ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

Πολιτική Ρεπορτάζ

 

 

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!

 

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Β’ τριμήνου δείχνουν ότι ο αγωγιάτης κι αν άλλαξε το «αγώι» παραμένει ίδιο. Έσοδα κυρίως από ανταποδοτικές υπηρεσίες, τέλη και φόρους, με συνεχώς μειούμενη την κρατική χρηματοδότηση. Έξοδα και δαπάνες που γίνονται για έργα και δράσεις είναι πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών.

Σε ότι αφορά τα συνολικά οικονομικά του δήμου, αυτά βρίσκονται σε δεινή κατάσταση η οποία θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθότι η κρατική χρηματοδότηση θα μειώνεται περαιτέρω, λόγο των προτεραιοτήτων του καπιταλιστικού κράτους να ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή η πραγματικότητα αναγκάζει τους δήμους, προκειμένου να επιτελέσουν το όποιο έργο τους, να επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, με τέλη και δημοτικούς φόρους, με ανταποδοτικές υπηρεσίες (απορρίμματα, νερό, παιδικοί σταθμοί, ωδεία, πράσινο, φως, χαράτσια κάθε είδους). Αυτή τη τοπική φορομπηχτική πολιτική, μαζί με τη κεντρική φοροληστεία οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι, δεν μπορούν να την αντέξουν, με αποτέλεσμα τα οικονομικά των δήμων να πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό κατά την άποψή μας. Οι υποτακτικές όμως διοικήσεις και παρατάξεις στην αντιλαϊκή πολιτική,  αναλώνονται στο πως θα διαχειριστούν τη μιζέρια των δήμων που το κεντρικό κράτος έχει επιφυλάξει για την τοπική διοίκηση.

Δεν έχουμε αυταπάτες ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι δυνάμεις που δέχονται το ρόλο του Δήμου ως συνέχεια του αστικού κράτους, που έχουν αποδεχτεί το «Δήμο επιχειρηματία», θα πρωτοστατήσουν, θα αντισταθούν, θα συγκρουστούν για αυτή την οικονομική κατάσταση και θα διεκδικήσουν κονδύλια από το κεντρικό κράτος. Για αυτό το λόγο και το αίτημα που καταθέσαμε γραπτά στο προεδρείο στις 16/04/2020 για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για τα οικονομικά του Δήμου, έγινε με συζήτηση «ξεπέτα», χωρίς εισήγηση, χωρίς προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών αδιεξόδων του Δήμου.

Παλεύουμε και διεκδικούμε και καλούμε τους γυρολόγους ραδιοφώνων και TV να πάρουν θέση επί των παρακάτω προτάσεων:  

  1. Άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το Κράτος για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών που προέκυψαν και λόγο της πανδημίας
  2. Να σταματήσει ο έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για   ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων των Δήμων.
  3. Να καλυφτούν από το κράτος τα οφειλόμενα των Δήμων
  4. Να μειωθεί  το ενεργειακό κόστος  με  τιμολόγιο όπως ισχύει για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μείωση του ΦΠΑ για ΔΕΥΑΚ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ και αθλητικές δομές.
  5. Η καθαριότητα στις πόλεις και τα χωριά, που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στη προστασία της δημοσίας υγείας και  καθολική ανάγκη, να περάσει  στην αποκλειστική ευθύνη των δήμων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό,  τουλάχιστον όσον αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά των ΦΟΣΔΑ.

Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για να θολώνουν τα νερά….        

Καβάλα 27-07-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *