ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Ελλάδα

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ:ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Την ώρα των αποφάσεων για το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Ισορροπίες και ανισορροπίες» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας σχολίασε ότι ο Πάνος Καμμένος εκφράζει μια άποψη πολιτική, όχι θεσμική και συνταγματική, αφού η συμφωνία περνά και με πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απόσυρση της στήριξης των ΑΝΕΛ είπε ότι αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα. «Καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κ. Καμμένος βάζει πολλές προϋποθέσεις αλλά θα τα δούμε τότε τι θα ισχύσει από όλες αυτές. Προσπαθεί να δώσει μια πολιτική θέση στον κόμμα του. Δεν μπορεί να ελιχθεί σε αυτό το θέμα» σημείωσε με νόημα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις κυρίως της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για υποκρισία και αριβισμό. «Η συμφωνία ήταν μια ιστορική ανάγκη. Υπάρχει μια πολιτική αναταραχή κυρίως ως συναισθηματική αντίδραση. Οι πολιτικές αντιδράσεις από ψηλά είναι κατά το πλείστον υποκριτικές. Κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν μοχλεύσεις για κομματικά οφέλη. Σέβομαι τους συμπολίτες που δεν μπορούν να το καταλάβουν. Νομίζω είναι κακά πληροφορημένοι και για το ιστορικό βάθος και για τις ισορροπίες στα Βαλκάνια» και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει μεγάλη δημαγωγία περί του Μακεδονικού. Είναι καθαρά υποκριτική η στάση, ο `αναπληρωτής` Πρωθυπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να δηλώνει στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ πριν λίγα χρόνια ότι η επίσημη θέση είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ergaonnes και λίγα χρόνια αργότερα, όταν έχουμε πράγματι φτάσει σε μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να είναι στο Σύνταγμα. Πρόκειται περί καθαρής δημαγωγίας. Έχει δικαίωμα ο κ. Σαμαράς να λέει άλλα κατά περίπτωση; Ένας άνθρωπος του κράτους, ένα δημόσιο πρόσωπο πρέπει να χαρακτηρίζεται από στοιχειώδη συνέπεια. Εδώ προσαρμόστηκε η Ελληνική Δημοκρατία τόσο στο 2008 στο Βουκουρέστι όσο και το 2012. Στα μεγάλα θέματα πάνω από όλα, απαιτείται συνέπεια. Είναι το λιγότερο καιροσκοπισμός, αριβισμός και υποκρισία να διαψεύδεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι στα όρια της αγυρτείας το να λέει ο κ. Σαμαράς ότι ο Αντιπρόεδρος μιλούσε εκ μέρους του εαυτού του και εξέφραζε προσωπικές του απόψεις. Δεν μπορεί να λέει ένας Υπουργός Εξωτερικών ό,τι θέλει, είναι εκλεγμένος, έχει νομιμοποίηση και εκπροσωπεί την κυβέρνηση όταν μιλά. Η θέση της ΝΔ είναι βαθιά υποκριτική, βαθιά διχαστική, κατά των θεσμών και της πολιτικής ηρεμίας και λειτουργίας».
Τέλος, σχολιάζοντας απόψεις περί διαμόρφωσης μιας νέα πολιτικής συμμαχιών στην κεντροαριστερά τόνισε ότι μόνο πάνω σε πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί να χτιστεί μια νέα σύμπλευση. «Εφόσον υπάρχουν πολιτικές πρακτικές, πρωτοβουλίες και ενέργειες, θα κρίνει ο πρωθυπουργός εάν θα βαδίσει με άλλη πλειοψηφία ή θα προκηρύξει εκλογές. Σήμερα πάντως είναι αρκετά νωρίς για να το πει κανείς αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *