ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΑΚΛΑΟΥ: ΜΕΤΑΜΑΡΞΙΣΜΟΣ

Πολιτική Πρόσωπα

O Ερνέστο Λακλάου ( 6 Οκτωβρίου 193513 Απριλίου 2014) ήταν Αργεντινός αριστερός μεταμαρξιστής φιλόσοφος. Ίδρυσε και διεύθυνε για πολλά χρόνια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιδεολογία και ανάλυση λόγου» (Ideology and Discourse Analysis) στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ[1]. Σύντροφός του ήταν η θεωρητικός και φιλόσοφος Σαντάλ Μουφ.

Έχει ιδιαίτερη επιρροή στην αριστερή σκέψη, καθώς θεωρείται ένας από τους ιδεολογικούς καθοδηγητές του ΣΥΡΙΖΑ . Επίσης, ο Λακλάου ήταν δάσκαλος του Γιάνη Βαρουφάκη

Κριτική στον παραδοσιακό μαρξισμό

Ο Λακλάου άσκησε κριτική στον παραδοσιακό μαρξισμό, καθώς θεωρούσε πως δεν αποτελεί κατάλληλο εργαλείο για την ανάλυση του σύγχρονου κόσμου. Συγκεκριμένα, εναντιώθηκε στον οικονομισμό και στην ταξική αναγωγή των ορθόδοξων μαρξιστών]. Για τον λόγο αυτό μπορεί να ονομαστεί μεταμαρξιστής.

Θεώρηση του λαϊκισμού

Ο Λακλάου είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τη θεωρία του για τον λαϊκισμό. Θεωρούσε, δηλαδή, πως δεν είναι ένας όρος που έχει a priori θετικό ή αρνητικό πρόσημο, αλλά αξιολογείται στην πορεία[6]. Ο Λακλάου αξιολογούσε θετικά τον αριστερό λαϊκισμό[7] και αρνητικά τον δεξιό λαϊκισμό, φέρνοντας το παράδειγμα της δικτατορίας του Περόν στην Αργεντινή, που αποτελούσε και προσωπικό του βίωμα.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *