ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΙΝΗ

Ελλάδα

Επίσκεψη της Σκα Κέλλερ Συμπροέδρου της ομάδας των Πράσινων στη Λέσβο Τετάρτη και Πέμπτη 25-26/4

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη. Με συντεταγμένο τρόπο συμμορία ακροδεξιών στοιχείων για πολλές ώρες πραγματοποίησε ένα πρωτόγνωρο πογκρόμ σε πρόσφυγες και μετανάστες που με τις οικογένειες τους είχαν συγκεντρωθεί στην πλ. Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αλλά και την καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν.

Η μακρά περίοδος αναμονής, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, συγκροτούν ένα μίγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί. Δεν είναι δυνατόν 3 χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και ενώ έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες στη Μόρια, που αντικειμενικά αδυνατεί να φιλοξενήσει τους χιλιάδες των προσφύγων. Η παρατεταμένη ένταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση και την τοπική κοινωνία, καθώς ζει καταστάσεις που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων εξαπολύοντας πογκρόμ εναντίον προσφύγων, ως αυτόκλητοι προστάτες της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα απαράδεκτα επεισόδια ρατσιστικής βίας και καλούμε την Κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να συνεργαστούν για

τη αποσυμφόρηση των νησιών, με την μεταφορά προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αίροντας τον γεωγραφικό περιορισμό σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ
τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας,
την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και
τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών των ρατσιστικών επιθέσεων για την επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης και του αισθήματος ασφάλειας στις κοινωνίες των νησιών μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για το προσφυγικό και στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη και Πέμπτη 25-26/4 θα επισκεφτεί για μια ακόμη φορά τη Λέσβο η συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων, ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόρια καθώς και συναντήσεις με το Δήμαρχο Λέσβου, πρόσφυγες, εθελοντές και φορείς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *