ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Πολιτική

Προς κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2018

 

Αγαπητέ Ζαν Κλοντ,

 

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ελλάδα, με την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Αλληλεγγύης, καθώς και για τις συνεισφορές των κρατών-μελών.

 

Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την αμέριστη υποστήριξή σας. Πάντα υπήρξατε αληθινός φίλος της Ελλάδας και το αποδείξατε ξανά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που η χώρα δοκιμάζεται.

 

Υπό το φως της τραγωδίας που έπληξε την Ελλάδα και τους πολίτες της, θα ήθελα να προτείνω στην Επιτροπή να εξετάσει μια ευέλικτη και ανάλογη λύση.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να προτείνω δύο συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόστηκαν, υπό παρόμοιες συνθήκες, στην Ιταλία και την Πορτογαλία, οι οποίες επίσης αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές τα τελευταία έτη.

 

Πρώτον, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εξετάσει την περίπτωση μιας αυξημένης προκαταβολής   από το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και να επιδείξει ευελιξία στον υπολογισμό της συνολικής υποστήριξης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε άμεση ανακούφιση, αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν από αυτή την τραγωδία.

 

Δεύτερον, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πορτογαλίας, θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία στη χρήση των δεσμευμένων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, η οποία θα επιτρέψει τον επαναπροσανατολισμό και την ανακατανομή των πόρων. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια μείωση της εθνικής συνεισφοράς για έργα που αποσκοπούν στην ανοικοδόμηση των τοπικών υποδομών και στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και της περιφερειακής οικονομίας.

 

Αγαπητέ Jean-Claude,

 

Έχουμε χάσει περισσότερα από 100 άτομα σε ένα χρόνο, εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να δοκιμάζεται από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμά  της σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 

Χρειαζόμαστε την Ευρώπη να σταθεί δίπλα μας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να στηρίξετε τη χώρα μου, όπως έχετε κάνει πάντα.

 

Με εκτίμηση,

 

Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *