ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ

Πολιτική
 

Από τη στιγμή που το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ έκρινε ένοχη τη Novartis για παραβίαση του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς σε ξένες χώρες (Foreign Corrupt Practices Act-FCPA), με την ετυμηγορία να αναφέρει επί λέξει «αντικείμενο της σκευωρίας» και «τρόπος και μέσα της σκευωρίας», αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για «βαριά» απόφαση με πολλούς εμπλεκόμενους.

Επίσης η αναφορά εγγράφων του αμερικανικού δημοσίου για παραδοχή από πλευράς Novartis σε διαφθορά αξιωματούχων για επηρεασμό αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, έχει βαρύτατη πολιτική σημασία.

Ας μην προκαλούν λοιπόν εντύπωση τα μέχρι στιγμής ευρήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τις προεκτάσεις της υπόθεσης Novartis.

Ας μας προκαλούν όμως εντύπωση οι αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων, όπως του Υπουργού Ανάπτυξης, που στράφηκε κατά της εισαγγελέως που ερευνά την υπόθεση, και η κάλυψη του από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «ότι είναι ανθρώπινο να έχει εξάρσεις»,.

Τα κείμενα των αποφάσεων της αμερικανικής δικαιοσύνης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν Έλληνα Πολιτικό, ανεξαρτήτως θέσης.

Η υπόθεση Novartis είναι επιτομή διαφθοράς, διαπλοκής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, όλα εις βάρος των πολιτών, αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Ειδικά μάλιστα όταν την περίοδο που εξελίχθηκε, οι πολίτες υπέφεραν τα πάνδεινα από τα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζουμε ότι εκείνο το διάστημα οι πολίτες υποχρεώνονταν να πληρώνουν μέχρι και την είσοδο τους στα νοσοκομεία (το περιβόητο πεντάευρο) ενώ η Novartis κέρδιζε, και μοίραζε, δεκάδες εκατομμύρια από παράνομες ενέργειες (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που προήλθαν από την Αμερικανική Δικαιοσύνη).

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε σαν βασικούς πυλώνες του σύγχρονου κράτους την διαφάνεια, την λογοδοσία και την απρόσκοπτη λειτουργία και απονομή δικαιοσύνης, θέσεις που αποτυπώνονται και στο πρόγραμμα μας. Μπορούμε μάλιστα να καυχηθούμε ότι αυτές οι θέσεις είναι στον πυρήνα της πολιτικής σκέψης μας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος του οποίου είμαστε μέλος.

Στο δια ταύτα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Novartis και όλες τις προεκτάσεις της.

Απαιτούμε η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της και εάν προκύψουν, να αποδώσει ευθύνες ανεξάρτητα από τα «μεγέθη» των όποιων εμπλεκόμενων.

Χωρίς αυτές τις ενέργειες δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτος δικαίου, και εάν δεν γίνουν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έκθετη, και θα είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι λειτουργεί εις βάρος των πολιτών της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *