ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΑ

Ρεπορτάζ Σπορ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΑ

Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, στην Τούμπα διεξήχθη αυτή τη φορά, το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ, που χρόνια παίζεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας. Είναι γεγονός πως πέρα από την βία και τις αρνητικές της επιπτώσεις, η οικονομική ύφεση πλήττει και το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έξι χρόνια τώρα, ενώ παράλληλα στερούνται πόρους χρηματοδότησης ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Οι  διατάξεις του τελευταίου Αθλητικού νόμου που είχαν ως στόχο να πατάξουν την βία, φαίνεται να μην έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Ο υφυπουργός σε διέταξε απότομα τη διακοπή του Κυπέλου ποδοσφαίρου, γεγονός που έχει να συμβεί από το 1962. Τέτοιου είδους πειράματα στον αθλητισμό δεν είναι αναγκαία, μιας και αυτά σε τελική ανάλυση δικαιώνουν την βία στους αγωνιστικούς χώρους.

Τα εργαλεία για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους έχουν θεσμοθετηθεί. Ηλεκτρονικό εισιτήριο, συστήματα οπτικής παρακολούθησης, περιορισμός των συνδέσμων οπαδών, πάταξη των κυκλωμάτων παράνομου στοιχηματισμού και στησίματος αγώνων θα έπρεπε να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των φαινομένων βίας στα γήπεδα και όχι την έξαρση της, όπως παρατηρείται σήμερα.

Χρειάζονται άμεσα περαιτέρω τομές αλλά και αυστηρότερη εφαρμογή του Νόμου ώστε να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός από τα κυκλώματα που το λυμαίνονται χρόνια και τον χουλιγκανισμό, υπέρ της φίλαθλης ιδιότητας και του «ευ αγωνίζεσθαι». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου του εκδημοκρατισμού και ανοίγματος στην κοινωνία των αθλητικών φορέων ώστε να επιστρέψει η άμιλλα στη θέση του ανταγωνισμού στο χώρο του αθλητισμού και να ανατραπεί η   κυριαρχία του εμπορικού κέρδους και οι  αθλητικές διοργανώσεις να γίνουν πεδίο συμφιλίωσης  και όχι πεδίο άκρατου τοπικού, πολιτικού ή οικονομικού ανταγωνισμού.

Στόχος την εξάλειψη της βίας στους αθλητικούς χώρους και την επανα-καθιέρωση του αθλητισμού ως γιορτή ζωής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *