ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ελλάδα

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο νέος νόμος θίγει το αμάχητο τεκμήριο υπέρ του δημοσίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, εισάγει ρυθμίσεις που ευνοούν την θεσμοθέτηση φωτογραφικών διατάξεων προς όφελος αντι-περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας και δίνει δυνατότητα νομιμοποίησης των παράνομων εκχερσώσεων.

 

  • Την εξαίρεση τωνπεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεωναπό τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας αφενός διότι ο ορισμός τους σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Π.Δ.32/2016 δεν έχει καμία οικολογική έννοια (100 μέτρα υψόμετρο, μέση κλίση <8% και μέγιστη 12% επί του συνόλου της επιφάνειας!) και αφετέρου διότι οι εκτάσεις αυτές αποτελούν αδιάσπαστο ενδιαίτημα συχνά στην περιφέρεια ή εντός προστατευόμενων περιοχών π.χ. εποχιακά ή περιοδικά κατακλυζόμενα υγρολίβαδα στην περιφέρεια υγροτόπων, που ως τέτοια αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα απειλούμενων ειδών της βιοποικιλότητας της χώρας, συχνά θύματα καταπατήσεων, εκχερσώσεων και παράνομης αλλαγής χρήσης χωρίς να προστατεύονται ουσιαστικά από κάποια άλλη υπηρεσία του δημοσίου.
  • Τη δυνατότητααξιοποίησης των ένορκων βεβαιώσεωνως τεκμήριο κατοχής και εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων προ του 1975 όπως επίσης και η δυνατότητα εξαγοράς (άρθρο 2) καθόσον συνιστά νομοθετική ρύθμιση δυνατής επιβράβευσης της αυθαιρεσίας. Μέσω αυτής θα μπορούν κάλλιστα, για παράδειγμα, να εξαγορασθούν εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα οπουδήποτε, ακόμα κι αν πρόκειται για δασικές εκτάσεις και δάση απαραίτητα για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος (πχ. περιοχές για την ανάσχεση πλημμυρών, αποικίες ερωδιών σε υδροχαρή δάση όπως στην Απολλωνία στη λίμνη Βόλβη κλπ.).Την επέκταση των επιτρεπτών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις με την προσθήκη και τωνχερσαίων υδατοκαλλιεργειώντην ίδια στιγμή που, στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου, απαγορεύονται τα μελίσσια, η πλέον συμβατή με το φυσικό περιβάλλον δραστηριότητα με δάση, πάρκα και άλση (άρθρο 3).
  • Τη διατήρηση και διευκόλυνση της δυνατότητας χρήσης εκχερσωμένης δασικής έκτασης και δασών, μετά το 1975, έως το 2007 μετά τη θεσμοθέτηση, δηλαδή, της προστασίας των δασών από το σύνταγμα (άρθρο 24) που είχε νομοθετήσει με το «δασοκτόνο» νόμο 4280.2014 η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
  • Την μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και λοιπών κυκλοφοριακών μελετώνγια γήπεδα άνω των 15.000απευθείας από το υπουργείο υποδομών, καθόσον πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ αλά και για μια νομοθετική παρέμβαση που ενισχύει τον κατ/εξαίρεση σχεδιασμό «μεγάλων έργων» παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Την παράταση κατά ένα εξάμηνο της περιόδου κατά την οποία οι σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *