ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ»

Ελλάδα

«Αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού»

Εργαστήριο στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ),τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρείασυνδιοργανώνουν την Παρασκευή16 Μαρτίου(ώρες 09:00-16:00), εργαστήριομε αντικείμενο τις αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού,

στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς,στη Θεσσαλονίκη.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχειονόμους και εργαζόμενους σε φορείς που φυλάσσουν αρχειακό ή βιβλιακό απόθεμα και φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαρκή κατάρτισή τους όσον αφορά τη φύλαξη, διατήρηση, συγκέντρωση, ανάδειξη και διάθεση προς μελέτη τουυλικού αυτού που περιγράφει την ιστορία μας. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς με αρχειακό απόθεμα που δεν απασχολούν συντηρητές, είναι σημαντική η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των αρχειονόμων και άλλων εργαζομένων τουςσε θέματα που άπτονται της προληπτικής συντήρησης και τηςδιάγνωσης φθορών, των αιτιών και των μηχανισμών που τις προκαλούν,όσον αφορά μάλιστα τα διαφορετικά υποστρώματα αρχειακού υλικού.

 

Παράλληλα, ηεξοικείωσημε την ορολογία και τιςβασικές αρχές συντήρησης αρχειακού υλικού θα συνεισφέρει στην αρμονικότερη συνεργασία αρχειονόμων και συντηρητών με αποτέλεσμα τιςπρακτικότερες και αποδοτικότερες λύσεις στη διαχείριση αρχειακού αποθέματος.Οι συνδιοργανωτές ευελπιστούν ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση, ως μέρος μιας ευρύτερης σχετικής πρωτοβουλίας τους που έχει αρχίσει τον Δεκέμβριο 2017 στην Αθήνα, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και διατήρηση του αποθέματος και, τελικώς, της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.

 

Οι βασικές ενότητες της προγράμματος τουεργαστηρίουείναι οι εξής:

  1. Εισαγωγή-κατηγορίες αρχειακού υλικού, υλικά κατασκευής. Παράγοντες φθοράς του αρχειακού υλικού. Αναγνώριση βασικών τύπων φθοράς. Παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων. Σχέδιο διατήρησης, σχεδιασμός και διαχείριση. Αρχές σχεδιασμού και προτεραιότητες. Κλιματικός έλεγχος και συνθήκες φύλαξης παραδοσιακών υποστρωμάτων.
  2. Μέτρα ασφάλειας. Προληπτική συντήρηση. Διαχείριση της συντήρησης.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418072, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

 

 

Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς

Κατούνη 12-14, 546 25, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 385662 | www.piop.gr

piopnews

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *