ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ:ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗ <<ΛΑΙΜΟΤΟΜΟ>> ΤΗΣ »ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ΄΄

Πολιτική

 

 

Ν. Φίλης: Να πάρουν πίσω τη «λαιμητόμο» της ‘βάσης εισαγωγής’

Ν. Φίλης: Να πάρουν πίσω τη «λαιμητόμο» της 'βάσης εισαγωγής'


 

 

Σημεία συνέντευξης του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη Μακεδονία της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Έλενα Αποστολίδου

Υπό πίεση, κι ενώ έχουν αφήσει τη μαθητική αγωνία να κορυφωθεί, εδέησαν να ανακοινώσουν το αυτονόητο που ζητάμε από το Νοέμβριο, δηλαδή να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και να μην γίνουν εξετάσεις, εκτός των πανελληνίων. Διατηρούν όμως ακόμα τη λαιμητόμο που λέγεται «βάση εισαγωγής» και θα κόψει 20-25 χιλιάδες παιδιά από τα ΑΕΙ, μήπως μεγαλώσει έτσι η πίτα των υποβαθμισμένων κολεγίων. Δυστυχώς, μόνο αντιπαιδαγωγικά μέτρα και ακραία αναλγησία. Ειδικά τη βάση εισαγωγής, εν μέσω πανδημίας και διεύρυνσης των μαθησιακών ανισοτήτων, οφείλουν να την πάρουν πίσω ή έστω, να την αναστείλουν.

Την «επιτυχία της τηλεκπαίδευσης», αυτή την βλέπει μόνο η υπουργός. Ας μιλήσουν καλύτερα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, που γνωρίζουν καλύτερα. Όποιος διάβασε την πρόσφατη πανελλαδική έρευνα, θα δει την πραγματική εικόνα: Το 61% των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι η τηλεκπαίδευση είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών, το 78% ανέφερε ότι αντιμετώπισε ως και σοβαρά προβλήματα με την πλατφόρμα, το 75% ότι δεν έτυχε επιμόρφωσης, που σύμφωνα με όλους τους ειδικούς ήταν απαραίτητη προκειμένου η «σύγχρονη τηλεκπαίδευση» να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά επί ένα χρόνο και αυτό δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα στον ίδιο βαθμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε βάρος των πανεπιστημίων και των φοιτητών. Θα περιμέναμε να δείξει ενεργητικότητα στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, όχι να πλήττει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση.

Ονομάζουν «πολιτική» το να σπρώχνουν ένα παιδί να φύγει από το πανεπιστήμιο, επειδή για διάφορους λόγους, πες από προσωπική ατυχία, πες από ανωριμότητα, από κάποιο οικογενειακό ή κοινωνικό πρόβλημα, δεν έχει καταφέρει να πάρει πτυχίο στην ώρα του. Αυτό λέγεται μισανθρωπία και αδιαφορία για την κοινωνία, είναι αδυναμία κατανόησης του γεγονότος ότι η κοινωνία δεν είναι ενιαία, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκολίες, τους ίδιους πόρους και την ίδια τύχη. Ούτε το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει με φιρμάνια, αστυνομίες και συστήματα παρακολούθησης. Δεν αντιμετωπίζεις υπαρκτά προβλήματα ανοίγοντας αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις και στέλνοντας μέσα εκατοντάδες ειδικούς φρουρούς. Λάδι στη φωτιά ρίχνεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Φίλη, όπως δημοσιεύθηκε στη Μακεδονία της Κυριακής, εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *