ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ :ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Πολιτική

 

Δημ. Παπαδημούλης: Να εξασφαλιστεί η πληρέστερη δυνατή προστασία, ιδιαίτερα στους αδύναμους δανειολήπτες – βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης: Να εξασφαλιστεί η πληρέστερη δυνατή προστασία, ιδιαίτερα στους αδύναμους δανειολήπτες - βίντεο


 

Προτεραιότητά μας να εξασφαλιστεί η πληρέστερη δυνατή προστασία, ιδιαίτερα στους αδύναμους δανειολήπτες και στα στεγαστικά δάνεια 1ης κατοικίας

Καμία πειρατική δραστηριότητα στην δευτερογενή αγορά ακινήτων δεν είναι ανεκτή. Πρέπει να θεσπιστούν πολύ αυστηροί κανόνες για την αξιοπιστία και τον έλεγχο των εταιριών που ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου για τα κόκκινα δάνεια

 

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο της συζήτησης «Διαχειριστές Πιστώσεων και αγοραστές πιστώσεων», που αφορά τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ, είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δύο συν-εισηγήτριες για τις προτάσεις τους. Νομίζω πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τρόπος, με τον οποίο θα επιμεριστεί ο κίνδυνος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δημιουργίας μιας δευτερογενούς αγοράς.

Για την Πολιτική μου Ομάδα και για μένα προσωπικά, αποτελεί προτεραιότητα αυτή η διαδικασία να εξασφαλίζει την πληρέστερη δυνατή προστασία στους πιο αδύναμους δανειολήπτες-καταναλωτές -ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν στεγαστικά δάνεια και σε αυτούς που το στεγαστικό τους δάνειο αφορά την 1η κατοικία.

Πρέπει, δηλαδή, η προσπάθεια αυτή να μην επιδιώκει την θέσπιση κανόνων, οι οποίοι θα βοηθήσουν, απλώς, τις τράπεζες να βελτιώσουν τα λογιστικά τους βιβλία. Αλλά, θα πρέπει να παρέχει και την προστασία που απορρέει από το Άρθρο 7 της Χάρτας των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δανειολήπτες 1ης κατοικίας και στους καταναλωτές.

Γι’ αυτό, υπάρχει μια ανάγκη οι κανόνες να είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά την αξιοπιστία και τον έλεγχο των εταιριών που ασχολούνται στην δευτερογενή αγορά ακινήτων με αυτά τα θέματα. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε μία πειρατική δραστηριότητα εκεί. Χρειάζεται να έχουν νομική υπόσταση, αλλά και αδειοδότηση από τα κράτη μέλη – δεν είμαστε καθόλου σύμφωνοι να μπορεί μια εταιρία να έχει έδρα σε μια χώρα και να έχει ένα οιονεί διαβατήριο για να λειτουργεί και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κράτους μέλους της ΕΕ, χωρίς τις αναγκαίες διασφαλίσεις. Πιστεύουμε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο ανοικτοί, όσο η αρχική πρόταση σε θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς δεν είναι όλες οι θυγατρικές εποπτευόμενες από τις χρηματοπιστωτικές αρχές.

Με αυτό το πνεύμα που λέει ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε την αναγκαστική εκτέλεση σε ό,τι αφορά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι στους αδύναμους καταναλωτές-δανειολήπτες και ιδιαίτερα στα στεγαστικά δάνεια 1ης κατοικίας θα καταθέσουμε προτάσεις και τροπολογίες προς τις δύο συν-εισηγήτριες, προσβλέποντας σε μία εποικοδομητική συνεργασία, έτσι ώστε να επηρεάσουμε το τελικό αποτέλεσμα της έκθεσης».l

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *