχομένως, αυτή η λογική της παντοδυναμίας του ενός και η προσπάθεια των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν, ή των κομμάτων να διασφαλίσουν αυτήν την παντοδυναμία, γεννά παθογένειες, παθογένειες γνωστές σε όλους μας. Αιτίες της κρίσης, όπως είναι το ρουσφέτι, όπως είναι η διαπλοκή, όπως είναι η φαυλότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *