ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΑΣΘ

Ελλάδα

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΑΣΘ

Η πρόταση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του ΟΑΣΘ συμπεριλαμβάνει στο πρώτο μέρος της την συγκρότηση ενός Φορέα Σχεδιασμού και Εποπτείας, ο οποίος απαιτείται να διασφαλίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών της πόλη. Με την προϋπόθεση ο νέος φορέας να λάβει σοβαρά υπόψη του τη μέγιστη δυνατή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την παράλληλη σημαντική βελτίωση των προδιαγραφών ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημόσιων συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

Η στόχευση του νέου φορέα θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στην κάθετη μείωση των εκπομπών ρύπων μέσα στην πόλη και παράλληλα του κόστους λειτουργίας των οχημάτων με την απαιτούμενη αναβάθμιση της ασφάλειας, της ευκολίας πρόσβασης, της πληροφόρησης, της άνεσης και της συνέργιας των διαφορετικών αστικών Μέσων Μαζικής Μετακίνησης.

Σε ότι αφορά τη συγκρότηση του φορέα που θα εκτελέσει το έργο της αστικής συγκοινωνίας, θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι διαχρονικές παθογένειες των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Ανάλογες δημόσιες επιχειρήσεις πολύ γρήγορα αποδειχτήκαν ελλειμματικές, μη ανταγωνιστικές και κατώτερες των προσδοκιών σε ότι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απέναντι στον πολίτη, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν συχνά φορέα της πελατειακής λογικής του πολιτικού συστήματος.

Το κύριο ζήτημα δεν μπορεί να είναι σήμερα  η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ενδεχομένως τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων του ΟΑΣΘ. Αυτό θα πρέπει να είναι η ποιότητα σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος υπό ανθρώπινες συνθήκες και από ένα πλήθος διαφορετικών μέσων μαζικής μεταφοράς χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με χαμηλό κόστος λειτουργίας και που δεν θα ρυπαίνουν το ήδη επιβαρυμένο σημερινό αστικό περιβάλλον.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα παίξει ο νέος Φορέας Σχεδιασμού και Εποπτείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ενδεχομένως σε πρώτη φάση ένα δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το τελευταίο θα αποτελέσει μια προσωρινή γέφυρα με στόχο τη σταδιακή μετάβαση προς ένα πλουραλιστικό σύστημα μετακινήσεων.

Το τελευταίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου με τη συμβολή και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αρωγή συνεταιρισμών και πρωτοβουλιών πολιτών ανά περιοχή, την αναζήτηση επιπρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης, τη συγκρότηση πλατφόρμας συνεργατικών μετακινήσεων με ΙΧ, τη σταδιακή αντικατάσταση των κινητών παρωχημένων «εργοστασίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης» (ντιζελοκίνητα λεωφορεία) από υγραεριοκίνητα και κυρίως καθαρά αυτόνομα ηλεκτροκίνητα οχήματα, με τη δημιουργία σταθμών φόρτισης από Ανανεώσιμες Πηγές, με την εποχική χρήση πλωτών μέσων, με την οργανωμένη και θεσμική διευκόλυνση στη κίνηση των πεζών και των ποδηλατών αλλά ακόμη και της μεταφοράς εμπορευμάτων με ποδοκίνητα μέσα, με την ένταξη των ιστορικών μνημείων της πόλης σε ενοποιημένο τουριστικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς και την επέκταση των τελευταίων στις περιοχές που δεν θα εξυπηρετεί το μετρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *