ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Πολιτική
 

Τα Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα απαντούν στην κρίση του COVID-19 με μία Κοινή Πανευρωπαϊκή Διακήρυξη στην οποία προτάσσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών.

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε Όλοι Μαζί σε Αυτό» το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα διαμόρφωσε Κοινή Διακήρυξη απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού, την οποία υπογράφουν όλα τα Ευρωπαϊκά Οικολογικά Πράσινα Κόμματα μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Σκοπός της διακήρυξης είναι η κινητοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση των κοινωνιών μας και της ίδιας της ανθρωπότητας. Για να βγούμε ισχυρότεροι και σοφότεροι από αυτή την κρίση υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η αλληλεγγύη και η φιλόδοξη συνεργασία, όχι ο εθνικισμός ή η εθνική ιδιοτέλεια.

Στο πλαίσιο της Διακήρυξης, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα εκφράζουμε τη θλίψη μας για όσους έχουν ήδη φύγει από κοντά μας, αλλά και τη συμπαράσταση μας σε όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και παλεύουν για τη ζωή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη βαθιά μας εκτίμηση για όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τη φροντίδα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, η προσφορά των οποίων είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την έλλειψη αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, ιδίως προς την Ιταλία, της οποίας η έκκληση για ιατρική προμήθεια παρέμεινε αναπάντητη, καθώς και την Ισπανία. Ανησυχούμε για τις προσπάθειες κάποιων κυβερνήσεων να επωφεληθούν πολιτικά από την πανδημία, καθότι η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για τον περιορισμό δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται λόγος και για τα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα πρέπει να εκκενωθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί ασφαλής πρόσβαση σε περίθαλψη στους συνανθρώπους μας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με τα αδελφά Οικολογικά ΠΡΑΣΙΝΑ κόμματα της Ευρώπης, είμαστε πεπεισμένοι ότι αφού ξεπεραστεί η κρίση δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, ούτε όμως και να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για σκληρές πολιτικές λιτότητας, όπως έγινε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, θύμα της οποίας ήταν κι η χώρα μας. Όπως ακριβώς η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει μια άμεση και υπαρξιακή πρόκληση, έτσι και η πανδημία θέτει βαθιά ερωτήματα για τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών μας, για τον τρόπο που ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς και για πλήθος συμβατικών πολιτικών. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια συλλογική νέα κατεύθυνση. Με αυτή τη λογική η κρίση του COVID-19 ενισχύει την απόλυτη ανάγκη για πρωτοβουλίες μετασχηματισμού της οικονομίας, όπως είναι μια τολμηρή Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μια μαζική επανεπένδυση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, πάνω απ’ όλα στον τομέα της υγείας. Μόνο τότε η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε δικαιότερες, περισσότερο βιώσιμες και δημοκρατικότερες κοινωνίες.

Η Διακήρυξη Αλληλεγγύης ολοκληρώνεται με την υπογραφή όλων των Οικολογικών Κομμάτων της Ευρώπης, αλλά κι με ένα βίντεο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, όπου το κόμμα μας εκπροσωπεί ο Μανώλης Βέμης, Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Δείτε τη διακήρυξη εδώ

Δείτε το βίντεο

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *