ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα

 

16/02/2020

Αλ. Τσίπρας: Συμπερίληψη αλλά και κανόνες για έναν ανοικτό και ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ – βίντεο

Αλ. Τσίπρας: Συμπερίληψη αλλά και κανόνες για έναν ανοικτό και ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ - βίντεο


 

 

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

.

Θέλω, συντρόφισσες και σύντροφοι, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στους τρεις συντρόφους που, σε συνεργασία βεβαίως με την Π.Γ., ανέλαβαν την ευθύνη να διαμορφώσουν το κείμενο του απολογισμού, που έχετε σήμερα στα χέρια σας. Και θέλω να τους ευχαριστήσω διότι έκαναν μια πολύ ουσιαστική δουλειά, δύσκολη δουλειά, μια δουλειά που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Πιστεύω όμως ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν είναι άλλη μια συνεδρίαση. Αντίθετα, θα έλεγα -και είναι χωρίς υπερβολή αυτό- ότι είναι μια ιστορική συνεδρίαση και είναι μια συμβολική στιγμή αυτή εδώ.
Διότι, σήμερα συζητάμε τον απολογισμό μιας ιδιαίτερα μακράς και πυκνής περιόδου, όχι μόνο τον απολογισμό της Κ.Ε. από τότε που εξελέγη, και το συζητάμε στη βάση ενός κειμένου που εκκινεί από το 2012 και από τη μεγάλη πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση – δυνάμει κυβερνητικό κόμμα, και μάλιστα απέναντι τότε στα κραταιά κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος
Διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πολύ δύσκολο και ιστορικό πρώτο εξάμηνο του 2015 και την περίοδο εκείνη της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησής μας από τον Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι και τον Ιούλη του 2019.
Και μιλώ για μια ιστορική και συμβολική στιγμή γιατί, όπως είπε και ο Γ. Δραγασάκης, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο, και μάλιστα για τεσσεράμισι κρίσιμα χρόνια, έχει το πολιτικό θάρρος, την τόλμη, την πολιτική γενναιότητα να αποτιμήσει όχι την διακυβέρνηση κάποιου άλλου κόμματος, του αντίπαλου κόμματος, αυτό είναι το εύκολο, αλλά τη δική του διακυβέρνηση. Τη δική του πολιτική πορεία.
Και το κάνουμε αυτό, όπως είπα, με τόλμη και με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση.
Να τονίσουμε τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά να επισημάνουμε και τις αστοχίες, τις αδυναμίες, ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό μας προσανατολισμό.
Διότι, ακριβώς επειδή η πολιτική είναι διαρκής μάχη, ένας διαρκής αγώνας, η πορεία κάθε κόμματος, κάθε συλλογικού υποκειμένου, κάθε πολιτικού φορέα, καθορίζεται πάντοτε και χωρίς εξαίρεση και από τον συσχετισμό δύναμης, τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό. Άρα και ο προσανατολισμός, ο στρατηγικός προσανατολισμός είναι πάντοτε υπό διακύβευση.
Και κάθε τι που συμβαίνει στην πολιτική είναι ακριβώς αποτέλεσμα συσχετισμού δυνάμεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *