ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ:ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΝΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ/ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πολιτική
Ο Βασιλής Βασιλικός, Θάσιος στην καταγωγή, είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό, τεράστια προσωπικότητα των γραμμάτων, αγωνιστής της δημοκρατίας από τα γεννοφάσκια του. Οι Καβαλιώτες έχουμε την τιμή να καταγόμαστε από τις ίδιες γειτονιές.
Η δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας φέρει το όνομα του, δείγμα της τιμής και του σεβασμού που τρέφει η πόλη στο πρόσωπό του.
Με μία απαράδεκτη εισήγηση, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καβάλας προτείνει τη μετονομασία της δημοτικής βιβλιοθήκης από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης». Φυσικά ο αείμνηστος δήμαρχος πρέπει να τιμηθεί.
Όχι όμως «διώκοντας» τον μεγάλο Καβαλιώτη συγγραφέα.
Η απόφαση είναι ξεκάθαρα πολιτική. Ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος κοσμεί με την παρουσία του το ελληνικό κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε για το ζήτημα του Κουφοντίνα, εκφράζοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε κάθε δημοκρατία: ότι οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα και ότι η επιβολή ποινής από τη δικαιοσύνη είναι η κορυφαία πράξη τιμωρίας.
Ο Κουφοντίνας τιμωρήθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη και σήμερα εκτίει την ποινή του. Είναι αδιανόητο τον 21ο αι. ένας άνθρωπος να τυχαίνει άνισης μεταχείρισης. Είναι επίσης αδιανόητο μία πρόεδρος, ένα δημοτικό συμβούλιο, ένα οποιοδήποτε πολιτικό όργανο να «τιμωρεί» εκείνον που έχει διαφορετική άποψη από αυτόν.
Ο Βασίλης Βασιλικός και ο κάθε δημοκράτης πολίτης δεν στηρίζει την τρομοκρατία. Στηρίζει όμως και υπερασπίζεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρώ απαράδεκτη την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή ονόματος και την-κατ’ ουσίαν- «δίωξη» του τεράστιου Βασίλη Βασιλικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *