ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πολιτική

Περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης

Περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης

Αλληλεγγύη   Ζητήματα φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας  


Περίπου πριν από τέσσερα χρόνια (χειμώνας 2016-2017), συνέβη ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από μέρους του Άλεξ Κ., το οποίο μου πήρε αρκετό καιρό να αποδεχτώ και να εκφράσω.

Το εν λόγω άτομο είναι χρόνια θαμώνας των Εξαρχείων , κινείται επίσης στην πανκ μουσική σκηνή και το τελευταίο διάστημα στον Α. χώρο. Πάει καιρός που ήθελα να μιλήσω γι ’αυτό και η αφορμή μου δόθηκε όταν άρχισα να τον βλέπω σε κοινές διαδικασίες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα , ξημερώματα σε ένα μπαρ των Εξαρχείων. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς γνωριστήκαμε και φλερτάραμε. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι από την αρχή της βραδιάς ήμουν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κάποια στιγμή μου ζήτησε να πάμε έξω και δέχτηκα θεωρώντας ότι δεν ήταν κακή ιδέα να μην μας βλέπουν γνωστά πρόσωπα από τη στιγμή που δεν είχαμε κάτι. Πήγαμε λοιπόν, λίγο πιο κάτω από το μπαρ , χωρίς να έχω στο μυαλό μου το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Αφού φτάνουμε στο σημείο ,με σπρώχνει με δύναμη , εγώ χάνω την ισορροπία μου και πέφτω κάτω , εκείνος ξεκουμπώνει το παντελόνι του και κρατώντας με το ένα του χέρι το γεννητικό του όργανο και με το άλλο πιέζονταςμε βία το κεφάλι μου , προσπαθούσε να με βάλει στη διαδικασία να του κάνω στοματικό έρωτα, γνωρίζοντας ότι δεν είχα πλήρως τις αισθήσεις μου. Παράλληλα με ρωτούσε ανμου άρεσε το μέγεθος του γεννητικού του οργάνου και αν είναι αρκετό για να με ικανοποιήσει.

Μετά από αρκετή πίεση, βλέποντας ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση από μέρους μου, αλλά δυσαρέσκεια αφού προσπαθούσα με όση δύναμη είχα να τραβήξω το κεφάλι μου πίσω , με σκοπό να αποφύγω να έρθω σε επαφή με το γεννητικό του όργανο, έκανε πίσω κούμπωσε το παντελόνι του και μου είπε <<περίμενε εδώ>>. Μέχρι να συνειδητοποιήσω τι είχε προηγηθεί , εμφανίζεται ξανά ,έχοντας πάρει το μπουφάν του από το μπαρ με έναν φίλο του λέγοντας μου επίμονα να πάμε στο σπίτι μου όλοι μαζί. Μετά από δική μου εξίσου επίμονη άρνηση αποχώρησαν.

Μου πήρε αρκετό καιρό να αποδεχτώ αυτό το συμβάν όπως προανέφερα και αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά αποφάσισα να μην μιλήσω σε κανέναν για αυτό . Πρώτη φορά μετά το περιστατικό, τον συνάντησα τυχαία σε ένα μπαρ στη Θεσσαλονίκη και τον σκούντηξα στον ώμο με σκοπό να του ζητήσω εξηγήσεις και εκείνος φανερά θυμωμένος μου γύρισε την πλάτη πριν καν προλάβω να του μιλήσω.Θάβοντας πλέον μέσα μου όλα όσα είχαν γίνει, συνέχιζα να τον βλέπω σε μπαρ και συναυλίες.

Έναν χρόνο αργότερα, άτομο τηλεφωνεί στον συντρόφου μου, για να του μεταφέρει μία εντελώς διαφορετική εκδοχή του περιστατικού, στην οποία αναφερόταν πως με τη θέληση μου , του έκανα στοματικό έρωτα και πως ήθελα να κάνουμε ομαδικό σεξ με εκείνον και τον φίλο του αλλά τελικά δεν έγινε.

Ύστερα από όλα τα προαναφερόμενα, αποφάσισα να το μοιραστώ με κοντινά μου πρόσωπα χωρίς να έχω ακόμα υπόψιν να προβώ σε δημόσια καταγγελία. Όταν ξεκίνησα να τον βλέπω σε κοινές διαδικασίες, άρχισε κάτι να κλωτσάει την συνείδηση μου και να προβληματίζομαι έντονα , θεωρώντας υποκριτικό από μέρους του να κινείται σε ένα χώρο, ο οποίος μάχεται ενάντια στην πατριαρχία , τον μισογυνισμό , το σεξισμό, τις παραβιαστικές συμπεριφορές και ό, τι άλλο καταπιέζει τον άνθρωπο και τις ελευθερίες του.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, πήρα την απόφαση να μιλήσω δημόσια για αυτό που μου συνέβη ώστε να προστατέψω ή και να προτρέψω και άλλα άτομα να μιλήσουν. Μοιράστηκα αυτές τις σκέψεις με λίγα και αρκετά κοντινά μου άτομα. Παρ’ όλα αυτά του έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να βγει κείμενο της σεξουαλικής κακοποίησης μου από εκείνον και 25 Μαρτίου κάλεσε στο τηλέφωνο τον σύντροφο μου (τον οποίο γνωρίζει ) λέγοντας του , <<με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος και μου είπε πως μία μικρή πάνκισα, η κοπέλα σου θέλει να βγάλει κάποιο κείμενο καταγγελίας για εμένα>>. Εκείνη την ώρα έτυχε να κάθομαι ακριβώς δίπλα στο σύντροφο μου και να τον ακούσω , οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη του άρπαξα το κινητό , με σκοπό να μιλήσω η ίδια μαζί του. <<Μάλλον σε εμένα αναφέρεσαι οπότε δε θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να καλείς και να ανακατεύεις τον σύντροφο μου , σε κάτι τον οποίο δε τον αφορά>>, του είπα και τότε εκείνος άρχισε να μονολογεί φανερά αναστατωμένος. Από πλευράς μου, ήμουν εξίσου ταραγμένη διότι έπρεπε να συνομιλήσω με το συγκεκριμένο άτομο. Του είπα λοιπόν, <<επειδή δεν μπορώ να σε ακούσω, πρώτα θα ακούσεις εσύ αυτά που έχω να σου πω και μετά θα κάνω συζήτηση μαζί σου>> και εκείνος συμφώνησε. Άρχισα να του αφηγούμαι το περιστατικό εκείνης της βραδιάς, πως το βίωσα, ενώ παράλληλα σε αρκετά σημεία της αφήγησης μου προσπαθούσε να με διαψεύσει . Για παράδειγμα, την στιγμή που του περιέγραφα τον τρόπο που προσπαθούσε να φέρει σε επαφή το κεφάλι μου με το γεννητικό του όργανο εκείνος το αρνήθηκε και μου είπε <<όταν είδα ότι δεν ήθελες με τίποτα σταμάτησα και πήγαμε μαζί μέσα>>. Από πλευράς μου του εξήγησα ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο αφού πήγε μόνος του μέσα στο μπαρ λέγοντας μου να περιμένω και γυρνώντας έφερε και έναν φίλο του μαζί με σκοπό να έρθουν σπίτι μου και η απάντηση του σε αυτό το σημείο ήταν η εξής <<όχι δεν έγινε κάτι τέτοιο ή δεν το θυμάμαι μάλλον γιατί ήμουν μεθυσμένος, αλλά για να σου είπα να πάμε σπίτι σου πάει να πει πως γνώριζα που μένεις.>> <<Δε θυμάμαι να σου αναφέρω που μένω αλλά όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο και συζητάς μαζί του είναι πολύ πιθανόν να του αναφέρεις που ζεις>>, του απάντησα.

Με αρκετά χειριστικό τρόπο προσπαθούσε να καθοδηγήσει τα λεγόμενα μου, χωρίς να παραδεχτεί ή να συνειδητοποιήσει το ότι είχε προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση , κάτι που θεωρώ αρκετά επικίνδυνο , αφού η μόνη φορά που ακούστηκε συγνώμη από το στόμα του ήταν για να μου πει <<συγνώμη ΑΝ έκανα κάτι που σε ενόχλησε>>. Ωστόσο τον ρώτησα αν αυτό που έκανε , το έκανε γιατί ήταν σε κάποια κακή περίοδο της ζωής του και τώρα έχει αλλάξει αυτό και η απάντηση του ήταν ότι ποτέ δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος.

Προσπαθούσε συνεχώς να αιτιολογήσει τις πράξεις του με την δικαιολογία ότι ήταν μεθυσμένος, χωρίς να έχει επίγνωση των πράξεων του . Δεν στάθηκε ιδιαίτερα στην κακοποιητική του συμπεριφορά και πράξη αλλά στο ότι δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για αυτό το περιστατικό, λέγοντας μου << σου ορκίζομαι ότι δεν έχω πει τίποτα σε κανέναν , τι πρέπει να επικαλεστώ για να με πιστέψεις, δεν είμαι άνθρωπος που βγαίνει και λέει τι κάνει στις προσωπικές του στιγμές>>. Αφήνοντας το υπονοούμενο ότι εγώ ήμουν η ‘’πηγή’’ που διέρρευσαν τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς. Από μέρους μου του απάντησα αναλόγως ότι αφού πρώτα έφτασαν στα αυτιά του συντρόφου μου διαστρεβλωμένες πληροφορίες, ύστερα μοιράστηκα όσα είχαν γίνει με τα κοντινά μου πρόσωπα.

Από την παραπάνω τηλεφωνική συζήτηση (που τονίζω ότι από πλευράς του δεν είχε αποδέκτη εμένα αλλά τον σύντροφο μου!!!) συμπεραίνω ότι το μόνο μέλημα του ήταν να με μεταπείσει ώστε να μην βγάλω κείμενο καταγγελίας για εκείνον. Το άγχος του εξαντλήθηκε στο ότι θα χαλούσε η εικόνα του και σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ίχνος συνειδητοποίησης των πράξεων του, πόσο μάλλον μεταμέλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *