ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ ΟΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ

Πολιτική

 

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ποσά αλλά αδυνατεί να επεξεργαστεί συνεκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, λόγω της ιδεοληψίας ότι η αγορά αυτορυθμίζεται»

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ποσά αλλά αδυνατεί να επεξεργαστεί συνεκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, λόγω της ιδεοληψίας ότι η αγορά αυτορυθμίζεται»


 

 

• Δημ. Παπαδημούλης: «Τα κονδύλια 22,5 συν 9,5 δισ.€ που ανακοίνωσε για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην μετά Covid εποχή, είναι μια σημαντική ”μαγιά” για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας»

• Άρθρο για το Συνέδριο Regional Growth Conference (RGC), στην εφ/δα «Πελοπόννησος»

 

Άρθρο παρέμβασης του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, που περιλαμβάνεται στο φετινό ένθετο του Συνεδρίου Regional Growth Conference (RGC), δημοσιεύει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» (pelop.gr) αναφορικά με την Πολιτική Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η εφημερίδα διοργανώνει και φέτος, από 2 έως 4 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Συνέδριο Regional Growth Conference (RGC), μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου που από το 2013 φέρνει σε επικοινωνία κυβερνητικούς, περιφερειακούς, πανεπιστημιακούς και επιχειρηματικούς εκπρόσωπους, με στόχο τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο αναφορικά με τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (REGI), ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στο άρθρο του επισημαίνει την «ανάγκη να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με συνεργασία των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων και των τοπικών φορέων», ειδικότερα στην μετά Covid εποχή και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιδείνωσε η πανδημία.

 

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Η Περιφερειακή πολιτική της ΕΕ

Η ΕΕ υποστηρίζει τις επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο μέσω της περιφερειακής πολιτικής της. Η πολιτική αυτή απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες και πόλεις της ΕΕ, με μέτρα για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσω στρατηγικών επενδύσεων.
Η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ εστιάζει τις παρεμβάσεις της σε 5 κύριους τομείς:
1. Στήριξη απασχόλησης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού.
2. Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
3. Ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, με την υλοποίηση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, που σχετίζονται με την έρευνα, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια.
4. Βελτίωση του περιβάλλοντος, με την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων.
5. Εκσυγχρονισμός μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτή η πολιτική υποστηρίζεται από τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης μέσω μεγάλων έργων υποδομών στις μεταφορές, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υποδομές. Κύριο χαρακτηριστικό της ενίσχυσης των περιφερειών είναι τα έργα να υποστηρίζουν την μετάβαση της παραδοσιακής οικονομίας στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής.
Από πλευράς μου, επισημαίνω την ανάγκη οι περιφέρειες να ενταχθούν σε αλυσίδες παραγωγής και να δοθεί έμφαση στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, παράλληλα και σε συνδυασμό με τον τουρισμό.
Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν είναι αυτοσκοπός, πρέπει να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με συνεργασία των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων και των τοπικών φορέων.

Ο διάλογος αυτός είναι ακόμα πιο επίκαιρος μπροστά στην κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η αναμενόμενη σημαντική μείωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη και η ακόμα μεγαλύτερη στην Ελλάδα, λόγω της μείωσης του τουρισμού, καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής με επενδύσεις στην καινοτομία.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην μετά Covid εποχή, προβλέπουν σημαντικά κονδύλια 750 δισ.€ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχική πρόταση να λαμβάνει 22.5 συν 9.5 δισ.€. Τα ποσά αυτά είναι μια σημαντική ”μαγιά” για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Το σύγχρονο μοντέλο της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ψηφιοποίηση της οικονομίας δημιουργεί συνθήκες για την μεταφορά δραστηριοτήτων στην περιφέρεια. Η τηλεργασία αναμένεται να αυξηθεί την προσεχή περίοδο ως μορφή εργασίας και διευκολύνει την ανάπτυξη της περιφέρειας, θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστούν και αλλαγή της φιλοσοφίας ως προς τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Ο ρόλος του κεντρικού κράτους περιορίζεται στον σχεδιασμό εθνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ανάπτυξη «έξυπνων» καινοτόμων προϊόντων στην ψηφιακή οικονομία και την ενίσχυση του τομέα υγείας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταφέρει το κέντρο βάρους από την κεντρική διοίκηση κάθε κράτους στην περιφερειακή διοίκηση. Τα μεγάλα έργα υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών παραμένουν ευθύνη της κεντρικής διοίκησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Τα ευρωπαϊκά εργαλεία όμως για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της πανδημίας, με την στήριξη της απασχόλησης, με την ενίσχυση επιχειρήσεων και τοπικών φορέων, απευθύνονται απευθείας στους ενδιαφερόμενους, χωρίς τη διαμεσολάβηση της κεντρικής εξουσίας.
Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική καθώς μειώνεται η γραφειοκρατία και οι τελικοί χρήστες των κονδυλίων υποβάλουν τα σχέδια τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι προσαρμόζοντας τα αιτήματα τους σε προκαθορισμένες δράσεις της κεντρικής διοίκησης.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ποσά αλλά αδυνατεί να επεξεργαστεί συνεκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, λόγω της ιδεοληψίας ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Η τελευταία κρίση απέδειξε περίτρανα τον σημαντικό ρόλο του κράτους σε παρεμβάσεις, εκεί που έχουμε αποτυχίες της αγοράς να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Τέλος, από πλευράς μας υποστηρίζουμε τις θετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στοχεύουν στην ενίσχυση των περιφερειών που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας και επισημαίνεται ότι δεν αρκεί η εξασφάλιση υψηλού ποσού από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά απαιτείται η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης: Για να πιάσουν τόπο τα λεφτά, υπάρχει ως προϋπόθεση ο ουσιαστικός διάλογος, σε πολιτικό, κοινωνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε το εθνικό σχέδιο να μην είναι το αποτέλεσμα μίας επιτροπής, αλλά αποτέλεσμα σύνθεσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *