ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΣΕΔ ΣΤΟΝ ΕΟΑΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Πολιτική
 

Δεν είναι αναίτια η αποχώρηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το οποίο σε απόλυτη αντίθεση με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης, ενέκρινε το επιχειρησιακό σχέδιο του Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ».

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε επειγόντως το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο υπάγεται ο ΕΟΑΝ να αποσαφηνίσει για ποιο λόγο προχώρησε η έγκριση άδειας λειτουργίας του συγκεκριμένου ΣΣΕΔ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης), το οποίο αδυνατεί να πετύχει τους προβλεπόμενους στόχους ανακύκλωσης ως όφειλε, λαμβάνει πολύ περισσότερες εισφορές σε σχέση με τις επιδόσεις του, λειτουργεί με μη βιώσιμους οικονομικούς δείκτες, δεν κάνει ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την μελλοντική επίτευξη στόχων ανακύκλωσης, ενώ η τεχνοοικονομική του βιωσιμότητα είναι υπό αμφισβήτηση.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, «Χωρίς μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για την έγκριση της άδειας λειτουργίας του ΣΣΕΔ «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», το οποίο παρότι δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν το σύνολο των ψήφων του ΔΣ του ΕΟΑΝ. Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να απαντήσει με ποια λογική δόθηκε η έγκριση ενός επιχειρησιακού σχεδίου σε ένα ΣΣΕΔ που δεν έχει τεκμηριωμένη την τεχνοοικονομική του βιωσιμότητα. Είναι πραγματικά λυπηρά όσα γίνονται στον ΕΟΑΝ.

Αν ο σκοπός είναι η απαξίωση του οργανισμού, τότε η Κυβέρνηση δεν θα αργήσει να επιτύχει το στόχο της δημιουργώντας τετελεσμένα στο χώρο της εναλλακτικής διαχείρισης της χώρας μας. Με αυτές τις τακτικές είναι αδύνατον για τον ΕΟΑΝ να συνδράμει στον έλεγχο των ΣΣΕΔ και των παραγωγών, για την ορθή διαχείριση των δευτερογενών υλικών, μέσο που είναι αναγκαίο για την κυκλική οικονομία, ώστε να κατευθυνθεί η υγιής επιχειρηματικότητα της χώρας μας στην απορρόφηση  μεγάλου μέρους των πόρων που θα διαθέσει η ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις φθάνουν τα 6,6 δις ευρώ συν τα δάνεια.

Καλούμε τώρα την Κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να πει «ΟΧΙ» στις πιέσεις διαφόρων συμφερόντων, να ασπαστεί την πρότασή μας, για εκ βάθρων αλλαγή στον ΕΟΑΝ, ώστε αυτός να μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα διανείμει τους πόρους της ανακύκλωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο του, όπως πρέπει. Κύριε Πρωθυπουργέ ο λόγος σε εσάς. Περιμένουμε…».

Δείτε εδώ την πρόταση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την αλλαγή στην Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων στη χώρα μας.

 

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://energypress.gr/news/koini-epistoli-perivallontikon-organoseon-anaforika-me-tin-antapodotiki-anakyklosi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *