ΠΟΣΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΟΜΣΚΙ; ΚΑΘΟΛΟΥ

Κόσμος

Πόσο αναρχικός είναι ο Τσόμσκι; Καθόλου

Ο γνωστός γλωσσολόγος Τσόμσκι δηλώνει αναρχοσυνδικαλιστής. Είναι όμως; Προτείνει τη ψήφο στους Δημοκρατικούς και δέχεται την εξουσία αρκεί να είναι υπό «λαϊκό έλεγχο», ενώ θαυμάζει τους κλασσικούς φιλελεύθερους και μίλησε για τα «θετικά» του πολέμου στο Ιράκ. Με τέτοιες δηλώσεις δεν μας κάνει εντύπωση πώς ένας καθηγητής του ΜΙΤ δηλώνει αναρχοσυνδικαλιστής, αφού προφανώς δεν είναι, κι αυτά που λέει μόνο αποπροσανατολισμό δημιουργούν.

Ιστορία – Θεωρία  


Ο γνωστός γλωσσολόγος Τσόμσκι δηλώνει αναρχοσυνδικαλιστής. Είναι όμως; Προτείνει τη ψήφο στους Δημοκρατικούς και δέχεται την εξουσία αρκεί να είναι υπό «λαϊκό έλεγχο», ενώ θαυμάζει τους κλασσικούς φιλελεύθερους και μίλησε για τα «θετικά» του πολέμου στο Ιράκ. Με τέτοιες δηλώσεις δεν μας κάνει εντύπωση πώς ένας καθηγητής του ΜΙΤ δηλώνει αναρχοσυνδικαλιστής, αφού προφανώς δεν είναι, κι αυτά που λέει μόνο αποπροσανατολισμό δημιουργούν.

Ο γνωστός Αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής Νόαμ Τσόμσκι δηλώνει αναρχοσυνδικαλιστής αλλά μάλλον κάποιος πρέπει να του υπενθυμίσει το πραγματικό νόημα του αναρχισμού.

Ο αναρχισμός θεμελιώνονται στην ανυπαρξία κάθε εξουσιαστικής δομής και σχέσης, ενώ ο Τσόμσκι μιλάει απλώς για εξουσίες που πρέπει να είναι δικαιολογημένες και για το αίτημα κάθε θεσμός και εξουσία να είναι υπό λαϊκό έλεγχο.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ενώ για τον αναρχισμό είναι πχ αδιανόητος ο σημερινός διαχωρισμός κοινωνίας από την πολιτεία, δηλαδή είναι αδιανόητη η ίδια η ύπαρξη της εξουσίας, ο Τσόμσκι θέτει απλώς τον όρο του λαϊκού έλεγχου κάθε εξουσίας.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ο Τσόμσκι δεν θέτει θέμα αλλαγής του συστήματος της οικονομίας της αγοράς και της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας», όπως κάνει ο αναρχισμός.

Όσον αφορά την καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, ο Τσόμσκι σε θεωρητικά άρθρα του έχει ασκήσει κριτική όχι κατά της ίδιας της οικονομίας της αγοράς αλλά εναντίον αυτού που θεωρεί ως «μετατόπιση από αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ιδιοκτησιακό καπιταλισμό στην διαχείριση των αγορών από συλλογικά νομικά πρόσωπα (συγχωνεύσεις εταιριών, καρτέλ, εταιρικές συμμαχίες) σε συνεργασία με ισχυρά κράτη» —δηλαδή την «κορπορατικοποίηση» του 20ου αιώνα.

Οι απαράδεκτες (για τους πραγματικούς αναρχικούς) θέσεις του Τσόμσκι για τα «καλά» της εισβολής στο Ιράκ, την ανάγκη παρεμπόδισης του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν (αλλά όχι της καταστροφής του πυρηνικού εξοπλισμού του Ισραήλ ή των ΗΠΑ), την καταδίκη της αντίστασης των λαών ως «τρομοκρατικής», τον χαρακτηρισμό των ΗΠΑ ως της «πιο ελεύθερης χώρας στον πλανήτη» κ.λπ. βρίσκονται σε απόλυτη συνέπεια με την άπειρη εκτίμηση που τρέφει προς τους κλασικούς φιλελεύθερους.

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι επομένως περίεργη η οξεία κριτική που άσκησε για τον «αναρχισμό» του Τσόμσκι ο Murray Bookchin (που ούτε κι αυτός ήταν ποτέ αναρχικός αν και παλιότερα το δήλωνε): «το φίμωμα της αριστεράς έχει προχωρήσει σε τέτοιο βάθος ώστε κάποιος σαν τον Τσόμσκι, που δηλώνει αναρχικός, επιδιώκει την ενίσχυση η έστω τη στήριξη του συγκεντρωτικού κράτους (της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ) ενάντια στο αίτημα της «αποκέντρωσης» στις ομόσπονδες πολιτείες, ωσάν να ήταν δυνατό το συγκεντρωτικό Κράτος να χρησιμοποιηθεί ενάντια στις επιχειρήσεις, τις οποίες μακροπρόθεσμα πάντα βοηθούσε!»

Κι αν δεν φτάνουν αυτά, να πούμε πόσο πολύ το ίδιο το σύστημα προωθεί τον Τσόμσκι, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, όπως πχ η Γαλλική εφημερίδα Le Monde που τον αποκάλεσε έναν «πολιτικό γίγαντα» και «τον πιο διάσημο από τους σύγχρονους αναρχικούς» που είναι «ένας από τους τελευταίους ζώντες συγγραφείς και διανοούμενους που πραγματικά επαναστατεί» και αποτελεί «εμψύχωση της πιο ριζοσπαστικής σκέψης». Γιατί άραγε γίνεται αυτή η προώθηση του Τσόμσκι; Διότι πολύ απλά δρα αποπροσανατολιστικά. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί όταν ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοσυνδικαλιστής υποστηρίζει την ενίσχυση του κράτους: «Το αναρχικό ιδεώδες πάντοτε ήταν η κατάργηση του κράτους. Συμφωνώ με αυτό. Όμως είναι αντίθετο με τις άμεσες προσδοκίες μου καθώς θα ήθελα να διατηρηθούν ή να ενισχυθούν ορισμένες εξουσίες του κράτους. Σήμερα στις κοινωνίες μας πιστεύω πως η στρατηγική του πραγματικού αναρχικού πρέπει να είναι η υποστήριξη συγκεκριμένων κρατικών θεσμών» εξηγώντας πως μιλάει για την εξουσία του κράτους ενάντια στους καπιταλιστές λέγοντας πως «Σήμερα το κράτος είναι η τελευταία μας προστασία απέναντι στη δικτατορία των ιδιωτών». Όμως ποτέ το κράτος δεν κινήθηκε ενάντια στο καπιταλισμό, ούτε και γίνεται κάτι τέτοιο, γιατί το κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός του καπιταλισμού. Με τις δηλώσεις του ο Τσόμσκι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αποπροσανατολίζει όσους τον ακούν μακρυά από το πραγματικά επαναστατικό πρόταγμα του αναρχισμού και προωθεί τον εγκλεισμό μέσα στο κλουβί του ρεφορμισμού.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε με βεβαιώτητα πως ο Τσόμσκι δεν είναι αναρχοσυνδικαλιστής, ανεξάρτητα του τί δηλώνει. Μόνο η προτροπή του Τσόμσκι στους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς ως «λιγότερο κακούς» από τους Ρεπουμπλικάνους φτάνει για να καταλάβουμε τον χρήσιμο για το σύστημα αποπροσανατολιστικό του ρόλο. Για την Χίλαρυ Κλίντον είχε δηλώσει «θα ψήφιζα σίγουρα για αυτήν», και έχει υποστηρίξει και το κόμμα DiEM-25 του Βαρουφάκη που έχει πρόγραμμα να… εκδημοκρατικοποιήσει (!) την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιοσδήποτε συνεχίζει να πιστεύει πως ο Τσόμσκι έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον αναρχισμό θα πρέπει να κατανοήσει πως το σύστημα για να κυριαρχεί δεν βασίζεται μόνο στη βία αλλά και στον αποπροσανατολισμό που μπορεί να πάρει ακόμα και τη μορφή ενός «αναρχικού διανοητή» που δήθεν του επιτρέπεται να μιλάει μέσα στα πλαίσια του «δημοκρατικού πλουραλισμού» ενώ στη πραγματικότητα τον προωθεί. Αλήθεια, γιατί δεν είδαμε ποτέ συνέντευξη στις εφημερίδες από πραγματικούς αναρχικούς που σαπίζουν στις φυλακές;

Πηγές:

N. Chomsky, New Left Review, 230 (1998).

Z Magazine, (Sept-Nov. 1997)

N. Chomsky, Class Welfare, Interviews with David Barsamian, (1996)

Συνέντευξη Bookchin στο βιβλίο της Janet Biehl, The Politics of Social Ecology, (1998), σελ. 148-49).

https://www.politico.com/story/2016/01/noam-chomsky-supports-hillary-clinton-218192

https://www.independent.co.uk/news/people/noam-chomsky-donald-trump-hillary-clinton-a7438526.html

Professor Noam Chomsky Lectures Leftists on Why They Should Vote for Neo-Liberal, Imperial War Hawk Hillary Clinton

https://newrepublic.com/minutes/128330/noam-chomsky-will-vote-hillary-clinton-guy-doesnt-stand-chance

https://libcom.org/blog/problem-chomsky-s-anarcho-syndicalism-13082018

https://theanarchistlibrary.org/library/chomskyeffect

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *