ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ/ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

Πολιτική
 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ενώνουμε τη φωνή μας με τους Ευρωπαίους Πράσινους και συμμετέχουμε στη διαμόρφωση στρατηγικής για τη νέα πραγματικότητα στη μετακορονοϊό εποχή.

Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τον απίστευτο συλλογικό πλούτο υλικών και πνευματικών πόρων των λαών της Ευρώπης, να δρομολογήσουμε την ανάκαμψη από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, στον πιο φιλόδοξο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη που θα διασφαλίζει ότι τα συστήματα υγείας μας μπορούν να συνεχίσουν να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες μας, διασφαλίζοντας θεραπείες και εμβόλια για όλους, με την Ευρώπη να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και την πρόληψη των καταστροφών.

Κάθε σχέδιο ανάκαμψης οφείλει να θέτει ως βασικό του στόχο την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών όλων των ανθρώπων και το μέλλον του πλανήτη μας.

Χρειάζεται, τώρα, μια θεμελιώδης αλλαγή στη λειτουργία της οικονομίας μας και η όποια δημόσια οικονομική στήριξη οπουδήποτε τομέα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την ευθυγράμμιση του με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C.

Η «Πράσινη Συμφωνία» πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της στρατηγικής μας ανάκαμψης, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας καθιστώντας την οικονομία μας ικανή για να εξυπηρετήσει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.

Ζητούμε ένα μεγάλο βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο κινητοποιώντας 5 τρισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια.

Προτείνουμε θεμελιώδεις αλλαγές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συμβάσεων μηδενικού ωραρίου, του τέλους της υποαμειβόμενης-φτωχοποιημένης εργασίας και θέσπιση καθολικού συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Αυτή η κρίση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην προβληματική σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Η αποψίλωση των δασών, η παράνομη εμπορία άγριων ειδών και η καταπάτηση φυσικών οικοτόπων από τους ανθρώπους είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εξάπλωση νέων ιών, όπως ο COVID-19.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ιδίως η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιδείνωσε περαιτέρω την ικανότητά μας να ανακάμψουμε άμεσα. Πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για την προστασία και την δημιουργία ενός υγιούς φυσικού κόσμου, ο οποίος με τη σειρά του θα μας προστατεύσει από παρόμοιες πανδημίες.

Τέλος, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Ε.Ε. απειλούνται η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ε.Ε. οφείλει να αντιταχθεί ενεργά στα αδέξια μέτρα για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και του παγκόσμιου κύματος αυταρχισμού.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους εργαζόμαστε ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατότεροι και σοφότεροι, καθώς ένα καλύτερο μέλλον είναι δυνατό.

Ας μη χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία!

Δείτε το αναλυτικό κείμενο που συνυπογράφουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εδώ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *