ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ

Πολιτική

 

Τάνια Ελευθεριάδου: Αυτός δεν είναι προϋπολογισμός για τη μεσαία τάξη, αλλά για τους ισχυρούς – βίντεο

Τάνια Ελευθεριάδου: Αυτός δεν είναι προϋπολογισμός για τη μεσαία τάξη, αλλά για τους ισχυρούς - βίντεο


 

Ομιλία της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020


Τα όσα λένε οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης για τον προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίζεται αύριο Τετάρτη, ανέφερε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου στην τοποθέτηση της στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου.
Αφού τόνισε ποιοι εντάσσονται στη μεσαία τάξη, στηριζόμενη και στο ντοκιμαντέρ «Ισνάφ» που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο η ΓΣΕΒΕΕ στην Καβάλα, το οποίο κάνει μία ιστορική αναδρομή στη μεσαία τάξη της χώρας, υπενθύμισε στην κυβέρνηση την ξεκάθαρα θέση που έχει πάρει, είτε με κινητοποιήσεις είτε με επιστολές, κατά του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΒΕΕ, το καθ’ ύλην σχετικό όργανο για να αξιολογήσει τις πολιτικές για τη μεσαία τάξη, σημειώνει ότι με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό γίνεται αναδιάρθρωση της φορολογικής βάσης που θα δημιουργήσει τεχνικά, αλλά και ποιοτικά ζητήματα ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών, διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική ισορροπία και την εισοδηματική κατανομή εις βάρος των χαμηλότερων στρωμάτων.
Η κ. Ελευθεριάδου έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης της απασχόλησης για το 2020, την αύξηση μισθών, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, την αύξηση των προνοιακών επιδομάτων, την φοροελάφρυνση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ώστε να κινηθεί σταθερά η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να ενισχυθεί η μεσαία τάξη.
«Όλα αυτά σας τα επισημαίνει η μεσαία τάξη, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εγώ τα διάβασα στις απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ, όχι σε συζητήσεις που γίνονται μέσα στην παράταξή μου. Εσείς πού διαβάζετε αυτά που μας λέτε τόσες μέρες; Πώς τολμάτε να αγνοείτε και ταυτόχρονα να επαγγέλλεστε ότι νομοθετείτε προς όφελος της μεσαίας τάξης;» κατέληξε.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, πραγματικά έχω μπερδευτεί σε αυτή την Αίθουσα και προφανώς έχει μπερδευτεί και όλος ο κόσμος που μας παρακολουθεί για το αν έχουμε μπροστά μας οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης το ίδιο κείμενο προϋπολογισμού.
Εσείς λέτε ότι ο προϋπολογισμός είναι υπέρ της μεσαίας τάξης, εμείς λέμε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι υπέρ της μεσαίας τάξης. Το μήλον της Έριδος η μεσαία τάξη. Γι’ αυτό, λοιπόν, και εγώ θα πω σήμερα τι λέει η μεσαία τάξη, κάνοντας πρώτα μία παραδοχή ότι η μεσαία τάξη ξέρει ποιο είναι το συμφέρον και το όφελός της.
Εχθές, λοιπόν, είχα την τιμή να παρευρεθώ σε μία εκδήλωση της ΓΣΒΕΕ στην Καβάλα για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή. Παρακολουθήσαμε εκεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με την ονομασία «Ισνάφ» που σημαίνει συντεχνία, ένωση, συνάφι. Αν δεν το έχετε δει, σας προτείνω να το δείτε. Κατ’ αρχάς το ντοκιμαντέρ δίνει απάντηση για το ποια είναι η μεσαία τάξη, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή την οποία δεν μπορώ τώρα να σας αναπτύξω, αλλά επιγραμματικά λέει ότι η μέση τάξη είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της χώρας μας. Αυτό αφορά εκατόν σαράντα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και το 87% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, δηλαδή δύο περίπου εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτοί όλοι, λοιπόν, μαζί με τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, την πλειοψηφία πλέον των ελεύθερων επαγγελματιών και συνταξιούχων, καθώς και των αγροτών είναι η μεσαία τάξη.
Η μεσαία τάξη, είτε με κινητοποιήσεις είτε μέσω επιστολών με αριθμό πρωτοκόλλου προς το Κοινοβούλιο, έχει λάβει θέση στα περισσότερα τα νομοσχέδια που έχετε φέρει έως σήμερα.
Έχει λάβει θέση για το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο με το οποίο δήθεν μειώσατε το ΕΝΦΙΑ, έχει λάβει θέση για το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο, για το φορολογικό, για το σχέδιο νόμου «ΗΡΑΚΛΗΣ» και, βεβαίως, για τον προϋπολογισμό.
Φαντάζομαι ότι δεν έχετε διαβάσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις που έχει κάνει η ΓΣΕΒΕΕ στα νομοσχέδια σας, γιατί, αν τις είχατε διαβάσει, δεν θα λέγατε ότι ενεργείτε προς όφελος της μεσαίας τάξης.
Επειδή, λοιπόν, εγώ τις έχω διαβάσει, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο παρά μόνο αυτολεξεί τι λέει για τον προϋπολογισμό η μεσαία τάξη. Λέει, λοιπόν, ότι με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό γίνεται αναδιάρθρωση της φορολογικής βάσης που θα δημιουργήσει τεχνικά, αλλά και ποιοτικά ζητήματα ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών και ότι διακινδυνεύετε τη δημοσιονομική ισορροπία και την εισοδηματική κατανομή εις βάρος των χαμηλότερων στρωμάτων. Ότι λαμβάνετε μέτρα για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών έργων και όχι για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης και των δυνατοτήτων της συνεταιριστικής οικονομίας.
Εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου λέει η μεσαία τάξη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μη επίτευξης των στόχων σας στο κομμάτι του κοινωνικού προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τους λογαριασμούς για τα ασφαλιστικά ταμεία, την καταπολέμηση της ανεργίας, την υγεία και τις προνοιακές παροχές, γιατί βασίζεστε σε οικονομικές παραδοχές που δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί και ότι θα αναγκαστείτε να προβείτε σε αρνητικές διαρθρωτικές πολιτικές εις βάρος των κοινωνικών και προνοιακών παροχών προς τους ασθενέστερους.
Ειδικότερα, σας λέει η μεσαία τάξη, εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου, ότι βασίζετε τον κοινωνικό προϋπολογισμό σας σε λανθασμένες παραδοχές, στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης από την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% για το 2020 και την αύξηση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Περιμένετε –λέει- 293 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της απασχόλησης και 300 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εισφορών, λόγω της αύξησης των μισθών.
Στον προϋπολογισμό σας, όμως, δεν κάνετε καμία αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν κάνετε καμία αναφορά στο τι στρατηγική θα ακολουθήσετε για την καταπολέμηση της ανεργίας σε κανένα από τα νομοσχέδιά σας.
Το αντίθετο, μάλιστα. Οι αντεργατικές ρυθμίσεις τις οποίες έχετε ψηφίσει έως σήμερα δίνουν μήνυμα στους εργοδότες να καταπατούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κατά βούληση.
Η μόνη αναφορά στο νομοσχέδιο σας για τους εργαζόμενους είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, το οποίο τι θα φέρει; Σε έναν ανύπαντρο εργαζόμενο αύξηση των αποδοχών του κατά 2,34 ευρώ μηνιαίως.
Ταυτόχρονα, μειώνετε τις δαπάνες για προγράμματα απασχόλησης στον ΟΑΕΔ κατά 83 εκατομμύρια, που αυτό θα αυξήσει την ανεργία, καθώς δεν θα υλοποιηθούν καθόλου προγράμματα, όπως δεν υλοποιήθηκαν προγράμματα του ΟΑΕΔ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η μεσαία τάξη σας κατακρίνει, επίσης, και αντιδρά για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αναφέρετε από που θα προκύψει αυτή.
Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Βρούτσης αν θα μειωθεί η έκδοση των συντάξεων. Ήδη, έχει μειωθεί ο αριθμός σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στα δύο τρίτα των εκδιδόμενων συντάξεων.
Αντιδρά η μεσαία τάξη, γιατί δεν καταβάλατε τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Φαντάζομαι έχετε δει τους συνταξιούχους οι οποίοι κατεβαίνουν σε πορείες, επομένως ξέρετε ότι αντιδρά. Από 300 έως 800 ευρώ μείωση στις ετήσιες συντάξιμες αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η μεσαία τάξη, επίσης, σας κατακρίνει για τη μείωση των προνοιακών παροχών. Μειώνετε επιδόματα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα τελευταία τεσσεράμισι έτη συνεχώς αυξάνονται. 5 εκατομμύρια μείον από τις παροχές ανασφαλίστων υπερηλίκων, 139 εκατομμύρια μείον από τα οικογενειακά επιδόματα, 52 εκατομμύρια μείον από το επίδομα ενοικίων.
Σε αντικατάσταση, δίνετε 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο που θα γεννήσουν οι Έλληνες πολίτες, χωρίς, όμως, να λαμβάνετε υπόψη ότι αυτό δεν είναι στις εποχές μας κίνητρο για τους νέους να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Θα πρέπει να υπάρχουν και κοινωνικές παροχές: Παιδεία, υγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, για να αποφασίσει κάποιος να κάνει παιδιά.
Συνεχίζω και σας επισημαίνω ότι η μεσαία τάξη εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου σας έχει πει ότι και από το φορολογικό που ψηφίσατε και από τον προϋπολογισμό που φέρατε προς ψήφιση και θα ψηφίσουμε είναι σαφές ότι οι περισσότερο ευνοούμενοι ανήκουν στις υψηλότερες εισοδηματικά κλίμακες. Για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα η ελάφρυνση ανέρχεται στα 17 ευρώ ετησίως και δεν καλύπτει ούτε τη σχετική απώλεια από την αύξηση του πληθωρισμού.
Επομένως, παρά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, υπάρχει εξουδετέρωση της ωφέλειας, εξαιτίας της έμμεσης προσαρμογής της επιστροφής φόρου που προσαρμόζεται μειωτικά στο υφιστάμενο αφορολόγητο όριο.
Σας επισημαίνει, επίσης, εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου και τα διαβάζω αυτολεξεί: «Το ύψος και η διάρθρωση των φοροελαφρύνσεων κατανέμεται αντίστροφα προοδευτικά προς όφελος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα. Τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και ο προϋπολογισμός οδηγούν σε ανακατανομή των επιβαρύνσεων ή καλύτερα των ελαφρύνσεων υπέρ των ευπορότερων τμημάτων του πληθυσμού, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, υπέρ των στελεχών, υπέρ των πολυεθνικών αλλοδαπών επιχειρήσεων».
Όλα αυτά σας τα επισημαίνει η μεσαία τάξη, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εγώ τα διάβασα στις απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ, όχι σε συζητήσεις που γίνονται μέσα στην παράταξή μου.
Εσείς πού διαβάζετε αυτά που μας λέτε τόσες μέρες; Πώς τολμάτε να αγνοείτε και ταυτόχρονα να επαγγέλλεστε ότι νομοθετείτε προς όφελος της μεσαίας τάξης;
Αυτός, κύριοι συνάδελφοι, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι εμπαιγμός, κοροϊδία και υποτίμηση της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας των πολιτών, τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά και υφαρπάξατε την ψήφο τους.
Καλά σας Χριστούγεννα! Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *