ΚΙΝΑ-ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Κόσμος

Κίνα και Αζερμπαϊτζάν

Κίνα και Αζερμπαϊτζάν: δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.  Ας δούμε και μερικά στοιχεία που δεν διαβάσαμε και που είναι καλό να γνωρίζουμε.

Αζερμπαϊτζάν: με πληθυσμό όσο περίπου και η Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην περιοχή του Καυκάσου και ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ο σημερινός πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ που μας επισκέφθηκε είναι γιος του Χεϊντάρ Αλίγεφ, ο οποίος κυριάρχησε με μικρές διακοπές στα πολιτικά πράγματα του Αζερμπαϊτζάν από το 1969 (επί ΕΣΣΔ) μέχρι τον θάνατό του, το 2003. Πρόλαβε και διόρισε ως μοναδικό υποψήφιο του κόμματός του για τη θέση του Προέδρου τον γιο του Ιλχάν, ο οποίος κέρδισε στις εκλογές με διαδικασίες που αμφισβητήθηκαν από πολλούς και από τότε κερδίζει ανελλιπώς. Το 2009, με δημοψήφισμα, ήρθη ο περιορισμός θητειών για το αξίωμα του Προέδρου (87% ναι) και έκτοτε ο Ιλχάμ Αλίγεφ έχει τον δρόμο ανοικτό μπροστά του για πολλά χρόνια ακόμα. Με το ίδιο δημοψήφισμα τέθηκαν περισσότεροι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου.

Το Αζερμπατζάν δέχεται συχνή κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία και τη Human Rights Watch για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και από τη Διεθνή Διαφάνεια για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης (λέγεται ότι ο πατέρας Αλίγεφ έγινε πλούσιος χάρη στις σχέσεις του με την τοπική μαφία). Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πέρυσι έγιναν πολλές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης, η οποία φρόντισε να συλλάβει εκατοντάδες πολίτες και δημοσιογράφους βασιζόμενη σε νόμο που πέρασε και ο οποίος απαγορεύει τις συγκεντρώσεις. Μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν οι ηγέτες δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταδικάστηκαν φέτος τον Μάρτιο σε ποινές φυλάκισης για υποκίνηση ταραχών.

Η χώρα είναι πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η http://www.drassi.gr/admin/index.php?page=pages&id=562κρατική εταιρία SOCAR έχει συνάψει συμβάσεις με τις μεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης παγκοσμίως για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών – θα συνεργαστεί και με την Ελλάδα με αφορμή τον αγωγό φυσικού αερίου TAP και την επιδιωκόμενη πλειοψηφική συμμετοχή της στη ΔΕΣΦΑ. Οι Αζέροι έχουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης και εκπαίδευσης.

Κίνα: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την Κίνα των 1,35 δισ. κατοίκων, η ιστορία και το παρόν της είναι αρκετά γνωστά στους περισσότερους αναγνώστες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία στο τεράστιο αυτό ανελεύθερο κράτος (παράδειγμα), που διοικείται από το 1949 από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από όσοι εκτελούνται αθροιστικά σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου στις οποίες υπάρχει η θανατική ποινή.

Βάσει της πολιτικής περιορισμού των γεννήσεων που εφαρμόζει η Κίνα από το 1979 για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είναι πολύ διαδεδομένες στη χώρα, αν και παράνομες, οι επιλεκτικές εκτρώσεις θηλυκών εμβρύων και η εγκατάλειψη θηλυκών νεογνών, με αποτέλεσμα την τεράστια ανισορροπία μεταξύ των φύλων: ενώ στη φύση αντιστοιχούν περίπου 105 γεννήσεις αρρένων προς 100 γεννήσεις θηλέων, επισήμως στην Κίνα ο δείκτης βρίσκεται στο 118/100, ενώ σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 177/100!

Η χώρα είναι γνωστή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που υπάρχουν σε πολλές περιοχές (με την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες της κυβέρνησης που ελέγχει την οικονομία) τις οποίες εκμεταλλεύονται και πολλές δυτικές εταιρίες για φθηνή παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων. Πρωτοπορεί επίσης στο πεδίο της μόλυνσης του περιβάλλοντος: σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι 16 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη βρίσκονται στην Κίνα.

Η Κίνα κατατάσσεται 27η μεταξύ 28 χωρών (με βαθμό 6,5/10 – υψηλή πιθανότητα) στον Δείκτη Δωροδοκιών της Διεθνούς Διαφάνειας, που αξιολογεί την πιθανότητα να δωροδοκήσουν οι επιχειρήσεις της χώρας όταν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Πλούσιες σε φυσικούς πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό, η Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αν επιλέξουν τον δρόμο της Δημοκρατίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της προστασίας του περιβάλλοντος – ήδη η κυβέρνηση της Κίνας επενδύει σε καθαρές πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα μπορεί, μέσω των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει, να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση (όπως όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης επέτυχε την αποφυλάκιση Αζέρων πολιτικών της αντιπολίτευσης το 2005). Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να είμαστε διαφανείς στις ακολουθούμενες διαδικασίες (ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ) και αυστηροί στην τήρηση της (εργατικής) νομοθεσίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ό,τι συνεργασίες αναπτύξουμε με εταιρίες των χωρών αυτών στην Ελλάδα.

Τέλος, ας δούμε συγκριτικά για την Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν και την Κίνα, ορισμένους παγκόσμιους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα και την ελευθερία.

 

 

Διαφθορά (1) Ανταγωνιστηκότητα (2) Ελευθερία του τύπου (3) Ανεξαρτησία της δικαιωσύνης (4) Κράτος δικαίου (5)
Ελλάδα 80/177 96/142 70/179 85/142 (3,3/7) 0,6150
Αζερμπαϊτζάν 127/177 46/142 162/179 83/142 (3,4/7) -0,8828

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *