ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ:ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΘ ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΛΑ

Πολιτική

 

 

 

ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΑΜΑΘ ΓΙΑ

ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΛΑ!

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ για τη ΔΙΑΑΜΑΘ, ξεκαθάρισαν τα πράγματα σε ότι αφορά τα σχέδια και τα έργα της, αλλά και τις ταυτόσημες θέσεις των παρατάξεων για την εταιρεία, παρά την άσφαιρη πολεμική που της έκαναν. 

Από την πλευρά της ΔΙΑΑΜΑΘ ξεκαθαρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που όλες οι παρατάξεις, εκτός Λ.Σ., ψήφισαν, θα κοστίσει περισσότερο από ότι μέχρι τώρα. Οι δημότες βέβαια γνωρίζουν ότι τα λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη Περιφέρεια ήδη πληρώνουν αυξημένα (+40%) ανταποδοτικά τέλη, ενώ τράπεζες και μεγάλες ιδιοκτησίες «είδαν» μειώσεις. Ξέρουν επίσης ότι θα πληρώνουν όλο και περισσότερα τέλη κι ας λένε, ότι με την ανακύκλωση θα μειωθούν τα τέλη.

Είναι παραμύθι αυτό της ανακύκλωσης γιατί μόνο στα λόγια μιλάνε για διαλογή στην πηγή, από την οποία, αν γίνει μπορεί να προκύψει όφελος για τους δημότες και για το περιβάλλον. Η διαλογή όμως στην πηγή (σπίτι, μαγαζί κτλ), δεν είναι «ωφέλιμη» στον επιχειρηματία που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για αυτό μόνο στα λόγια την υμνούν, ενώ στην πράξη δεν κάνουν τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε ο εκπρόσωπος της ΔΙΑΑΜΑΘ το ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς λέγοντας «…. μακάρι η διαλογή στην πηγή να πετύχει…». Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει και από τη τοποθέτηση του Δημάρχου ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι οι 4 κάδοι είναι στόχος και δεν θα εγκαταλειφτεί…. (?).

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) δεν προβλέπει στην πράξη διαλογή στην πηγή αλλά διαχείριση σύμμεικτων (ανακατεμένων) απορριμμάτων, τα οποία θα διαχωρίζονται με μηχανική διαλογή και μάλιστα σε ρεύματα ανάλογα με τη θερμογόνο δύναμη τους (ΜΕΑ εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων). Με την μηχανική διαλογή, εκτός από την παραγωγή κακής ποιότητας ανακτώμενων υλικών, παράγεται το δευτερογενές καύσιμο RDF, με την καύση του οποίου γίνεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πουθενά στον ΠΕΣΔΑ δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για οικιακούς κάδους ή σάκους για τη διαλογή των απορριμμάτων εκεί ακριβώς που παράγονται (σπίτι, μαγαζί κτ.λ.).

Αυτό που επίσης ξεκαθάρισε η ΔΙΑΑΜΑΘ, στους προβληματισμένους για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, λες και δεν ήξεραν όταν τα ψήφιζαν όλα ποια θα ήταν η εξέλιξη, είναι ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ θα διαχειρίζεται όλα τα απορρίμματα που έχουν «ψωμί». Στο ερώτημα αν ο Δήμος μπορεί να διαχειρίζεται για λογαριασμό του κάποια απορριμμάτα, η απάντηση ήταν ότι φυσικά μπορεί να διαχειρίζεται τα πράσινα σημεία (κλαδιά, πράσινο), τα ογκώδη αντικείμενα (στρώματα), τα ρούχα, τη λάντσα δηλαδή, που σημαίνει ότι μπορεί να βάλει και επί πλέον χαράτσια για τη διαχείριση τέτοιων απορριμμάτων, γιατί η «εισφορά» στη ΔΑΑΜΑΘ είναι για τον κύριο όγκο των σκουπιδιών (Αστικά Στερεά Απόβλητα).

Επίσης στην εν λόγω συνεδρίαση, ειπώθηκε με τον ποιο επίσημο τρόπο (από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας και από τον Αντιπρόεδρο της), ότι εκτός από τη μεταφορά των απορριμμάτων που θα δοθεί σε ιδιώτες, εξέλιξη που πολύ σύντομα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους των Δήμων στην καθαριότητα, σε ιδιώτες θα δοθούν και τα εργοστάσια (ΜΕΑ).

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, στο σύνολό τους τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που προτείνουν, φανερά ή συγκαλυμμένα, διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουν το δικό τους μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενάντια στα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια μηχανικής διαλογής, ενάντια στο απαράδεκτο αντιλαϊκό καθεστώς της ανταποδοτικότητας.                

Καβάλα 03-03-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *