ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, όταν στη δευτερολογία σας αναγκάζεστε να μιλήσετε τρεις φορές παραπάνω από τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, ξέρω, πολύ καλά ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πρωτολογία σας. Λοιπόν, θα μου δώσετε κι εμένα την άνεση του χρόνου, κύριε Πρόεδρε, για να μπορέσω να απαντήσω σε ένα προς ένα τα ζητήματα τα οποία έχει θέσει ο κ. Τσίπρας.

Ξεκινώ με τα ζητήματα των πλεονασμάτων. Κύριε Τσίπρα, εσείς δεν ήσασταν αυτός που στο Συνέδριο του Economist, πριν από 1,5 χρόνο, είπατε ότι είναι αδύνατο να δεχθούμε πλεονάσματα 3,5% διότι «καταδικάζουν τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και λιτότητα»; Κάνω λάθος; Το διαψεύδετε; Έχω καταθέσει δύο φορές στα πρακτικά της Βουλής την σχετική σας αποστροφή. Την επαναλαμβάνω, ακούστε την καλά, κ. Τσίπρα. «Είναι απολύτως αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 3,5% μετά από το ’18 να διατηρηθούν και μάλιστα για αρκετά χρόνια, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας». Βλέπετε, κύριε Τσίπρα, σε αντίθεση με εσάς που ποτέ δεν χρησιμοποιείτε αποσπάσματα από δικές μου ομιλίες, αλλά επιλέγετε πάντα να διαστρέφετε πλήρως αυτά που λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με αυτά τα οποία έχετε πει. Ήταν λοιπόν ή δεν ήταν αδύνατον να συντηρήσουμε αυτά τα πλεονάσματα και είναι ή δεν είναι εφικτό να το κάνουμε τώρα χωρίς να βουλιάζουμε την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση;

Κύριε Τσακαλώτε, μας μιλήσατε για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους 2014. Ομολογήσατε δηλαδή και εσείς ότι το 2014, σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ., το χρέος ήταν βιώσιμο. Τι είναι καλύτερο σας ρωτώ, να είναι το χρέος βιώσιμο ή να μην είναι το χρέος βιώσιμο; Εσείς είστε οικονομολόγος σοβαρός, διακεκριμένος, είναι καλό να έχεις βιώσιμο χρέος ή να μην έχεις βιώσιμο χρέος;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ’14 δεχόταν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που δέχεται τώρα. Γιατί; Θα σας πω γιατί. Διότι κυβερνήσατε 3,5 χρόνια, διότι διαλύσατε την παραγωγική οικονομία, διότι επιβάλατε φόρους και βουλιάξατε την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Και για αυτό και σας εξηγώ, να το ακούσει και ο Πρωθυπουργός να το καταλάβει, ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται διότι είστε ανίκανοι να προκαλέσετε ένα αναπτυξιακό σοκ. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που λέω, κ. Τσίπρα, εκτός αν προτιμάτε να έχετε ρυθμούς ανάπτυξης 2%. Εγώ θέλω 4%. Αν θέλετε εσείς να συμβιβαστείτε με το 2% να βγείτε και να το πείτε.

Λοιπόν, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης τους οποίους εσείς μπορείτε να δρομολογήσετε, κ. Τσακαλώτε, είναι αυτοί που μας αναγκάζουν να κάνουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση στο χρέος εδώ που φέρατε τα πράγματα. Να το ξεκαθαρίσουμε, κύριε Τσίπρα, γιατί εγώ τα ίδια πράγματα λέω εδώ, τα ίδια πράγματα λέω και εκτός Ελλάδος. Είπα και επαναλαμβάνω, καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος. Αναγκαία έτσι όπως τα κάνατε, όχι ικανή για να βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια στην οποία έχει περιέλθει.

Ώρα να συνεχίσουμε, κ. Τσίπρα, την -νομίζω- πολύ διδακτική διαδικασία των διαγραμμάτων. Και θα επανέλθω στο διάγραμμα αυτό το οποίο σπεύσατε να λοιδορήσετε διότι προφανώς δεν το καταλάβατε. Δεν το καταλάβατε. Κύριε Τσακαλώτε, υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται στα αγγλικά, trend. Ποια είναι τάση; Λοιπόν, η τάση από τη στιγμή που χτυπήσαμε τον πάτο το 2011 ήταν έντονη βελτίωση τρίμηνο με τρίμηνο στο Α.Ε.Π. Αυτή την τάση περιγράφει αυτό το διάγραμμα. Και τι λέει μετά αυτό το διάγραμμα; Ότι εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε αυτή την τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας και το δημοψήφισμα το οποίο και σήμερα ακόμα είχατε το θράσος να υπερασπιστείτε. Άρα συνάγω το συμπέρασμα από αυτά τα οποία λέτε, ότι, ναι, παραμένετε υπερήφανος για το δημοψήφισμα το οποίο έκλεισε τις τράπεζες. Θα το κρατήσω αυτό, θα επανέλθω στο θέμα των τραπεζών διότι εκεί έχετε πολύ λερωμένη τη φωλιά σας.

Λοιπόν, κ. Τσακαλώτε, πάμε στο επόμενο διάγραμμα. Εάν το trend λοιπόν, η τάση, συνεχιζόταν όπως προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς οίκοι εκείνη την εποχή και εάν η Ελλάδα απλά ακολουθούσε την πρόοδο την οποία έκανε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, που θα ήταν το Α.Ε.Π. κ. Τσακαλώτε σήμερα; Θα ήταν στα 217 δισ. ευρώ. Πού είναι το Α.Ε.Π. σήμερα; Περίπου στα 183 δισ. ευρώ. Χάσατε δηλαδή με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ Α.Ε.Π. κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, τα χάσατε αυτά.

Το πρόβλημα είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε, δεν πιστεύετε καν τις δικές σας προβλέψεις. Έχω εδώ ένα άλλο ενδιαφέρον διάγραμμα το οποίο έχει δύο καμπύλες, μία κόκκινη και μία μπλε η οποία είναι πιο πάνω από την κόκκινη. Τι είναι, λοιπόν, αυτές οι δύο καμπύλες; Είναι οι προβλέψεις οι δικές σας του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018. Έρχεστε, λοιπόν, ο ίδιος άνθρωπος και αναθεωρεί προς τα κάτω τις δικές σας προβλέψεις. Δικά σας είναι αυτά, κ. Τσακαλώτε. Δικά σας είναι, για να δούμε πόση αξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις τις οποίες κάνετε.

Έχουμε αφήσει όμως έξω από αυτή τη συζήτηση και κάποια στοιχεία ακόμα τα οποία τα θεωρώ χρήσιμα. Λοιπόν, βεβαίως και το δημόσιο χρέος, κύριε Τσίπρα, είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει όμως και το ιδιωτικό χρέος, ξέρετε. Και όσο και αν οι συμπολίτες μας, που μας ακούν σήμερα, θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη συζήτηση, αυτό το οποίο καταλαβαίνουν είναι ότι σήμερα πνίγονται από τα χρέη και ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ότι τα τηλέφωνα των εταιρειών είσπραξης χτυπάνε τις πιο άσχετες ώρες και ότι έχουν γίνει 1 εκατομμύριο κατασχέσεις μέχρι σήμερα. Γιατί; Διότι παραλάβατε το ιδιωτικό χρέος, αυτά που χρωστούν όλοι οι Έλληνες πολίτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στα 85,3 δισ. Και πού είναι σήμερα; Στα 131 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος στο ιδιωτικό χρέος είναι το αποτέλεσμα των δικών σας τραγικών πολιτικών της υπερφορολόγησης, του αφανισμού της μεσαίας τάξης και μίας -τολμώ να πω- σκληρά ταξικής προσέγγισης για οποιονδήποτε σε αυτή τη χώρα παράγει, δημιουργεί και τελικά παράγει κέρδη.

Έρχομαι στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας: Όπως σας είπα, μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία. Μας λέτε πόσο καλύτερα, κύριε Τσακαλώτε, πάει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και πώς η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Μάλιστα. Δεν θα σταθώ σε αυτά τα οποία είπε τελευταία ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport που -και αυτός ανάμεσα σε πολλούς άλλους- περιέγραψε το αδειοδοτικό χάος και τη δυσκολία του να κάνει κανείς επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Να πάρουμε τα επίσημα στοιχεία του World Economic Forum, όπου πέσαμε από την 81η θέση στην 87η και τα στοιχεία της World Bank όπου πέσαμε από την 60η θέση στην 67η. Φαντάζομαι, κ. Τσίπρα, δεν τα αμφισβητείτε ούτε αυτά τα στοιχεία.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των τραπεζών. Κύριε Τσίπρα, μας είπατε με πολύ μεγάλη περηφάνια τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε μία πραγματικότητα. Ότι ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών χρειάστηκε να γίνει τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η οποία ήταν τελείως αχρείαστη πριν την περιπέτεια του α’ εξαμήνου του 2015. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης; Το αποτέλεσμα είναι σε αυτό εδώ το διάγραμμα. Ποια ήταν η αξία των μετοχών στο ΤΧΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών; Παραπάνω από 20 δισ. Και πού τη φέρατε εσείς μετά το δημοψήφισμα; Σε αυτή την άθλια εικόνα. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου παραπάνω από 25 δις και είστε εδώ και πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε για τα τσάμικα που χορεύατε στο Σύνταγμα παρέα με τους Χρυσαυγίτες. Και μας λέτε τι υπερήφανοι που είστε. Για να έρθετε μετά να κάνετε μία μεγάλη τούμπα, κωλοτούμπα. Και αν δεν ήμαστε εμείς, η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από το ευρώ. Καλό είναι, καταλαβαίνω την ανάγκη να μιλήσετε θετικά για τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά στον κ. Μεϊμαράκη είπατε το «ή σας τελειώνουμε ή μας τελειώνετε». Και στον κ. Μεϊμαράκη και στην κυρία Γεννηματά και στον κ. Θεοδωράκη δεσμευτήκατε ότι δεν θα κάνετε εκλογές και μετά από 40 μέρες πήγατε και κάνατε εκλογές. Ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης! Και αυτό, φαντάζομαι, ότι δεν το αμφισβητείτε.

Λοιπόν, συνταξιούχοι: Να σοβαρευτούμε, όντως, λίγο, κ. Τσίπρα. Μιλήσατε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς μιλήσατε για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς δεν τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Μας κοροϊδεύετε τώρα; Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Εσείς δεν είστε αυτοί που νομοθετήσατε τις πρόσθετες περικοπές; Και μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Τους έχετε ξεφτιλίσει και τους κοροϊδεύετε στα μούτρα. Τους κοροϊδεύετε και σήμερα. Αναρωτιέμαι, τι πρέπει να αισθάνεται ένας συνταξιούχος που σας ακούει σήμερα.

Αναφερθήκατε στον κ. Χατζηδάκη. Τι σας είπε ο κύριος Χατζηδάκης, το οποίο προκάλεσε την αντίδρασή σας; Είπε, πολύ απλά, ότι αν υπάρχει δυνατότητα να μην κοπούν οι συντάξεις, να μην κοπούν οι συντάξεις. Εμείς δεν τις ψηφίσαμε, κ. Τσίπρα. Εσείς τις ψηφίσατε. Και αν αλλάξετε πολιτική και ξε-ψηφίσετε αυτά που ψηφίσατε, εμείς μαζί σας. Αλλά, ή υπάρχει πρόγραμμα και δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Σολτς, ο Υπουργός Οικονομικών, τον οποίο συνάντησα και κάναμε μία συζήτηση αρκετά εκτενή. Οι δύο μας ήμασταν, και ξέρετε, ότι όταν υπάρχουν δύο άτομα σε μία συζήτηση, εκ των πραγμάτων οι διαρροές περιορίζονται. Ο κ. Σολτς, λοιπόν, έκρινε σκόπιμο προφανώς, κ. Τσίπρα, να ενημερώσει για αυτά τα οποία συζητήσαμε, όχι την Welt, την Zeit, το Spiegel, αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών. Μωρέ, μπράβο, ο κ. Σολτς επικοινωνεί με την Εφημερίδα των Συντακτών. Φοβερό! Και δεν λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών τι είπε αυτός, αλλά τι είπα εγώ. Και εδώ, έγινε ένα ακόμα θαύμα της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Δεν τα έγραψε μόνο η Εφημερίδα των Συντακτών. Τα έγραψε και ο κ. Καρτερός. Άρα, ο κ. Σολτς επικοινωνεί και με τον κ. Καρτερό. Έχει τόσες επαφές στην Ελλάδα. Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένη ιστορία από εσάς ήταν και από τα υπόγεια του Μαξίμου, κύριε Τσίπρα. Και θέλετε να πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι εμείς είπαμε αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ότι λέμε; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κ. Τσίπρα.

Λοιπόν, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα, τα οποία θίξατε. Σκοπιανό. Κύριε Τσακαλώτε, μη μιλάτε γι’ αυτό το θέμα, ειδικά εσείς. Υπογράψατε ή όχι το 2008 ότι αναγνωρίζετε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας; Ναι ή όχι; Ναι; Ναι. Μη μιλάτε, αφήστε το. Ασχοληθείτε με την οικονομία. Στην οικονομία, αναγνωρίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σκληρή αντιπαράθεση. Έχουμε άλλες απόψεις, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε. Το Σκοπιανό αφήστε το καλύτερα, γιατί έχετε πολύ λερωμένη τη φωλιά σας.

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο έθιξε ο Πρωθυπουργός. Αναγνωρίστηκε ή όχι «μακεδονική εθνότητα». Τι λέει ο κύριος Ζάεφ; Η συμφωνία λέει nationality. Το nationality στα ελληνικά, μεταφράζεται ως εθνότητα. Citizenship είναι η ιθαγένεια. Μάθετε και λίγα αγγλικά, δεν βλάπτει. Αυτό λέει η συμφωνία, στη σελίδα δύο. Αλλά δεν μπήκατε στον κόπο να τη διαβάσετε. Σας φέρανε γουρούνι στο σακί, να το ψηφίσετε. Δεν ξέρω αν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν σας ενοχλεί πολύ το θέμα του ονόματος. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ. Γιατί όλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ στηρίζεται στο πολύ απλό επιχείρημα ότι «για πρώτη φορά πήραμε από την Ελλάδα αυτό το οποίο πάντα διεκδικούσαμε, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα». Αυτά λέει ο κ. Ζάεφ. Ο ίδιος τα λέει, δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέτε εσείς. Δώσατε με άλλα λόγια, κ. Τσίπρα -και για αυτό σας ασκούμε κριτική και για αυτό λέμε ότι η συμφωνία είναι κακή- κάτι το οποίο κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει. Και αυτή είναι η βασική κριτική την οποία ασκούμε στη συμφωνία σε συνδυασμό με το χάος το οποίο έχετε επιφέρει στη Βόρειο Ελλάδα. Θα μιλήσετε από ό,τι καταλαβαίνω εκεί σύντομα. Να μιλήσετε λίγο στις εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα, να δείτε τι τεράστια προβλήματα έχετε δημιουργήσει σε όλες τις ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός το οποίο σήμερα δεν κατοχυρώνεται πια. Και είναι ξεκρέμαστες όλες αυτές οι εταιρείες επειδή δεν σπεύσατε με τη συμφωνία σας να τις προστατεύσετε.

Κύριε Τσίπρα, καταλαβαίνω την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε ως πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποκυήματα της φαντασίας σας. Παρουσιάσατε μια ατζέντα η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία έχω πει. Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό. Προφανώς δεν παρακολουθήσατε ότι στην ομιλία την οποία έκανα στον ΣΕΒ μίλησα για τη δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, αύξησης του κατώτατου μισθού κ. Τσίπρα. Αυτό σας διέφυγε τελείως. Αλλά σταθήκατε σε αυτό το βήμα και είπατε ότι εγώ θέλω να μειώσω τον κατώτατο μισθό και να πάω σε 12ωρο. Πότε τα είπα αυτά κύριε Τσίπρα; Πότε τα είπα; Με με τι θράσος στέκεστε εδώ και βάζετε στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει ποτέ; Τα φαντάζεστε, θα θέλατε να τα είχατε πει αυτά, αλλά προφανώς κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, μέσα από τις πρωτοβουλίες της, αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει κοινωνική ατζέντα. Σας ενοχλεί ότι βάλαμε πρώτοι το ζήτημα των παιδικών σταθμών και είπαμε κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Σας ενοχλεί ότι ήμασταν οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και είπαμε ότι θέλουμε να δώσουμε 1 δις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σας ενοχλούν όλα αυτά γιατί εσείς το πολεμήσατε, το πολεμήσατε το ΚΕΑ, όπως το λέτε τώρα. Άρα καταλαβαίνω ότι αυτό σας χαλάει λίγο το αφήγημα. Τι να κάνουμε όμως θα πρέπει να προσαρμοστείτε και σε αυτή την κατάσταση.

Δεν μου είπατε πάλι τίποτα, κ. Τσίπρα, δεν ξέρω γιατί το αποφεύγετε αυτό το θέμα τόσο συστηματικά και εσείς και ο κος Βούτσης, για την ψήφο των ομογενών. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα επιτέλους; Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε; Πάμε να σπάσουμε τη Β’ Αθηνών και να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίζουν από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα; Γιατί μας είπατε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές; Είναι δύσκολο το ένα, το άλλο, το τρίτο. Λοιπόν, δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β’ Αθηνών, να μην λέει και ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια, να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Δεν είναι κακό. Αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Θα περιμένω την απάντησή σας, αν και διαισθάνομαι από την άρνησή τη δική σας και του Προέδρου της Βουλής να συζητήσουμε αυτό το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση όπως έχουμε ζητήσει και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ότι μάλλον δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να σας πείσουμε για αυτό.

Προσφυγικό. Λοιπόν, 29/2 συνέντευξη Τσίπρα στην εκπομπή “ΕΝΙΚΟΣ” και στον δημοσιογράφο κ. Χατζηνικολάου. Κάνετε μια κριτική στον κ. Γεωργιάδη, και λέτε: «Λοιπόν, να σας πω ότι με τα tweets αυτά ο κ. Γεωργιάδης και με τη σαφή διαφοροποίησή του από τη θέση του κ. Μητσοτάκη, που για να μην λέτε ότι λέω μόνο αρνητικά, να πω ότι και η στάση που κρατά στο προσφυγικό είναι στάση ευθύνης…» Εσείς τα είπατε. Εσείς τα είπατε στις 29/2/2016. Μετά τι έγινε δηλαδή; Ξαφνικά μετατράπηκα σε σύμμαχος του Όρμπαν; Δηλαδή τουλάχιστον κ. Τσίπρα να θυμάστε αυτά που λέτε γιατί εκτίθεστε. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό λοιπόν: Σας είπα από την πρώτη στιγμή, κ. Τσίπρα, ότι στο ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Αλλά εξακολουθείτε και σήμερα να μην μπορείτε να πείτε -τι είναι αυτή η ομηρία πια από τις αριστερές συνιστώσες- ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Δεν μπορείτε να το πείτε; Είναι τόσο δύσκολο να βγει αυτή η φράση από το στόμα σας; Τη λένε όχι μόνο οι κεντροδεξιοί. O Μακρόν, δεν λέει τα ίδια πράγματα; Οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας δεν λένε τα ίδια πράγματα, ότι πρέπει να προστατεύσει η Ευρώπη τα σύνορά της και ότι αν δεν τα προστατεύσει με κάποιο τρόπο δεν γίνεται να επιβιώσει η Συνθήκη Σένγκεν; Μόνο εμείς το λέμε; Εσείς γιατί έχετε τόση δυσκολία να το πείτε αυτό, κ. Τσίπρα; Τι ιδεολογικά γραμμάτια έχετε να εξοφλήσετε που δεν μπορείτε να δεχθείτε αυτή την απλή πραγματικότητα; Σας λέω λοιπόν ότι οι λύσεις στο προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκές. Δεν ξέρω τι συμφωνία κάνατε με την κυρία Μέρκελ, δεν το ξέρω. Για αυτό και δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Βλέπετε ότι δεν έσπευσα να είμαι επίκριτικός σε αυτή τη συμφωνία γιατί δεν ξέρω το περιεχόμενό της. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να λαϊκίσω πάνω σε αυτό. Δεν το έκανα, κύριε Τσίπρα, διότι πράγματι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και να σταθούμε μαζί με αυτούς οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι σε αυτούς που θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά. Άρα μην προσπαθήσετε και εδώ να βάλετε λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει.

Κύριε Τσίπρα, φαντάζομαι ότι δεν αφήσατε κάποιο υπονοούμενο ότι όποιες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να έχω, είχαν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένο όφελος κάποιων επιχειρηματιών διότι δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε τέτοιο. Ούτε είχα καμία αρμοδιότητα να κάνω κάτι τέτοιο. Και όταν αναφερθήκατε στο θέμα της NOVARTIS, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μια κοινωνική επαφή εσείς τη διαστρεβλώσατε με τέτοιο τρόπο για να αφήσετε υπονοούμενα. Όταν μάλιστα ο κ. Φρουζής δεν ήταν καν διευθύνων σύμβουλος της NOVARTIS όταν έγινε αυτή η συνάντηση. Και εσείς τον είδατε τον κ. Φρουζή. Δεν τον έχετε δει; Δεν τον είδατε ποτέ ως εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχάνων; Δεν το θυμάστε; Έχετε βγάλει δελτίο τύπου. Δεν ντρέπεστε λίγο; Έχετε βγάλει δελτίο τύπου. Μα πολύ επιλεκτική μνήμη έχετε. Τα δελτία τύπου σας διαβάζω.

Αναφερθήκατε σε διάφορα ονόματα, να πιαστώ από ένα μόνο γιατί το αναφέρατε. Καλογρίτσας. Ξέρετε, βρέθηκα στην Πάτρα χθές και το μεγάλο παράπονο των Πατρινών και της Δυτικής Ελλάδας είναι αυτός ο ταλαίπωρος δρόμος από την Πάτρα στον Πύργο. Τον σπάσατε σε 8 εργολαβίες. Τις 4 τις δώσατε στον κ. Καλογρίτσα, χρεοκοπημένο. Το έργο σταμάτησε. Στον κ. Καλογρίτσα θέλατε να δώσετε κανάλι. Δεχθήκατε τα βοσκοτόπια ως ενέχυρο. Και έρχεστε μετά και μου λέτε ότι δεν κάνετε δουλειές με αυτούς; Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα; Μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου και συναλλάσσεστε μαζί τους. Εγώ, όπως βλέπετε, μιλάω με στοιχεία. Αν έχετε να μου προσάψετε ότι η Novartis ωφελήθηκε από κάποια δική μου υπογραφή να μου το πείτε σας παρακαλώ πολύ.

Έρχομαι τώρα στα πιο προσωπικά. Κύριε Τσίπρα, εδώ και δύο χρόνια εκδοτικά συγκροτήματα, απολύτως ταυτισμένα με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει χυδαία τη σύζυγό μου. Έχουν διασύρει την προσωπική μας ζωή. Έχουν αρπαχτεί από μια προσωπική περιπέτεια για να ισχυριστούν ότι τάχα δεν είχαμε βρεθεί σε διάσταση και ότι όλο αυτό ήταν εικονικό για να κρύψουμε στοιχεία του πόθεν έσχες. Αυτά λέγανε τα δικά σας φερέφωνα. Και ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων, και της μήνυσης που κατατέθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, διεξήχθη στη σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος γραμμή-γραμμή. Γραμμή-γραμμή! Μέσα σε 48 ώρες έγινε αυτό. Τι έγινε; Τον δέχθηκε κανονικά. Προσκόμισε όλα τα στοιχεία. Και τι απεφάνθη το ΚΕΦΟΜΕΠ, κ. Τσίπρα; Ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα. Και τι απεφάνθη η Εισαγγελέας, η κυρία Ψαρουδάκη; Ότι η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Δεν τα ξέρετε αυτά; Δεν τα ξέρετε; Μάθετέ τα, λοιπόν. Από τη στιγμή που τα έχετε μάθει, να μην αναφερθείτε και πάλι στο όνομα της συζύγου μου. Αρκετά την έχετε ταλαιπωρήσει. Είναι μία υπεύθυνη γυναίκα, μία επιχειρηματίας, δεν έκανε ποτέ δουλειές με το Δημόσιο. Βρέθηκε να στοχοποιείται μόνο και μόνο γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα δικά σας συμφέροντα.

Και στο ζήτημα του πόθεν έσχες, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η αρχική απόφαση της Επιτροπής ήταν ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κοινή δήλωση πόθεν έσχες. Και μετά από διάφορες παρεμβάσεις, η Επιτροπή άλλαξε την απόφασή της. Και θα προσκομίσει κανονικά η σύζυγός μου όλα τα στοιχεία που ζητάει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Αναρωτηθήκατε άραγε, στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, γιατί η ανεξάρτητοι δικαστικοί ψήφισαν κατά της υποχρέωσης να προσκομίσει πόθεν έσχες και μόνον οι πολιτικά κατευθυνόμενοι ψήφισαν υπέρ; Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή; Αυτό θα γίνει. Αλλά από τη στιγμή, κ. Τσίπρα, που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από την Ελληνική Δικαιοσύνη, Εισαγγελέας υπάρχει. Εισαγγελέας δεν είναι ούτε ο κ. Βαξεβάνης, ούτε εσείς. Και σας απαγορεύω να ξαναμιλήσετε ποτέ για τη σύζυγό μου για το θέμα αυτό. Γιατί, ξέρετε, είναι και άνανδρο από ένα σημείο και πέρα. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές, αυτό το οποίο κάνατε. Το κάνατε εσείς, προσωπικά. Ξέρατε ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί. Και πάρα ταύτα, επανέρχεστε. Επανέρχεστε στο ίδιο ακριβώς θέμα.

Για τα ζητήματα των ρυθμίσεων των δανείων, σε άλλη ώρα θα τα πούμε αυτά. Για κοιτάξτε και εσείς, όμως, μήπως τυχόν και εσείς στην οικογένειά σας έχετε εταιρείες που έχουν κάνει ρυθμίσεις δανείων. Προσέξτε το λίγο, ψάξτε το λίγο, μπορεί να το ξέρετε κι εσείς. Δεν θα πω τίποτε παραπάνω σήμερα. Την επόμενη φορά μπορεί να μου πείτε εσείς. Διότι θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός σε αυτά, όταν έχετε την φωλιά σας λερωμένη.

Ρυθμισμένα είναι όλα τα δάνεια. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα αν συγγενείς του έχουν εταιρεία που και αυτή έχει ρυθμίσει τα δάνειά της. Και με τι όρους. Και αν αυτή είναι προνομιακή. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Λοιπόν, να τελειώσουμε με κάτι λίγο πιο χαλαρό. Κύριε Τσακαλώτε, είπατε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές στο δρόμο. Να εξηγήσουν τη συμφωνία, να ενημερώσουν για τη συμφωνία. Έλαβα μία πρόσκληση για την ομιλία σας. Την έλαβα και εγώ στο mail, με μία μαζική αποστολή, για την ομιλία που κάνατε στον ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ξαναπάτε στη Θεσσαλονίκη, ξαναπάτε στον ίδιο χώρο που πήγατε και την προηγούμενη φορά ακριβώς, δίπλα στο αεροδρόμιο. «Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας, θα παρακαλούσαμε θερμά να έχετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα». Έτσι πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη πια, κ. Τσίπρα. Να δω πώς θα πάτε στη Δ.Ε.Θ. Να δω πώς θα περπατήσετε στον δρόμο, να εξηγήσετε στους Μακεδόνες τη συμφωνία, την οποία υπογράψατε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *