ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ <<ΓΕΦΥΡΑ>>ΝΑΙ ΜΕΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΛΛΑ

Πολιτική
 

Στις 31 Ιουλίου έληξε πλέον και επίσημα η προστασία της πρώτης κατοικίας, και οι δανειολήπτες βρίσκονται χωρίς προστασία απέναντι στις τράπεζες. Αυτή την έλλειψη προστασίας προσπαθεί να εξωραΐσει το πρόγραμμα «Γέφυρα», με την στήριξη όχι μόνο «κόκκινων» αλλά και «πράσινων» δανείων.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι φέτος στις 31 Ιουλίου που έληξε το πρόγραμμα προστασίας με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μόλις 5.275 αιτήσεις νοικοκυριών σε τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

Αυτό το νούμερο δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει οικονομική αδυναμία από πλευράς δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, και ότι οι όροι οποιουδήποτε προγράμματος στήριξης τους θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί.

Η βασική λεπτομέρεια που αποκρύπτεται επιμελώς στο πρόγραμμα «Γέφυρα», είναι ότι εάν μετά την λήξη της εννεάμηνης επιδότησης που αυτό προβλέπει, οι δανειολήπτες δεν καταφέρουν να εξυπηρετήσουν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο για τους επόμενους 6 έως 18 μήνες, θα επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν, και με τόκο 2% μηνιαίως!

Παράλληλα, μετά το εννεάμηνο, το πρόγραμμα Κατσέλη δεν θα ισχύει σαν προστασία της πρώτης κατοικίας, και παρότι θα παραμένει σαν δικαστική διαδικασία, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα είναι πλέον εύκολοι.

Η στόχευση είναι ξεκάθαρη και ειπώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών κο Σταϊκούρα: «Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία».

Η Κυβέρνηση δεν έχει σαν προτεραιότητα την ανακούφιση των μικρών δανειοληπτών, αλλά την στήριξη των τραπεζών, ώστε να μην τους δημιουργηθεί πρόβλημα από την αναμενόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους, λόγω της νέας οικονομικής κρίσης που έρχεται, όπου από τον Σεπτέμβριο και μετά θα φανεί η πλήρης έκταση και μέγεθος της.

Εάν και εφόσον η Κυβέρνηση επιμείνει στην συνέχιση του εν λόγω προγράμματος, την καλούμε να το επανατοποθετήσει στη βάση του ρεαλισμού, χωρίς τους επαχθείς όρους επιστροφής της επιδότησης και του τόκου 2%. Επίσης να επεκτείνει τα κριτήρια ως προς τους δικαιούχους, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, που αποδεδειγμένα έχουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους.

Όμως όλα αυτά δεν παύουν να είναι ημίμετρα. Κεντρικό ζητούμενο είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε ανοικτά υπέρ της πλήρους προστασίας της, καθότι η κατοικία είναι βασική ανάγκη, και όχι βορά στις ορέξεις της αγοράς και των τραπεζών.

Μπορούν να θεσμοθετηθούν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο κριτήρια, που να ξεχωρίζουν αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δάνεια τους, από τους αποδεδειγμένα κακοπληρωτές, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά και όχι τύποις η πρώτη κατοικία.

Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *