ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ :ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα

 

Αλ. Τσίπρας: Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για μια πιο δίκαιη κοινωνία

Αλ. Τσίπρας: Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για μια πιο δίκαιη κοινωνία


 

 

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πύργο Ηλείας, στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, 28.01.2020)

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή υποδοχή σας σήμερα εδώ, στον Πύργο της Ηλείας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την αισιοδοξία σας, για την πίστη σας, για την αγωνιστικότητά σας. Η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι συγκέντρωση ενός κόμματος που πριν από έξι μήνες έχασε τις εκλογές. Αλλά είναι συγκέντρωση μιας πολιτικής δύναμης που ριζώνει πια μέσα στην ελληνική κοινωνία γιατί εκπροσωπεί όλους εκείνους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν είναι προνομιούχοι, όλους εκείνους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που οραματίζονται, ελπίζουν ένα καλύτερο αύριο, μια πιο δίκαιη κοινωνία, που αγωνίζονται για περισσότερη δικαιοσύνη. Και πάντα σ’ αυτόν τον τόπο η Αριστερά και το δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα, με όλες του τις εκφράσεις, αγωνίζονταν για μια δικαιότερη κοινωνία. Κι αυτό είναι το όραμά μας. Αυτό είναι το όραμα για μια Ελλάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Η σημερινή μας συγκέντρωση, όπως και όλες οι συγκεντρώσεις που κάνουμε όλες αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι συγκεντρώσεις που έχουν μια διαφορετική διαδικασία απ’ όλες όσες είχαμε συνηθίσει ως σήμερα. Δεν είναι συγκεντρώσεις όπου έρχεστε μόνο να ακούσετε αυτά που έχουν να πουν οι ομιλητές, αλλά είναι συγκεντρώσεις όπου έρχεστε και να πείτε τη γνώμη σας, να καταθέσετε τις ερωτήσεις σας, να εκφράσετε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας. Διότι εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, μια νέα σχέση ανάμεσα στο οργανωμένο μέλος και σε αυτό που ονομάζουμε κόμμα ή ηγεσία ενός κόμματος. Κι αυτή τη νέα σχέση θέλουμε να την οικοδομήσουμε με όλες και όλους εσάς που βρεθήκατε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να είστε οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι βέβαιος ότι αν απευθύνω ένα απλό ερώτημα σε εσάς σήμερα εδώ, πόσοι από σας ήσασταν οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, θα είσαστε μια μειοψηφία… Να το πω αλλιώς για να σηκωθούν περισσότερα χέρια. Πόσοι από σας δεν ήσασταν οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ; Πάμε καλά, αρκεί να σας πείσουμε, όταν τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, να γίνετε οργανικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας, που δεν είναι προσπάθεια να φτιάξουμε το κόμμα, αλλά είναι προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια προόδου και δικαιοσύνης. Διότι η προοδευτική παράταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι ο κορμός, ο βασικός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης έχειωςστόχο, όχι απλά να κερδίζει εκλογές για να βρίσκονται τα στελέχη του σε κυβερνητικές θέσεις. Αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στους πολιτικούς μας αντιπάλους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις καρέκλες της εξουσίας, οι πορφυρογέννητοι, εμείς δεν γεννηθήκαμε και δεν μεγαλώσαμε στις καρέκλες της εξουσίας. Αν έχουμε μια έγνοια, έναν στόχο, εμείς, είναι να αλλάξουμε τούτον τον τόπο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες και σε όλους να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για να προκόψουν στη ζωή τους, για να ζήσουν μια ζωή με ευημερία και προκοπή.

Θέλω λοιπόν ξεκινώντας να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη περίοδο, σε μια περίοδο που σιγά σιγά αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις, σε μια περίοδο που αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο που ενορχηστρώθηκε από γνωστά πολιτικά κέντρα και υλοποιήθηκε όμως με τη βοήθεια της συντριπτικής μερίδας των ΜΜΕ σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της πολύ δύσκολης διακυβέρνησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Απ’ όταν ο σημερινός πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. και από την επόμενη κιόλας μέρα ζητούσε εκλογές… Από την επόμενη κιόλας μέρα προέβλεπε καταστροφές και συντρίμμια. Από την επόμενη κιόλας μέρα προέβλεπε ότι όχι μόνο θα μειώσουμε συντάξεις και θα φέρουμε σκληρά μέτρα στον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν ήρθαν, αλλά ότι δεν θα τελειώσουμε τις αξιολογήσεις, δεν θα κλείσουμε τα προγράμματα, δεν θα βγούμε από τα μνημόνια κι ότι θα φέρουμε και τέταρτο. Θυμάστε πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η Ελλάδα είχε βγει από τον ασφυκτικό ζυγό της επιτήρησης της τρόικας και είχαμε τη δυνατότητα να αναπνέουμε ξανά, αυτοί μας μίλαγαν για τέταρτο μνημόνιο και προμήνυαν νέες καταστροφές.

Βάσισαν όλη τους την πολιτική επιχειρηματολογία με την στήριξη αυτού του βαριού πυροβολικού, θα έλεγα, των ΜΜΕ που διέθεταν και τους υποστήριζαν, στο να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα. Είτε η εικόνα αυτή είχε να κάνει με την οικονομία, είτε η εικόνα αυτή –κι αυτό ήταν το χειρότερο- είχε να κάνει με κρίσιμες επιλογές που έπρεπε να πάρει η χώρα για να δυναμώσει την γεωπολιτική της δυναμική, για να γίνει ξανά μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αναφέρομαι στις κρίσιμες αποφάσεις που πήραμε για την επίλυση μιας χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας. Και αναφέρομαι στην απαράδεκτη, στην άθλια στάση της τότε αντιπολίτευσης, που δίχασε δίχως λόγο τον ελληνικό λαό, και έρχεται σήμερα και λέει ότι όχι μόνο αυτή τη συμφωνία που την έλεγε προδοτική θα την τηρήσει, αλλά και θα την τιμήσει.

Βασίστηκαν λοιπόν στην πολιτική απάτη. Κατάφεραν να κερδίσουν μια εκλογική αναμέτρηση. Δημιούργησαν προσδοκίες στον ελληνικό λαό, που πίστεψε ότι τάχα μου για τα 10 χρόνια της κρίσης και για τα συσσωρευμένα σπασμένα που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε τα τελευταία 4 χρόνια με το κεφάλι μέσα στο νερό σχεδόν και με λιγοστές ανάσες. Κατάφερε όμως στο τέλος, κατάφερε να καθαρίσει τα σπασμένα δεκαετιών και να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, κάτι που δεν πίστευαν ούτε οι φίλοι ούτε οι εχθροί ότι θα συμβεί τρία χρόνια πριν.

Και βγήκαμε από τα μνημόνια και αναδιαρθρώσαμε το δημόσιο χρέος και καταφέραμε σιγά σιγά από την ημέρα την ιστορική, την ημέρα της εξόδου, την 21η του Αυγούστου του 2018, καταφέραμε σιγά σιγά να πάρουμε πίσω μια σειρά από άθλιες νεοφιλελεύθερες νομοθετικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και να δώσουμε σιγά-σιγά ανάσα και προοπτική στους πολλούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις μέσα σ’ αυτή την πορεία. Όμως υπήρξε στρατηγική ανόρθωσης της οικονομίας και της διαλυμένης κοινωνίας.

Έταξαν και δημιούργησαν προσδοκίες. Όχι μόνο έπεισαν αρκετούς ότι την ευθύνη για όλα τα σπασμένα την είχαμε εμείς που καθαρίσαμε τα σπασμένα, αλλά δημιούργησαν και την προσδοκία ότι τα πράγματα, λέει, θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα και μετά τις εκλογές, αν κέρδιζαν, θα γινόταν ο ουρανός πιο γαλανός. Όμως δυστυχώς ο ουρανός δεν είναι πιο γαλανός, αλλά είναι σκοτεινός, μουντός, γεμάτος νέφη, νέφη τα οποία μπορεί πια να δει ο καθένας και η καθεμιά από μας, ακόμα και αυτοί που πείστηκαν και ψήφισαν τη Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές.

Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη που θα ερχόταν αμέσως μετά; Ανάπτυξη του 4%, δεν τους έφτανε το 2%…

Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη που θα ερχόταν αμέσως μετά; Ανάπτυξη του 4%, δεν τους έφτανε το 2%. Πού είναι η καταιγίδα των επενδύσεων και των επενδυτών που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μόλις θα έβγαινε πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης; Πού είναι οι μπουλντόζες που θα μπαίνανε στο Ελληνικό την επόμενη κιόλας εβδομάδα μετά τις εκλογές, γιατί δήθεν δεν μπαίνανε επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί για να τις εμποδίσει, μια κυβέρνηση που προχώρησε ένα έργο που ήταν στο μηδέν και το πήγε μέχρι το 90%. Πού είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους όπως διαφήμιζαν πριν τις εκλογές, που θα ανοίξουν αμέσως μετά. Πού είναι οι αυξήσεις στους μισθούς; Η αύξηση στον κατώτατο μισθό, που δήθεν έλεγαν διπλάσια της ανάπτυξης, όταν εμείς δώσαμε αύξηση 11% για πρώτη φορά αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια στον βασικό μισθό και τώρα μας λένε ότι εξαιτίας μας, επειδή δώσαμε μεγάλη αύξηση δεν θα δώσουν αυτοί για τα επόμενα τρία χρόνια. Πού είναι άραγε οι περιβόητες ελαφρύνσεις για τους αδύναμους και τους μεσαίους;

Όλα αυτά μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι ήταν απατηλές υποσχέσεις και προσδοκίες οι οποίες σβήνονται, διότι αυτό το οποίο έχει σχέδιο να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση είναι μια πολιτική που ευνοεί και ελαφρύνει τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά βάζει επιπρόσθετα βάρη στους μεσαίους, στη μεσαία τάξη που εξαπάτησε προεκλογικά και φυσικά στους αδύναμους.

Φίλες και φίλοι, ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διαψεύσει τόσο πολλούς. Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι ελαφρύνσεις που δεν έρχονται για τους αδύναμους και τους μεσαίους, αλλά είναι και οι μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις. Που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, που καταργούν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που καταργούν την υποχρέωση του εργοδότη όταν απολύει να αιτιολογεί την απόλυση και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αυθαιρεσίας στους χώρους εργασίας. Και βλέπουμε μαζικές απολύσεις ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρίες που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν συνηθίσει σε μια τέτοια λογική. Κερδοφόρες εταιρίες όπως ο ΟΤΕ. Τράπεζες, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, είχαμε μαζικές απολύσεις στις τράπεζες. Το χειρότερο όμως όλων αυτών είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, σε ό,τι αφορά τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβρη, έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών. Με δύο λόγια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια η ανεργία αποκλιμακωνόταν -φτάσαμε να μειώσουμε κοντά στις 10 μονάδες την ανεργία – τους τελευταίους 6 μήνες ο ρυθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά και βρισκόμαστε μπροστά ξανά σε μια κατάσταση όπου έχουμε μαζικές απολύσεις και ολοένα αυξανόμενο ρυθμό ανέργων, πράγμα το οποίο αφορά τον καθένα και την καθεμιά από εμάς.

Δυόμιση εκατομμύρια φέτος τον Δεκέμβρη δεν πήραν κοινωνικό μέρισμα – δεν θα πω εγώ καλά να πάθουν – διότι αυτοί οι οποίοι έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα ήταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν ανάγκη. Ήταν οι άνθρωποι που ήταν άνεργοι, ήταν οι άνθρωποι που είχαν την δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις γιορτές κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς, βεβαίως, πείσθηκαν ότι αυτό ήταν “ψίχουλα”. Έτσι δεν μας έλεγαν τρία χρόνια τώρα; Και τώρα καταλάβανε ότι τα “ψίχουλα” που δίναμε εμείς, ήταν μπροστά σε αυτά που δίνουν τώρα αυτοί, το τίποτα δηλαδή, κάτι σημαντικό. Κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει μια αξιοπρέπεια, έστω για το διάστημα των γιορτών. Αλλά αξιοπρέπεια ήταν και η 13η σύνταξη, την οποία δώσαμε, στον βαθμό που μπορούσαμε να δώσουμε, στο 100% για τους χαμηλοσυνταξιούχους, στο 50% για τους μεσαίους, στο 30% για τις υψηλές συντάξεις, αλλά το ψηφίσαμε και το θεσπίσαμε ως μόνιμο μέτρο, με σχέδιο το 2021 να γίνει στο 100% για όλους. Να μονιμοποιηθεί δηλαδή ως 13η σύνταξη για όλους και έρχονται σήμερα και την καταργούν. Έρχονται όμως σήμερα και την καταργούν δημιουργώντας την αίσθηση από τα ΜΜΕ στους πολίτες, ότι δεν θα κάνουν περικοπές αλλά θα δώσουν αυξήσεις στις συντάξεις.

Σας καλώ να θυμηθείτε την περίοδο που εμείς δίναμε την μάχη απέναντι στο ΔΝΤ και την τρόικα για να μην επιβληθεί αυτή η άθλια επιταγή τους να μειώσουμε και άλλο τις συντάξεις -μια μάχη την οποία κερδίσαμε τελικά- σας καλώ να θυμηθείτε τι έλεγαν κάθε μέρα στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδίως στις πρωινές εκπομπές, είτε του Σαββατοκύριακου είτε τις καθημερινές. Πίνακες επί πινάκων, αριθμοί επί αριθμών. Είχαν σε όλους τους άμοιρους τους συνταξιούχους δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα λεφτά τους τα είχανε πάρει ήδη. Τώρα κάνουν το ανάποδο ακριβώς. Τώρα τους δείχνουν πίνακες και αριθμούς με τα λεφτά που δήθεν θα πάρουνε, όχι με αυτά που θα κοπούν και δεν κόπηκαν όπως τότε. Τόσο πολύ που, όποιος από εσάς βλέπει, νομίζει ότι και αυτός έχει πάρει χρήματα. Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Παρουσιάζουν αριθμούς επί αριθμών, πίνακες επί πινάκων με δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, όταν στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν ψηφίσει κονδύλι χαμηλότερο κατά 200 εκ. ευρώ για τους συνταξιούχους συνολικά. Πολύ σύντομα αυτή η στρατηγική της επικοινωνιακής πομφόλυγας θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, διότι εκεί που ο κόσμος περιμένει να δει κάτι παραπάνω στο πορτοφόλι του, εκεί που ο κόσμος περιμένει πηγαίνοντας στα ΑΤΜ, να δει αυτές τις περιβόητες αυξήσεις που τους παρουσιάζει ως τηλεπαρουσιαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *