ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Uncategorized Ελλάδα Πολιτική

Κατηγορείτε έναν πρώην υπουργό, έναν πολιτικό σας αντίπαλο, σχεδόν του καταλογίζετε πέντε κακουργήματα, και δεν έχει το σθένος, δεν έχει τα κότσια, να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός, σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία, όπως η σημερινή.

Στην πραγματικότητα, γιατί εκεί θα οδηγηθείτε – εκτός αν αυτογελοιοποιηθείτε νωρίς – ξεκινάτε τη διαδικασία παραπομπής, ενός πολιτικού σας αντιπάλου, ενός πρώην υπουργού σε ειδικό δικαστήριο. Γιατί αυτό κάνετε σήμερα.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, το ελάχιστο το οποίο θα όφειλαν να κάνουν θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα εδώ, σε αυτή την αίθουσα και να λάβουν το λόγο. Να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να εξηγήσουν, να μιλήσουν και να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια. Γιατί; Γιατί όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές αλλά και δειλοί ταυτόχρονα.

Αποφασίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί αυτή αποφασίζει, συνεπικουρούμενη και από το ΚΙΝΑΛ να παραπέμψει, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, έναν υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί υπάρχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, όχι γιατί κατηγορείται ότι ζημίωσε με πράξεις ή με παραλήψεις το ελληνικό δημόσιο, ούτε επειδή τον κατηγορείτε ότι έβαλε το χέρι στο μέλι.

Αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Νοβάρτις. Το οποίο και εσείς οι ίδιοι αναγνωρίζετε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα που έχει δει ο τόπος. Ποιο είναι το σκάνδαλο της Νοβάρτις;

Το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης της τιμής του φαρμάκου, την περίοδο που κυβερνούσαν τα δικά σας στελέχη προφανώς, οι δικές σας κυβερνήσεις, προκειμένου να ευνοηθεί μια πολυεθνική εταιρία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Και είχε το θράσος το μεγάλο να πει δημόσια ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία.

Και αυτό ήταν το μέγα έγκλημα. Γιατί αν δεν ήταν το μεγαλύτερο αλλά το δεύτερο ή το τρίτο μεγαλύτερο, δε θα τον παρεξηγούσαν, αυτό που τους μάρανε είναι ότι είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο.

Κατηγορείτε λοιπόν έναν πολιτικό σας αντίπαλο επειδή είχε το μέγα θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο και να μην κουκουλώσει τις πομπές δικών σας κυβερνητικών στελεχών. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία. Να είναι αυτό το αντικείμενο της κατηγορίας για ειδικό δικαστήριο. Και άλλες φορές κυβερνήσεις είχαν ερευνήσει σκάνδαλα, οδήγησαν και πολιτικούς στα ειδικά δικαστήρια και βεβαίως υπήρξαν και αθωώσεις, δεν σκέφτηκε ποτέ καμία επόμενη κυβέρνηση να στήσει προκαταρκτική εξέταση, προανακριτική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο για να εκδικηθεί εν είδει ρεβανσισμού, τον πολιτικό του αντίπαλο επειδή ανέδειξε το σκάνδαλο.

Όλοι κατά καιρούς και από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής έχουμε κάνει χρήση της γνωστής παροιμίας που λέει ο λαός μας, «φωνάζει ο κλέφτης», αλλά για πρώτη φορά εσείς κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε το νοικοκύρη και μάλιστα με διαδικασίες ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Καμία άλλη κυβέρνηση δε το αποτόλμησε αυτό. Και για αυτό λείπει σήμερα η κυβέρνηση, δεν είναι εδώ, δεν είναι παρούσα, γιατί ντρέπεται για αυτό που κάνει. Γιατί δεν έχει τα κότσια, δεν έχει το θάρρος, δεν έχει την πολιτική ευθύνη.
Και μάλιστα το κάνει αυτό ενώ η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή και διερευνάται από την δικαιοσύνη.
Με εν εξελίξει ποινική δίωξη σε ένα πρώην υπουργό και υπό διερεύνηση για άλλους δυο ακόμη πρώην υπουργούς και ένας είναι νυν.

Δε μιλάμε δηλαδή για μια υπόθεση που τελεσιδίκησε, βρήκε τους ανθρώπους αθώους και σας πνίγει το δίκιο.
Μιλάμε για μια υπόθεση που η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, επαναλαμβάνω, είναι εν εξελίξει. Και αυτοί που το έβαλαν στα πόδια σήμερα και δεν ήρθαν σε αυτή την αίθουσα να υπερασπιστούν την πολιτική τους απόφαση προκειμένου να προλάβουν την διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη.
Προκειμένου να επιβάλουν το κουκούλωμα της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη.
Προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους δικαστές, στήνουν διαδικασία παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο, ως σκευωρού του πρώην αναπληρωτή υπουργού, αξιοποιώντας τη πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή.

Αλλά την ίδια ώρα που διαπράττουν αυτή τη μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα απέναντι στη δικαιοσύνη.
Την ώρα που διαπράττουν αυτή τη μέγιστη βαναυσότητα απέναντι στο ίδιο το πολικό σύστημα, γιατί συνειδητά ποινικοποιείτε τη πολιτική ζωή στοχοποιόντας τον πολιτικό σας αντίπαλο όχι με στοιχεία, αλλά επειδή είχε το πολιτικό θάρρος να σας ελέγξει.

Την ώρα αυτή, λοιπόν, τη κρίσιμη τη κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια…
Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Δειλός ρεβανσισμός.
Δε ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα δεν επιθυμούσε να σέρνεται αυτή η ιστορία, και δεν επιθυμούσε και ο ίδιος να σέρνετε τελικά σε αυτή την επιλογή, από την εσωκομματική του αντιπολίτευση, αυτά είναι δικά σας θέματα, αυτά να τα βρείτε στο εσωτερικό σας.
Αλλά εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία.

Είχε τη στοιχειώδη υποχρέωση να είναι εδώ για να ακούσει σε λίγο – που θα έρθει σε αυτό εδώ το βήμα να μιλήσει – αυτόν που εδώ και μήνες κατονομάζει ως Ρασπούτιν. Και αυτός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Τουλάχιστον να τον ακούσει.
Και να αναλάβει την ευθύνη να τον οδηγήσει σε μια διαδικασία πολιτικού ρεβανσισμού.

Αλλά αν είναι μία φορά δειλός ο κος Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κου Σαμαρά, γιατί αυτό γίνεται σήμερα, θα έλεγα ότι είναι δυο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα. Δύο φορές δειλός.
Άντε και την έστησε λοιπόν τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος.
Πώς την έστησε την σκευωρία αυτή, για πείτε μου;
Μόνος του;

Για κάποιο προσωπικό όφελος την έστησε αυτή την σκευωρία ;

Εκτός αν θέλετε να αποδείξετε ότι ο Παπαγγελόπουλος είχε προσωπικές διαφορές με το κ. Γεωργιάδη και το κ. Λοβέρδο;

Είχαν να λύσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία από τα κληροδοτήματα των παππούδων τους και για αυτό έστησε τη σκευωρία.

Αλλά εσείς δε λέτε αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *