ΚΚΕ:ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Ελλάδα
Δελτίο Τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ – Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου για τη «Δίκαιη Μετάβαση»
 

«Δίκαιη μετάβαση» για τους λαούς στα πλαίσια των ανταγωνισμών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων δεν υπάρχει, υπογράμμισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην παρουσίαση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου της πρότασης Κανονισμού για τη θέσπιση του αποκαλούμενου από την ΕΕ ψευδεπίγραφα ως «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Κατά την παρουσίαση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, μάλιστα, προεξοφλήθηκαν μισό εκατομμύριο απολύσεις σε όλη την Ευρώπη, προβλέποντας πιο συγκεκριμένα στα πρώτα στάδια 77.000 απολύσεις ως το 2025 και άλλες 160.000 ως το 2030 σε όλη την Ευρώπη. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση σχετικά με την Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ανέφερε τα παρακάτω:

«Στα πλαίσια του ανταγωνισμού των κολοσσών της ενέργειας και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, δίκαιη μετάβαση για τους λαούς δεν μπορεί να υπάρξει.

Η πολιτική της λεγόμενης «Δίκαιης Μετάβασης», της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» έρχεται σαν συνέχεια της πολιτικής απελευθέρωσης του κλάδου της Ενέργειας, που επεξεργάστηκε η Ε.Ε. και εφαρμόστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Παραχωρήθηκε η ΔΕΗ σε ιδιώτες, άνοιξε ο δρόμος για τα μονοπώλια να μπουν στο παιχνίδι πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους, ο ελληνικός λαός πλήρωσε το μάρμαρο με τις αυξήσεις στα τιμολόγια και οι εργαζόμενοι με τη διάλυση συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων τους.

Με τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. στους ενεργειακούς κολοσσούς για τις ΑΠΕ φορτώθηκε ο ελληνικός λαός με «πράσινους φόρους», με ενισχύσεις για τις ΑΠΕ χιλιάδες ευρώ. Και σήμερα με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, έχουμε κλείσιμο βασικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη.

Μπορεί σήμερα να έχεις ένα διαφορετικό μείγμα και πρώτα από όλα να αξιοποιηθούν οι πόροι που διαθέτει η χώρα σου, με νέες μονάδες, συνδυασμένου κύκλου, με χαμηλούς ρύπους κι αυξημένη ενεργειακή απόδοση. Γι’ αυτό το λόγο αντιδρά συνολικά ο λαός των περιοχών, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και που εφάρμοσε πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτει αυτά τα σχέδια, κλεισίματος και πετάγματος στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων. Σε περιοχές όπου ήδη θερίζει η ανεργία.

Μπορεί να υπάρξει διαφορετικός δρόμος, άλλη εξουσία κι οικονομία και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και η επιστημονική γνώση για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, ο οποίος αξιοποιώντας τους πόρους που έχει η χώρα θα σχεδιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς το κριτήριο του κέρδους. Ώστε να μην ενταθεί η ενεργειακή εξάρτηση, πχ. από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά να παρέχεται φθηνό ρεύμα για τις λαϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα να καλύπτονται οι παραγωγικές ανάγκες της χώρας στην πορεία αλλαγής του μείγματος, ώστε να γίνεται συνεχώς αποδοτικότερο και πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Χρειάζεται επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας. Σε αυτά τα πλαίσια μπορείς πραγματικά να λύσεις και το ζήτημα της Ενέργειας ως λαϊκό αγαθό.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *