ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πολιτική
 

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής με το νέο όνομα  «Μετανάστευσης και Ασύλου», δείχνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση, τα οποία προέκυψαν από την κατάργησή του και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αφήνοντας στην άκρη τους λόγους επιλογής του Υπουργού και του Αναπληρωτή του, επικροτούμε την ανασύσταση του, αλλά θέτουμε ως βασικό ερώτημα, τι πολιτική θα ασκήσει;

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, είμαστε αντίθετοι στις κλειστές δομές εν είδη φυλάκισης. Εκτιμούμε όμως ότι η πολιτική του Πρωθυπουργού θα είναι προς την κατεύθυνση μιας πιο σκληρής αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, παρά προς την ουσιαστική επίλυση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος που αντιμετωπίζουμε. Σ’ αυτό συνηγορούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο πραγματικός λόγος ανασύστασης του Υπουργείου είναι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα» στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, εις βάρος συνανθρώπων μας που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας.

Οι πρόσφατες χλευαστικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη για λαθρομετανάστες και εθνική αλλοίωση, ενώ την ίδια ώρα πνίγονταν άνθρωποι στις θάλασσες μας, είναι άκρως ανησυχητικές και ελπίζουμε να μην εκφράζουν την αντίληψη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση.

Οι επικίνδυνες, εμπόλεμες καταστάσεις που απειλούν την ευρύτερη λεκάνη της Νοτιανατολικής Μεσογείου, οι ανισότητες λόγω της παγκοσμιοποίησης, η κλιματική κρίση και οι επερχόμενες συνέπειές της, πρέπει να αποτελέσουν βασική παράμετρο για τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν στη χώρα μας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Συνθήκη του Δουβλίνου θα πρέπει να αλλάξει και κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί σε αυτό το φλέγον θέμα της μετανάστευσης.

Καλούμε λοιπόν τον Πρωθυπουργό και τους νέους Υπουργούς να δείξουν με τις πράξεις τους ότι δεν συμμερίζονται τέτοιου είδους απόψεις, και καλό θα είναι να κινηθούν με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *