Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ 660/2018

Πολιτική

Η Δράση για την απόφαση του ΣτΕ 660/2018

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 660/2018 δείχνει πόσο επίκαιρος παραμένει ο χωρισμός κράτους και εκκλησίας και η αναθεώρηση όλων των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Το ΣτΕ με την απόφασή του επέλεξε να θεωρήσει ότι η σημερινή Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών μέσω της Παιδείας, ισοδυναμεί με υποχρέωση για εμπέδωση και συνέχιση της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης που έχει ήδη διαμορφωθεί, σύμφωνα με την απόφαση, στην προσχολική ηλικία. Επέλεξε δηλαδή να θεωρήσει ότι η παραδοσιακή σχέση των Ελλήνων με την Ορθοδοξία είναι και οφείλει να παραμείνει αυστηρά δογματική.

Η Δράση πιστεύει ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν νομικά αναγκαία ούτε στο πλαίσιο του υπάρχοντος Συντάγματος και ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ανοιχτό βιωματικό χαρακτήρα που παραδοσιακά είχε η Ελληνική Ορθοδοξία. Ωστόσο η πολιτική βούληση του κράτους μπορεί να επιφέρει κρίσιμες αλλαγές ακόμα και στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος και της σκληρής και άκαμπτης ερμηνείας του που επέλεξε το ΣτΕ. Αρκεί να απαιτεί η αίτηση των γονέων να είναι απαραίτητη για να διδαχθούν τα παιδιά θρησκευτικά και όχι για να εξαιρεθούν από την διδασκαλία τους. Αυτό το βήμα θα είναι σύμφωνο και με την απαίτηση της Εκκλησίας για πλήρη και ολοκληρωμένη δογματική διδασκαλία για όσους το επιθυμούν, και δεν θα θίγει την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της συνείδησης όσων δεν το επιλέξουν.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *