ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Πολιτική
 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε πως η σημερινή ημέρα των ζώων μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία μιας νέας πορείας της πολιτικής φιλοζωίας στην Ελλάδα. 
Είμαστε το πιο φιλοζωικό κόμμα της χώρας και το κίνημα της φιλοζωίας μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Γνωρίζουμε πως η ριζική αλλαγή στη σχέση μας με τα ζώα είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, της 6ης μαζικής εξαφάνισης των ειδών, για τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας.

Η πολιτική μας στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

1.  Νομιμότητα: θέλουμε τα δικαιώματα των ζώων που θεμελιώνονται στον ελληνικό νόμο και στις οδηγίες της ΕΕ να τηρούνται απαρέγκλιτα και αυστηρά, για όλα τα ζώα: τα ζώα συντροφιάς, τα «παραγωγικά» ζώα και την άγρια ζωή. Ιδίως στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, χρειάζονται πόροι και εξουσίες για μια μαζική πολιτική συλλογής, φιλοξενίας, στείρωσης και υιοθεσίας αυτών των ζώων από κρατικές και τοπικές υπηρεσίες. Η αστυνομία θα πρέπει να διευκολυνθεί να κάνει ακόμα καλύτερα το έργο που ήδη κάνει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, με την ίδρυση ειδικής διεύθυνσης για την αστυνόμευση της ευζωίας των ζώων.

2. Διαφάνεια: οι πολίτες έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στα σφαγεία, στα εκτροφεία, στις κτηνοτροφικές μονάδες, στα pet shop. Η διαφάνεια μπορεί να εξασφαλισθεί με την αξιοποίηση του διαδικτύου και συστημάτων τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV).

3. Δίκαιη τιμολόγηση: στην τιμή όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών οφείλει να ενσωματωθεί σταδιακά το περιβαλλοντικό και κλιματικό τους κόστος. Δεν είναι δυνατό το κόστος της ρύπανσης να το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία, και μάλιστα όσοι υφίστανται βαρύτερα τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης (οι πιο φτωχοί και οι επόμενες γενιές). Ζητάμε αμέσως οι επιδοτήσεις και οι φόροι να εξαρτώνται από το πόση ζημιά προκαλεί στο περιβάλλον κάθε τρόφιμο, προϊόν και υπηρεσία.

4. Τεχνολογία: στο πλαίσιο της αναγκαίας στροφής προς μία κατά βάση φυτοφαγική δίαιτα, χρειάζεται να προωθηθούν τα φυτικά προϊόντα που υποκαθιστούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά κ.λπ. Όσο πιο εύκολα αυτά τα προϊόντα βρίσκουν τον δρόμο προς το πιάτο μας, τόσο θα μικραίνει η πίεση στην άγρια ζωή και στα «παραγωγικά» ζώα.

Με την ευκαιρία οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε πως πολιτικός μας σκοπός είναι να συναντηθούμε:

1. Με τις μεγάλες φιλοζωικές ομοσπονδίες και τους πολυάριθμους φιλοζωικού συλλόγους που στην ουσία σήμερα υλοποιούν την φιλοζωική πολιτική στις κοινότητες και την Πατρίδα μας, καλύπτοντας τα ελλείμματα της κρατικής παρουσίας.

2. Με τους χιλιάδες φιλόζωους που φροντίζουν τα ταλαιπωρημένα ζώα συντροφιάς, και υιοθετούν παραγωγικά ζώα, δίνοντας καθημερινή μαρτυρία φιλοζωίας με κόστος για το εισόδημά τους, για τον χρόνο τους, ακόμα και για την κοινωνική τους υπόσταση.

3. Με τις επιστημονικές οργανώσεις, τους επιστήμονες και τους οικολόγους που μελετούν, διεκδικούν, προστατεύουν την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα της πατρίδας μας.

4. Με τους πολίτες που επιλέγουν και προωθούν την κατά βάση φυτοφαγική δίαιτα, που είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την προστασία του Πλανήτη, την κλιματική δικαιοσύνη και τη διάσωση της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετάσχουν στην «2η επίσημη διαμαρτυρία για όλα τα ζώα» που θα γίνει σήμερα, 4 Οκτωβρίου από τις 5 έως τις 8 από το Θησείο στο Σύνταγμα.

5. Με τις πολιτικές δυνάμεις της πολιτικής φιλοζωίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θεωρούμε πως η σύγκληση των Πράσινων με το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε με την συμμετοχή του ευρωβουλευτή του πορτογαλικού κόμματος ΡΑΝ στην ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, είναι σημαντική για το μέλλον του κινήματός μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *