ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ:ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Πολιτική

 

Αλ. Χαρίτσης: Πολιτική στήριξης της κοινωνίας – Απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο που οδηγεί σε νέα χρεοκοπία

 

 

Άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Τις αντιθέσεις ανάμεσα «στο κυβερνητικό σχέδιο που οδηγεί σε νέα χρεοκοπία» και «την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση, εκκινεί από την ανάγκη άμεσης στήριξης της κοινωνίας -όχι αύριο, αλλά σήμερα» υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μηστοτάκη που «οδήγησε ήδη μια φορά τη χώρα στη χρεοκοπία», και «αν την αφήσουμε, θα την οδηγήσει εκ νέου» θέτει το ερώτημα «με ποιον τρόπο θα βγούμε όρθιοι από αυτήν την πρωτοφανή συνθήκη της εγχώριας αναζωπύρωσης της πανδημίας και της ύφεσης», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι “business as usual”».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά: «Αντί να επενδύσει στην αναζήτηση μίας θετικής διεξόδου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατασπατάλησε την παρακαταθήκη που είχε διασφαλίσει η συλλογική υπευθυνότητα της περιόδου του lockdown. Όχι μόνο δεν προχώρησε στην απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά πορεύτηκε σε κρίσιμα ζητήματα -όπως στο άνοιγμα του τουρισμού – με επικίνδυνη προχειρότητα. Την ίδια στιγμή, φάνηκε να εκλαμβάνει την κρίση ως ευκαιρία για να αναδιοργανώσει την οικονομία σε βάρος των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. Αυτό καταδεικνύουν η εμμονή της να μην στηρίξει την εργασία αλλά την αναστολή της, να μην ενισχύσει με απευθείας ρευστότητα της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην στηρίξει εντέλει εμπροσθοβαρώς την οικονομία, παρόλο που είχε τη δυνατότητα, λόγω και του «μαξιλαριού ασφαλείας» που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «η λογική αυτή είναι ακόμα πιο εμφανής στην έκθεση Πισσαρίδη, που δεν παραπέμπει σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης, αλλά σε περισσότερους φόρους για την πλειοψηφία και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, μείωση του κόστους εργασίας, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Αντιπαραθέτει, δε, πως «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από την ανάγκη άμεσης στήριξης της κοινωνίας», σημειώνοντας: «Μόνο η αποφασιστική κρατική παρέμβαση μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να προστατεύσει την εργασία και το εισόδημα των πολιτών, και τελικά να μετριάσει την αναπόφευκτη ύφεση». Και καταλήγει στην ανάγκη «να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα καλύτερο, δίκαιο αύριο για όλους».

 

Το πλήρες άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Πολιτική στήριξης της κοινωνίας – Απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο που οδηγεί σε νέα χρεοκοπία

Η εγχώρια αναζωπύρωση της πανδημίας, η ύφεση που είναι ήδη εδώ και οι ακόμη περισσότερο δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, μας φέρνουν, ξανά, μπροστά στο ερώτημα που καθορίζει τη συζήτηση από τις αρχές του 2020: Με ποιον τρόπο θα βγούμε όρθιοι από αυτήν την πρωτοφανή συνθήκη;

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν μπορεί να είναι “business as usual”. Η πανδημία του κορωνοϊού ανάδειξε την καταστροφή που εγκυμονεί η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αποδυνάμωση των δημόσιων υποδομών, η κυριαρχία της ιδιωτικής κερδοφορίας δίχως περιορισμούς. Τελικά, υπογράμμισε τα όρια ενός συστήματος που από την κρίση του 2009 έχει εξαντλήσει τη δυναμική του.

Αντί να επενδύσει στην αναζήτηση μίας θετικής διεξόδου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατασπατάλησε την παρακαταθήκη που είχε διασφαλίσει η συλλογική υπευθυνότητα της περιόδου του lockdown. Όχι μόνο δεν προχώρησε στην απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά πορεύτηκε σε κρίσιμα ζητήματα -όπως στο άνοιγμα του τουρισμού – με επικίνδυνη προχειρότητα. Την ίδια στιγμή, φάνηκε να εκλαμβάνει την κρίση ως ευκαιρία για να αναδιοργανώσει την οικονομία σε βάρος των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. Αυτό καταδεικνύουν η εμμονή της να μην στηρίξει την εργασία αλλά την αναστολή της, να μην ενισχύσει με απευθείας ρευστότητα της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην στηρίξει εντέλει εμπροσθοβαρώς την οικονομία, παρόλο που είχε τη δυνατότητα, λόγω και του «μαξιλαριού ασφαλείας» που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική αυτή είναι ακόμα πιο εμφανής στο σχέδιό για την επόμενη μέρα. Η έκθεση Πισσαρίδη δεν παραπέμπει σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης, αλλά σε περισσότερους φόρους για την πλειοψηφία και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, μείωση του κόστους εργασίας, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Το σχέδιο αυτό είναι κοινωνικά άδικο και θα βυθίσει περαιτέρω στην ύφεση. Η Νέα Δημοκρατία οδήγησε ήδη μια φορά τη χώρα στη χρεοκοπία. Αν την αφήσουμε, θα την οδηγήσει εκ νέου.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση. Εκκινεί από την ανάγκη άμεσης στήριξης της κοινωνίας – όχι αύριο, αλλά σήμερα. Μόνο η αποφασιστική κρατική παρέμβαση μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να προστατεύσει την εργασία και το εισόδημα των πολιτών, και τελικά να μετριάσει την αναπόφευκτη ύφεση. Την ίδια στιγμή τονίζουμε την ανάγκη η χώρα μας να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στα παρωχημένα και αποτυχημένα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού. Αναζητούμε τη διέξοδο στην οικολογική ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών, στο δίκαιο επιμερισμό των υποχρεώσεων έναντι του κοινωνικού συμφέροντος.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ανάγκη μιας άμεσης και συντεταγμένης πολιτικής απάντησης προς όφελος της κοινωνίας, δεν παραπέμπει μόνο στην απόκρουση του κινδύνου που μας απειλεί στο σήμερα. Αλλά και στο να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα καλύτερο, δίκαιο αύριο για όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *