1η ΜΑΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ:ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΥΡΑΝ ΚΑΛΧΑΝ-PKK

Κόσμος Πολιτική

1η Μάη, μια νέα κορύφωση. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν απαράδεκτο: Μήνυμα του Ντουράν Καλκάν-ΡΚΚ

Η μέγιστη επίθεση στο πλαίσιο του ειδικού πολέμου είναι η εξής: η καταστροφή της νοημοσύνης σου. Ο ειδικός πόλεμος σπάει τη βούλησή σου. Το κράτος δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύνατον να παλέψεις εναντίον του και να το διαλύσεις… Λοιπόν, η πάλη είναι η λύση… Παρότι ο σοσιαλισμός έχει μετέλθει από πολλές αλλαγές, η Πρωτομαγιά ήταν πάντοτε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολά του, που προστάτευσε το πνεύμα ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και κοινοτισμού, που ενέχει. Και σήμερα, κρατάει την εγρήγορση και την πάλη για ελευθερία κι ισότητα, ζωντανές. Ετούτη η Πρωτομαγιά θα ξαναζωντανέψει ετούτη την κληρονομιά.

Αλληλεγγύη   Αντιφασισμός / Αντιεθνικισμός / Αντιρατσισμός   Τουρκία   Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις – Αντιπολεμικό κίνημα   Κοινωνική ανυπακοή / Αντιστάσεις   Κουρδικό Ζήτημα  


post image

1η Μάη, μια νέα κορύφωση. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν απαράδεκτο: Μήνυμα του Ντουράν Καλκάν-ΡΚΚ

Από τηλεοπτική τοποθέτηση του Ντουράν Καλκάν (Εκτελεστική Επιτροπή του ΡΚΚ). Πηγή, ANF. Μετάφραση κι επιμέλεια, Sol.

«…Όσο αγωνίζονται για μια λύση, οι Κούρδοι, οι λαοί της Τουρκίας, οι γυναίκες κι οι νέοι, έχουν βιώσει τόσες διώξεις, έχουν δώσει τόσους μάρτυρες, έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί. Αλλά μόλις μια λύση είναι στον ορίζοντα, η ΕΕ εστιάζει στα κοινά της συμφέροντα με την Τουρκία και γι’αυτό κρατάει στα πόδια της τη γενοκτονική, φασιτική νοοτροπία και πολιτική στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να κάνεις. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να βρεις τον κατάλληλο τρόπο και τη μέθοδο να κάνεις τα πράγματα. Μόνο τότε θα καταφέρεις τον σκοπό σου. Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται εύκολακι αυθαίρετα. Επίσης, δεν είναι αρκετό να ελπίζεις ότι τα πράγματα θα γίνουν μόνα τους. Θα πρέπει να κάνεις θυσίες, να παλέψεις, να οργανώσεις και να μορφώσεις τον εαυτό σου. Θα πρέπει να αντισταθείς και να πολεμήσεις. Το κράτος επίσης οδηγεί έναν αγώνα, για να βγάλει κέρδη από σένα. Δεν βγάζει κέρδος χωρίς να κάνει τίποτα. Γι’ αυτό, για να ζήσεις και να κατατροπώσεις το κράτος, θα χρειαστεί να παλέψεις τουλάχιστον τόσο όσο το κάνει και το κράτος. Το πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα εκείνου που λέμε ειδικός πόλεμος ή και γενοκτονικός πόλεμος, είναι το εξής: η πεποίθηση ότι μπορείς να ζήσεις χωρίς να πολεμήσεις, χωρίς πάλη και χωρίς προσπάθεια. Αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Η Καπιταλιστική Συγχρονία, το σύστημα του Έθνους-Κράτους κι η αποικειακή, γενοκτονική νοοτροπία και πολιτική, διαχέουν αυτό το ψέμα στις κοινωνίες, τους λαούς, τις γυναίκες, τη νεολαία και τους Κούρδους. Πρέπει να σπάσουμε αυτό το ψέμα. Αποτελεί μια επικίνδυνη στάση. Η μέγιστη επίθεση στο πλαίσιο του ειδικού πολέμου είναι η εξής: η καταστροφήτης νοημοσύνης σου. Ο ειδικός πόλεμος σπάει τη βούλησή σου. Το κράτος δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύνατον να παλέψεις εναντίον του και να το διαλύσεις. Το αποτέλεσμα είναι η συνθηκολόγηση και το σπάσιμο της δύναμης της θέλησης. Είναι λάθος. Θα ‘πρεπε να μην συμβαίνει αυτό. Υπάρχει μια ακόμα (απατηλή) στάση: να σκέφτεσαι ότι υπάρχει ένας κόσμος όπου μπορείς να ζήσεις δίχως ν’ αντισταθείς και να παλέψεις.Να σκέφτεσαι ότι αρκεί να ζητήσεις να γίνουν ορισμένα πράγματα. Οι άνθρωποι σπρώχνονται σ’ έναν κόσμο ονείρων, όπου ελπίζουν ότι τα πράγματα θα γίνουν, αν αΥπάρχει μια ακόμα (απατηλή) στάση: να σκέφτεσαι ότι υπάρχει ένας κόσμος όπου μπορείς να ζήσεις δίχως ν’ αντισταθείς και να παλέψειςπλώς τα ζητήσουν. Έτσι εξαπατούνται.

Πρόσφατα, προκειμένου να συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι αγώνα, γίνονται πολύ διάλογοι από ‘δω κι από ‘κει, για το τέλος της σύγκρουσης. Λύσεις από ‘δω, λύσεις από ‘κει. Κι όλοι αυτοι οι διάλογοι, για να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα. Λοιπόν, η πάλη είναι η λύση. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε. Προσπαθούμε να λύσουμε το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτή την πάλη. Βεβαίως, είναι σημαντικό να συζητάς κάτι τη σωστή στιγμή και στον σωστό τόπο. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να συζητήσουμε τους βέλτιστους τρόπους προκειμένου να διεξάγουμε αυτή την πάλη. Πώς θα λυθεί το κουρδικό ζήτημα; Διεξάγοντας έναν αγώνα. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι ανάγκη να ρωτήσουμε: τι είδους αγώνας είναι απαραίτητος; Υπάρχει αυτή η στάση αναμονής κάποιων ξένων δυνάμεων που απλώς θα έρθουν και θα λύσουν τα προβλήματα. Μα δεν θα υπάρξει καμία τέτοια λύση. Θα επιτύχουμε και θα προωθήσουμε τον σκοπό μας, διεξάγοντας αγώνα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσουμε πώς ακριβώς θα διεξάγουμε τον αγώνα μας. Υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση και συναρτούν τον αγώνα με πολλά άλλα πράγματα. Λένε, για παράδειγμα, ότι χρειαζόμαστε ενότητα για τον αγώνα. Βεβαίως, καθένας πρέπει να είναι υπέρ της ενότητας. Έχουμε ανάγκη να ενωθούμε και να δυναμώσουμε τις συμμαχίες μας. Είναι πάντοτε σημαντικό να προωθούμε μια Κουρδική εθνική συμμαχία και μια αντιφασιστική, δημοκρατική συμμαχία στην Τουρκία. Όμως, η ενότητα, από μόνη της, δεν οδηγεί πουθενά. Η πάλη είναι ο μόνος δρόμος για τη νίκη. Η υπόθεση της ενότητας, των συμμαχιών και των σχέσεων, οφείλουν να αναβαθμίζουν την πάλη. Στο τέλος, είναι απαραίτητο να οδηγούν σ’ έναν αυξημένο αγώνα. Είναι αναγκαίο να μην σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε. Θα ήθελα να τονίσω το εξής: η πάλη είναι ο μόνος δρόμος για να συντρίψουμε τον φασισμό.

Ετούτη την Πρωτομαγιά θα υπάρξει μια νέα κορύφωση. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν απαράδεκτο. Από τώρα θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εργάτες, για τη μέρα της δικής τους ενότητας, αλληλεγγύης και πάλης. Θέλω να συγχαρώ τους αγώνες τους για δημοκρατία. Και πιστεύω σθεναρά ότι οι αγώνες τους θα είναι επιτυχείς. Παρότι ο σοσιαλισμός έχει μετέλθει από πολλές αλλαγές, η Πρωτομαγιά ήταν πάντοτε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολά του, που προστάτευσε το πνεύμα ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και κοινοτισμού, που ενέχει. Και σήμερα, κρατάει την εγρήγορση και την πάλη για ελευθερία κι ισότητα, ζωντανές. Ετούτη η Πρωτομαγιά θα ξαναζωντανέψει ετούτη την κληρονομιά. Ακριβώς όπως η Κουρδική κοινωνία γιόρτασε τη φετινό Νεβρόζ (Κουρδική πρωτοχρονιά, η χειμερινή ισημερία), σαν μια μέρα ελευθερίας, η παγκόσμια κοινότητα των εργατών, θα γιορτάσει την Πρωτομαγιά σαν μια νέα μέρα ενότητας, αλληλεγγύης και πάλης. Είμαστε σίγουροι ότι οι εργάτες θα συμμετάσχουν στις επετειακές κινητοποιήσεις παντού. Γι’αυτό, θέλουμε για μια ακόμα φορά να τους συγχαρούμε όλους για ετούτη την Πρωτομαγιά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *