ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Οι Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της Ευρώπης

Δημ. Παπαδημούλης: Οι Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της Ευρώπης

AddThis Sharing ButtonsShare to FacebookFacebookShare to TwitterTwitterShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα…Περισσότερα…

Ευρύτερες δημοκρατικές συμμαχίες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο μέσω του διαλόγου και συγκεκριμένων, πειστικών προτάσεων, αλλά και μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης με τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών

Άρθρο στο «European Interest»


Το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Interest» δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλη, αναφορικά με τις προκλήσεις σε Ελλάδα και ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και για το Μέλλον της Ευρώπης», σημειώνοντας πως «οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 δεν είναι καθόλου χαλαρές, αλλά αντίθετα, είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ακόμα ότι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις έχουν δύο στόχους, «αφενός να αλλάξει, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των ασθενέστερων, αφετέρου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ανάπτυξη, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και περισσότερη δημοκρατία».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, τέλος, πως «η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος χρειάζεται γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα», ξεκαθαρίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, να επιλέξουν εάν θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά ως Ένωση με μεγαλύτερη συνοχή και ασφάλεια, ή αντίθετα να γυρίσουμε πίσω στην εθνικιστική αναδίπλωση και στις πολιτικές που οξύνουν τις ανισότητες και εντείνουν τον κοινωνικό διχασμό».

Link δημοσίευσης: https://bit.ly/2sVdhyY


Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο στα ελληνικά:

Να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αφήσει βαθιές πληγές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων που θέλουν την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επόμενες Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 δεν είναι καθόλου χαλαρές. Αντίθετα, είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, είναι οι πιο σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης.

Έχουμε μια επείγουσα κατάσταση με δύο αλληλένδετους στόχους: Αφενός να αλλάξει, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των ασθενέστερων. Αφετέρου, να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ανάπτυξη, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και περισσότερη δημοκρατία.

Για την επίτευξη και των δύο στόχων, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να αποτυπωθεί αυτή η ενίσχυση και δυναμική και στους πολιτικούς συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, εντός του Ευρωκοινοβουλίου και εντός της Κομισιόν.

Η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος χρειάζεται γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα. Χρειάζεται να προχωρήσει η φορολογική εναρμόνιση, να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να ενδυναμωθεί η δημοκρατική λογοδοσία, να επιταχυνθούν οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, να επιλέξουν εάν θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά ως Ένωση με μεγαλύτερη συνοχή και ασφάλεια, ή αντίθετα να γυρίσουμε πίσω στην εθνικιστική αναδίπλωση και στις πολιτικές που οξύνουν τις ανισότητες και εντείνουν τον κοινωνικό διχασμό.

Έχουμε κάνει θετικά βήματα τα τελευταία τρία χρόνια με την «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Φόρουμ της Μασσαλία το 2017, το Προοδευτικό Φόρουμ στην Αθήνα το Μάρτιο του 2018 και το Φόρουμ του Μπιλμπάο τον Νοέμβριο του 2018. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων πολιτικών δυνάμεων και να αντισταθούμε στην άνοδο των νεοναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να διαμορφώσουμε νικηφόρες συμμαχίες και να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Ευρύτερες δημοκρατικές συμμαχίες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο μέσω του διαλόγου και συγκεκριμένων, πειστικών προτάσεων, αλλά και μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης με τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μέσα στους επόμενους μήνες, και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε συλλογικά.

Α

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *