ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Ξεκινήσαμε από την Αχαΐα μια μακρά και δημιουργική πορεία, με στόχο να ακούσουμε τους πολίτες

Αλ. Τσίπρας: Ξεκινήσαμε από την Αχαΐα μια μακρά και δημιουργική πορεία, με στόχο να ακούσουμε τους πολίτες

 

 

 

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιonian ΤV και στους δημοσιογράφους Ν. Γιαπρακά –Γ. Καλαμαρά

 

Ν. Γιαπρακάς: Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα «Επί παντός» μέσα από την συχνότητα του Ιόνιαν. Απόψε, μαζί με την συνάδελφο Γεωργία Καλαμαρά, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Τσίπρα καλησπέρα σας.

Α. Τσίπρας: Καλησπέρα σας.


Δημοσιογράφος: Καλώς ήρθατε στην Πάτρα, σε μια διήμερη επίσκεψη με σκοπό, βέβαια, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν το συνέδριο, στον κόσμο, στους πολίτες. Να τους ακούσετε τους πολίτες όπως είπατε σε αρκετούς εξ αυτών σήμερα, στην περιοδεία την οποία έχετε κάνει μέχρι στιγμής. Μια λαϊκή συνέλευση. Ποιος είναι ο στόχος αυτού του ανοίγματος που επιχειρείται;

Α. Τσίπρας: Καταρχάς είμαι ευτυχής διότι έχω την ευκαιρία να έρθω στην εκλογική μου περιφέρεια. Μη τον ξεχνάμε αυτό. Διάλεξα την έδρα στην Αχαΐα, γιατί νομίζω, ότι, ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στον αχαϊκό λαό, που με τίμησε πολλάκις με την επιλογή του, με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε μένα προσωπικά στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η οποία και ήταν μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρότι ήταν η αναμέτρηση που ηττηθήκαμε, εντούτοις στην Αχαΐα ήμασταν πρώτο κόμμα, συνεχίζουμε να είμαστε πρώτο κόμμα με διαφορά. Κρατάμε ως ένα δημοκρατικό παραδοσιακό κάστρο της Αχαΐας και νομίζω ότι δεν είχα παρά να επιλέξω την Αχαΐα, γιατί θεωρώ, πως αυτές οι βαθιές ρίζες με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της Αχαΐας, για εμένα κάτι σημαίνουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σημαίνουν.

Ξεκινάω λοιπόν από εδώ, θέλω να πιστεύω, μια μακρά και δημιουργική πορεία προς τον ελληνικό λαό, προς τους έλληνες πολίτες. Με στόχο να τους ακούσουμε, να τους αφουγκραστούμε και μαζί να σχεδιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Ένα κόμμα το οποίο πρέπει να είναι σύγχρονο, προοδευτικό, μοντέρνο, δημοκρατικό, μαζικό, συμμετοχικό και λαϊκό ταυτόχρονα. Ένας δύσκολος και φιλόδοξος στόχος, δεδομένου ότι στην εποχής μας η σχέση των πολιτών με τα κόμματα δεν είναι και πολύ της μόδας. Δεν είναι όπως ήταν την δεκαετία του 70 ή την δεκαετία του 80. Γι αυτό και θέλουμε να βρούμε μια νέα σχέση επαφής του πολίτη με την πολιτική και μια νέα σχέση ενεργούς δραστηριότητας. Ενεργητικής δραστηριότητας των πολιτών γύρω από το κόμμα μας, που θέλουμε να ανοίξει για να εκφράσει όλο τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, διότι αυτό καταγράφεται διαδοχικά στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά.

 


Ν. Γιαπρακάς: Είδαμε ότι πήγατε μέχρι και σε χωριά στην περιοχή της Αχαΐας. Άρα το άνοιγμα είναι στον απλό ψηφοφόρο έτσι;

Α. Τσίπρας: Πήγαμε στην Ακράτα, πήγαμε στο Αίγιο, ανοίξαμε τη συζήτηση, μιλήσαμε ανοιχτά σε πλατείες, με κόσμο απλό, με πολίτες που είχαν διάθεση να συμμετάσχουν, να πουν την κριτική τους και τις προτάσεις τους, τις αγωνίες τους και νομίζω ότι είναι μια γόνιμη και δημιουργική διαδικασία, η οποία θα κορυφωθεί μέσα από τη μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ…

 

 

Ν. Γιαπρακάς: Που είναι ψηλά ο στόχος…

Α. Τσίπρας: Που είναι ψηλά ο στόχος αλλά είναι και ενδιαφέρουσα η διαδικασία. Διότι ξεκινάμε τις αμέσως επόμενες μέρες το σχέδιο για την ψηφιακή διαδικασία εγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα πλατφόρμα που θα ανέβει τις επόμενες ώρες στο διαδίκτυο www.isyriza.gr. Εκεί, ο ιντερνετικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με ένα application φιλικό προς τον χρήστη και προς τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, όπου με μια απλή διαδικασία και μέσα σε 2΄ θα μπορεί κανείς να έρχεται σε επαφή, να εγγράφεται μέλος και από εκεί και πέρα να έρχεται σε επαφή με τον οργανωτικό ιστό. Αλλά κυρίως να μπορεί να ενημερώνεται, να πληροφορείται και να συμμετέχει στις αποφάσεις που θα παίρνουμε από εδώ και στο εξής, όπου θέλουμε τον πολίτη και τα ενεργά μέλη του κόμματός μας, συμμέτοχους στις αποφάσεις.

 


Γ. Καλαμαρά: Μέσα από τις επαφές σας κ. πρόεδρε, αυτό το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρείτε και μέσα στο πλαίσιο της περιοδείας σας στην Πάτρα, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες της δυτικής Ελλάδας και της Αχαΐας συγκεκριμένα, από τους δυσαρεστημένους ενδεχομένως πολίτες; Αν έχετε προλάβει να προλάβει να κάνει την αυτοκριτική σας τους τελευταίους μήνες…

Α. Τσίπρας: Κοιτάξτε, η αυτοκριτική για εμάς τους αριστερούς και τις αριστερές, είναι μια διαδικασία πολύ βαθιά. Ενυπάρχει στην καθημερινότητά μας, στη δράση μας, στη παρέμβασή μας, στη συλλογική μας ζωή. Στις εσωτερικές μας διαδικασίες ήμασταν και είμαστε μια πολιτική δύναμη που έχει αυτό το στοιχείο της εσωτερικής δημοκρατίας καταρχάς, αλλά και τις διαρκούς αυτοκριτικής, αποτίμησης και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων για να προχωρήσουμε μπροστά. Νομίζω όμως ότι αυτή η διαδικασία, ούτως ή άλλως, είναι μια διαδικασία που δεν φτάνει σε 3 μήνες για να μπορέσει κανείς να βγάλει γόνιμα συμπεράσματα, υπό την έννοια του ότι αυτά τα 4,5 χρόνια, κατά γενική ομολογία, ήταν τα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου.

Η δική μου κυβέρνηση διαχειρίστηκε ίσως τα πιο δύσκολα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και όλα μαζί, συσσωρευμένα. Την χρεωκοπία της χώρας που παραλάβαμε, την απειλή και τον εκβιασμό εξόδου της χώρας από το ευρώ, ταυτόχρονα την προοπτική ανάκαμψης από αυτή την πολύ σκληρή οικονομική κρίση και με έγνοια την προστασία των πιο ευάλωτων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και την προσφυγική κρίση, που ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 8000 πρόσφυγες να έχουμε την ημέρα εκείνες τις δύσκολες μέρες του 2015-2016. Ταυτόχρονα όμως, είχαμε και κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας για την ονομασία τους, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην δύσκολη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού γιατί φτάσαμε πάρα πολύ κοντά. Μια σειρά από δύσκολα ζητήματα.

Συνεπώς, η διαδικασία αποτίμησης αυτής της εξαιρετικά πυκνής και δύσκολης 4ετίας, θα είναι μια διαδικασία μακρά, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει όχι σε μια διαδικασία εσωστρέφειας αλλά σε μια δημιουργική διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου για την επόμενη μέρα. Με τη συσσωρευμένη εμπειρία που θέλουμε να την μετατρέψουμε σε γνώση, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, διότι εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πορεία.

 

Ν. Γιαπρακάς: Κύριε πρόεδρε ωστόσο, αρκετά από τα θέματα τα οποία αναφέρατε λίγο πριν, απασχόλησαν έντονα και την προεκλογική περίοδο και είδαμε τελικά ότι κάποια από αυτά ίσως να ήταν και βαρόμετρο για το που θα πήγαινε τελικά η κάλπη…

Α. Τσίπρας: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα θέματα απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο και άλλα πολλά ενδεχομένως. Η προεκλογική περίοδος, όμως, διεξήχθη σε ειδικές συνθήκες, καθ’ ότι ήταν εσπευσμένη η προσφυγή στις κάλπες, με δική μου απόφαση, εξαιτίας του αρνητικού για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος στην ευρωπαϊκή κάλπη. Ο σχεδιασμός όπως γνωρίζετε, ήταν να έχουμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, στις 20 Οκτωβρίου, στο τέλος της συνταγματικής προθεσμίας. Αποφάσισα την έκτακτη προσφυγή, την εσπευσμένη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, ακριβώς διότι αυτές είναι οι δικές μου αρχές με τις οποίες θέλω να πορεύομαι. Δεν θα μπορούσαν να μείνω ούτε μια στιγμή παραπάνω στο μέγαρο Μαξίμου, ενόσω γνώριζα, ότι, σε μια εθνική κάλπη –παρ’ ότι ήταν άλλα κριτήρια, διότι στις 26 Μάη που έγιναν οι εκλογές, δεν ήταν κριτήριο το ποιος θα κυβερνήσει, κριτήριο ήταν να εκφραστεί και η δυσαρέσκεια, αλλά και να ψηφίσουμε για τις ευρωπαϊκές εκλογές, εντούτοις – από την στιγμή που κατεγράφη ένα αποτέλεσμα αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, είχα υποχρέωση να προσφύγω στην λαϊκή ετυμηγορία. Νομίζω ότι ήταν ζήτημα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας.
Από εκεί και πέρα οι εκλογές αυτές διεξήχθηκαν προφανώς με πολύ δυσμενείς όρους, πρωτοφανούς για την μεταπολίτευση, για το κυβερνών κόμμα. Και με προδιαγεγραμμένο, σχεδόν από όλους, το τελικό αποτέλεσμα. Εντούτοις, από τις ευρωπαϊκές εκλογές στις εθνικές εκλογές, καταγράψαμε μια άνοδο περίπου 8 μονάδες. Από 24 παρά κάτι πήγαμε στο 32 παρά κάτι. Αυτό σηματοδοτεί κάτι για εμάς. Την ημέρα της ήττας λοιπόν, ένας στους τρεις ψηφοφόρους, ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ετίας και παρά τα λάθη και τις παραλήψεις που κι εσείς είπατε. Αυτό για εμάς είναι κάτι σημαντικό. Κρατάμε λοιπόν αυτή την παρακαταθήκη και βλέπουμε, αξιολογούμε τα λάθη και τις δυσκολίες που είχαμε, για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στο μέλλον.

 


Γ. Καλαμαρά: Κύριε πρόεδρε για να ολοκληρώσουμε με αυτό στα λάθη και τις παραλήψεις, έχετε έναν νέο πολύ σημαντικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή, κοιτώντας τον χρόνο πίσω, θα αξιοποιούσατε διαφορετικά κάποια στελέχη σας;

Α. Τσίπρας: κα Καλαμαρά, αυτή είναι μια ερώτηση η οποία μου έχει ξανατεθεί στο παρελθόν. Κατόπιν εορτής και έξω από τον χορό και εκ του ασφαλούς είναι εύκολο κανείς να μιλήσει για διορθώσεις, για λάθη, για παραλήψεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *