ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝΙΣΜΟ

Πολιτική

Γιατί ο μαρξισμός δεν έχει καμία σχέση με τον λενινισμό, και η θέση του τροτσκισμού

Μαρξισμός δεν σημαίνει λενινισμός. Ο Λένιν άλλαξε προς «δεξιότερη» και εξουσιαστικότερη κατεύθυνση τον χαρακτήρα του κλασσικού μαρξισμού, και δεν έκανε πράξη αυτά που υποσχόταν πριν την επανάσταση. Ο Τρότσκι στην αρχή δεν ήταν λενινιστής, αλλά έγινε το 1917, οπότε ο τροτσκισμός δεν εκφράζει τον πραγματικό χαρακτήρα του μαρξισμού. Η γνωστότερη κλασσική μαρξίστρια είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ που υποστήριζε απόλυτα την αυθόρμητη δράση της μάζας των εργατών.

Ιστορία – Θεωρία   Μαρξισμός-Λενινισμός  


Σοσιαλιστικές ιδέες υπήρχαν και πριν τον Μαρξ, ωστόσο ο Μαρξ επηρέασε πολύ τη σοσιαλιστική σκέψη και πρακτικά μετά τον Μαρξ οι περισσότεροι σοσιαλιστές έγιναν μαρξιστές, οι λεγόμενοι κλασσικοί μαρξιστές. Ένα παράδειγμα είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ που υποστήριζε τον αυθορμητισμό της μάζας των εργατών.

Ο Λένιν ήταν μια δεξιά παρεκτροπή του μαρξισμού. Ο λενινισμός άλλαξε τόσο πολύ τον Μαρξ που τον έκανε αγνώριστο. Πολλές ιδέες του Λένιν όπως η ιδέα του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» δεν έχουν καμία σχέση με τα γραπτά του Μαρξ και δεν συμφωνούν με το πνεύμα του μαρξισμού. Ο Λένιν το γνώριζε αυτό και το δικαιολόγησε οτι στη Ρωσσία υπήρχαν ειδικές συνθήκες που έκαναν αναγκαίες αυτές τις αλλαγές.

Οι κλασσικοί μαρξιστές διαφώνησαν έντονα με τον Λένιν. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ διαφώνησε κι αυτή. Όμως ο Λένιν άσκησε κριτική στους κλασσικούς μαρξιστές ονομάζοντάς τους «αριστεριστές» και λέγοντας πως «ο αριστερισμός είναι η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Στη πραγματικότητα όμως ήταν ο Λένιν που ήταν «δεξιός κομμουνιστής» και δεν εφάρμοζε το πραγματικό πνεύμα του μαρξισμού.

Μαρξισμός και λενινισμός λοιπόν είναι δύο εντελώς ξεχωριστά πράγματα. Ο λενινισμός απλά χρησιμοποιεί μαρξιστική φρασεολογία και συνθήματα, αλλά δεν είναι μαρξισμός, και ούτε μπορείς να βασιστείς σε οτιδήποτε έγραψε ο Λένιν για να βάλεις σε εφαρμογή τον μαρξισμό.

Ο πραγματικός μαρξισμός υπάρχει στα γραπτά του Μαρξ, του Ένγκελς, της Ρόζα Λούξεμπουργκ και των άλλων κλασσικών μαρξιστών. Σίγουρα όχι στα γραπτά του Λένιν.

Κάποια στιγμή γύρω στον Απρίλη του 1917 ο Λένιν δημοσίευσε κείμενα με πιο ελευθεριακές απόψεις, όπως τις «Θέσεις του Απρίλη» (και αργότερα το «Κράτος και Επανάσταση»), αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι άλλαξε μυαλά, απλά τότε ήθελε να λάβει μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη. Ο εξουσιαστής όποτε χρειάζεται λαϊκή στήριξη κάνει τον φιλολαϊκό μέχρι να πάρει την εξουσία. Έτσι έκανε και ο Λένιν. Ξέρουμε οτι δεν άλλαξε μυαλά επειδή και πριν και μετά από το «ελευθεριακό διάλλειμα» ήταν και ξαναέγινε εξουσιαστής με έντονο δεξιό χαρακτήρα.

Ο δεξιός χαρακτήρας του Λένιν οφείλεται στο οτι σκοπός του ήταν να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία διανοούμενων και γραφειοκρατών πάνω από τη μάζα των εργατών. Η επανάσταση του Λένιν δεν ήταν εργατική επανάσταση, ήταν μια συνωμοσία εναντίων του τσάρου αλλά και εναντίων των εργατών. Πραγματική προσπάθεια για εργατική επανάσταση ήταν τα γεγονότα του 1905 στη Ρωσσία όταν σχηματίστηκαν τα συμβούλια (σοβιέτ), και όχι η επανάσταση του Λένιν.

Η λέξη «σοβιέτ» σημαίνει συμβούλιο (συνέλευση εργατών). Ο Λένιν έκλεψε αυτή τη λέξη για να προσδώσει φιλοεργατικό χαρακτήρα στην επανάστασή του, γιαυτό και το κράτος που δημιουργήθηκε από τον Λένιν ονομάστηκε Σοβιετική Ένωση, αλλά δεν είχε καμιά σχέση με τα πραγματικά σοβιέτ των εργατών. Δηλαδή η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν σοβιετική, γιατί δεν βασιζόνταν σε αποφάσεις εργατικών συνελεύσεων από «κάτω προς τα πάνω» αλλά σε διαταγές του Λένιν και της παρέας του από «πάνω προς τα κάτω».

Αυτό που έκανε ο Λένιν ήταν ανάλογο με το να πάει να γίνει αναρχική επανάσταση και ξαφνικά να βγει ένας φασίστας και να κάνει συνωμοτικό πραξικόπημα και παίρνωντας την εξουσία να ονομάσει το κράτος του «αναρχικό κράτος». Τόσο αντίθετη είναι η πραγματική έννοια της λέξης «σοβιέτ» με την Σοβιετική Ένωση του Λένιν.

Ο Τρότσκι στην αρχή ήταν κλασσικός μαρξιστής με πολύ ελευθεριακές απόψεις και μετείχε στα σοβιέτ, όμως το 1917 έγινε λενινιστής και η μετέπειτα πορεία του μέσα στους μπολσεβίκους εμφάνισε έντονες εξουσιαστικές τάσεις, σαν τον Λένιν.

Όταν έγινε φανερό πως ο Τρότσκι δεν θα κατάφερνε να πάρει την εξουσία και ανέβηκε στην εξουσία ο Στάλιν τότε άρχισε ο Τρότσκι να ασκεί κριτική στο καθεστώς.

Όποιες ελευθεριακές σοσιαλιστικές απόψεις βρίσκουμε στους μπολσεβίκους είναι μόνο στις απόψεις του Τρότσκι πριν γίνει λενινιστής και στη κριτική που άσκησε στον Στάλιν, καθώς και στις «Θέσεις του Απρίλη» και «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν. Ωστόσο αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναμασήματα και αντιγραφές από αυτά που έγραφαν γενικά οι κλασσικοί μαρξιστές, αυτούς που ο Λένιν κατηγόρησε ως «αριστεριστές», και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Τρότσκι και του Λένιν είναι καλύτερα να μην δίνουμε καμία εμπιστοσύνη σε κανένα γραπτό τους.

Το οτι ο Τρότσκι άσκησε κριτική στον Στάλιν δεν τον κάνει καλύτερο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως όταν ο Κόκκινος Στρατός έπιασε τον αναρχικό Βολίν έστειλαν τηλεγράφημα στον Τρότσκι για να ρωτήσουν τί να τον κάνουν και ο Τρότσκι απάντησε ως εξής: «Σκοτώστε τον». Κι αυτό ενώ μόλις πριν λίγους μήνες όταν ο Τρότσκι είχε συναντηθεί με τον Βολίν του είχε πει πως οι μπολσεβίκοι δεν έχουν καμία εχθρότητα προς τους αναρχικούς.

Η πραγματική φύση του μαρξισμού είναι εργατικός έλεγχος στα μέσα παραγωγής. Εργατικός έλεγχος δεν σημαίνει κρατικός έλεγχος. Δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικό μαρξισμό αν δεν έχουμε πραγματικό έλεγχο των εργατών πάνω στην οικονομική παραγωγή.

Μόλις ο Λένιν πήρε την εξουσία (βασικά με πραξικόπημα και όχι με επανάσταση) το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διασφαλίσει τον κρατικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής. Σε όσα εργοστάσια είχαν σχηματιστεί αυθόρμητα συνελεύσεις εργατών ο Λένιν τις διέλυσε ή τις αντικατέστησε με ψευτοσυνελεύσεις ελεγχόμενες από το κράτος, και σε αυτό το έγκλημα ενάντια στο προλεταριάτο συμμετείχε εν γνώση του και ο Τρότσκι.

Όσα έγραψε ο Λένιν αφότου πήρε την εξουσία δεν έχουν ίχνος ελευθεριώτητας και είναι γραπτά με τόσο έντονη εξουσιαστικότητα που θα μπορούσε να τα είχε γράψει και ένας φασίστας. Η αριστερή στροφή του Λένιν στις «Θέσεις του Απρίλη» και το «Κράτος και Επανάσταση» ήταν απλά μια παρένθεση για λόγους τακτικής, δηλαδή ο Λένιν ήταν ένας στυγνός οπορτουρνιστής που κορόιδευε τους εργάτες μέχρι να πάρει την εξουσία και μετά ξαναέδειξε το πραγματικό του εξουσιαστικό πρόσωπο.

Η ιστορία δείχνει πως πάντοτε οι αυθόρμητες δράσεις των εργατών έχουν ελευθεριακό σοσιαλιστικό χαρακτήρα που είναι αυθόρμητος και δεν βασίζεται σε κανένα βιβλίο και σε κανέναν αρχηγό. Όλες οι εργατικές εξεγέρσεις και δράσεις από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα δείχνουν αυτόν τον αυθόρμητα ελευθεριακό σοσιαλιστικό χαρακτήρα.

Καθώς ο Λένιν και ο Τρότσκι κατέστρεψαν κάθε αυθόρμητη προσπάθεια των εργατών για σοσιαλιστική αυτοδιαχείρηση με εργατικό έλεγχο, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως ο Λένιν και ο Τρότσκι κατέστρεψαν τον σοσιαλισμό στη Ρωσσία και έβαλαν ταφόπλακα στη προσπάθεια του προλεταριάτου για απελευθέρωση. Ο Λένιν και ο Τρότσκι δεν ήταν σοσιαλιστές διότι σοσιαλισμός σημαίνει εργατικός έλεγχος στα μέσα παραγωγής και όχι κρατικός έλεγχος.

Ο πραγματικός χαρακτήρας του Λένιν και του Τρότσκι γίνεται κατανοητός όταν αναλογιστούμε πως είχαν πει οτι η επανάσταση θα είναι ένας εργατικός στρατός υπό τις διαταγές του ηγέτη Λένιν. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλισμό αλλά είναι μορφή φασισμού. Οι κλασσικοί μαρξιστές όπως η Λούξεμπουργκ ασκούσαν κριτική ακριβώς πάνω σε αυτή τη βάση, και το ίδιο έκανε και ο αναρχοκομμουνιστής Κροπότκιν.

Ο πραγματικός σοσιαλισμός είναι ο ελευθεριακός σοσιαλισμός και μόνο αυτός, είναι ένα σύνολο ιδεών που ξεκινά από τον αναρχισμό και φτάνει μέχρι το κλασσικό μαρξισμό (συμπεριλαμβανωμένου του ελευθεριακού μαρξισμού και της μαρξιστικής αυτονομίας) και σταματά εκεί, δεν πάει πιο πέρα γιατί τότε σταματά να είναι σοσιαλισμός. Ο Λένιν και ο Τρότσκι δεν ανήκουν στο πραγματικό σοσιαλισμό, ούτε φυσικά ο Μάο ή ο Κάστρο, ούτε ο Τσε Γκεβάρα (που δήλωσε οτι στον σοσιαλισμό τον έφεραν τα γραπτά του Στάλιν), ούτε βέβαια ο δικτάτορας Κιμ της Βορείου Κορέας.

Ο μόνος λόγος που ο λενινισμός ονομάζεται σοσιαλισμός είναι επειδή η Σοβιετική Ένωση ονόμαζε το σύστημά της σοσιαλιστικό, αλλά δεν ήταν. Ήταν μια μορφή ολοκληρωτικού φασισμού. Καμία σχέση με σοσιαλισμό.

Ο Μαρξ είχε γράψει πως ο σοσιαλισμός μπορούσε να εμφανιστεί μόνο στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Τέτοια χώρα ήταν η Γερμανία, ενώ η Ρωσσία ήταν αγροτική. Ο Λένιν δικαιολόγησε τη δικτατορία του λέγοντας πως κρατάει την εξουσία μέχρι να γίνει σοσιαλιστική επανάσταση στη Γερμανία, αλλά αυτό ήταν απλά μια δικαιολογία. Οι μπολσεβίκοι δεν υποστήριξαν καθόλου τη γερμανική επανάσταση όταν αυτή εκδηλώθηκε, ούτε στεναχωρέθηκαν όταν δολοφονήθηκε η Λούξεμπουργκ.

Όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που μετέχουν σήμερα στις εκλογές στην Ελλάδα είναι λενινιστικού, τροτσκιστικού, σταλινικού, ή μαοϊκού τύπου, δηλαδή κανένα δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό μαρξισμό κι άρα δεν είναι πραγματικά σοσιαλιστικά κόμματα. Δεν υπάρχει πραγματικά μαρξιστικό/σοσιαλιστικό κόμμα εν λειτουργία στην Ελλάδα, όλα είναι βασισμένα στις ιδέες του Λένιν και των άλλων εξουσιαστών.

Μια πραγματική μαρξιστική/σοσιαλιστική οργάνωση θα βάσιζε την ιδεολογία της στα γραπτά του Μαρξ, του Ένγκελς, της Ρόζα Λούξεμπουργκ και των άλλων κλασσικών (ορθόδοξων) μαρξιστών. Ίσως να παιρνε και μερικές ιδέες από τη μεριά των αναρχικών και των αυτόνομων. Σίγουρα δεν θα είχε καμία αναφορά στα γραπτά του Λένιν ή του Τρότσκι και του Μάο διότι δεν είναι πραγματικοί μαρξιστές κι άρα δεν είναι σοσιαλιστές.

Αξίζει να δούμε και την άποψη του Τσόμσκι για το θέμα,που είναι ακριβώς η ίδια, οτι ο Λένιν και ο Τρότσκι δεν ήταν σοσιαλιστές και πως ο σοσιαλισμός βασίζεται μόνο στα γραπτά του Μαρξ και της Λούξεμπουργκ και των άλλων κλασσικών μαρξιστών: https://www.youtube.com/watch?v=yQsceZ9skQI


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *