ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ DEALS ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΚΟΛΑΡΟΥ

Ρεπορτάζ

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τους ποινικούς κώδικες για να κάνει deals με τους εγκληματίες του λευκού κολάρ

 

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Δελτίο Ειδήσεων του Open και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Eδώ στο στούντιο του ΟΡΕΝ είναι ζωντανά μαζί μας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Έχουμε να πούμε πολλά. Θα έχουμε χρόνο. Ωστόσο είναι τόσα τα θέματα που νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε αμέσως και προτείνω να αρχίσουμε από τα τελευταία συγκυριακά. Δηλαδή έχουμε 19 Νοεμβρίου, πριν από δυο ημέρες σας είδαμε στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Έχει γίνει και μια συζήτηση εάν την πήγατε έως το τέλος. Από ότι καταλαβαίνω δεν φτάσατε έως το τέλος και ήθελα να σας ρωτήσω γιατί.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω ότι με ξάφνιασε η ενόχληση ενός μεγάλου μέρους των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και των πολιτικών μου αντιπάλων για την παρουσία μου στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Και σκέφτομαι αν είναι τόσο εύκολο να τους ενοχλώ, να το κάνω συχνά. Νομίζω ότι αυτό που τους ξάφνιασε και τους ενόχλησε όμως δεν ήταν αυτή καθ’ εαυτή η παρουσία μου, αλλά το γεγονός ότι ενώ είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα για άλλη μια φορά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια το οποίοι είχαν οξύνει – συνειδητά κατά την άποψή μου – η ίδια κυβέρνηση εννοώ το τελευταίο διάστημα, να γίνει μια αντιπαράθεση, η γνωστή αντιπαράθεση με τους γνωστούς αγνώστους, με τις καταστροφές και τις μολότοφ. Δεν είχαμε αυτό. Είχαμε μια μαζική, ειρηνική διαδήλωση, μεγάλη διαδήλωση με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θέλω και για όλα αυτά να σας ρωτήσω, αλλά θα επιμείνω στο ερώτημα. Υπήρχε κάποιος λόγος που δεν ολοκληρώσατε αυτή την πορεία; Κατεβήκατε, σας είδαμε μπροστά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λυμπεράκη η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι σαν το Μαραθώνιο, ούτε αγώνας δρόμου για να τερματίσεις στο Καλλιμάρμαρο.

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά είναι μια πορεία με ένα προορισμό κ. Πρόεδρε. 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η παρουσία μου λοιπόν είχε έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Άρα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν έκατσα μέχρι το τέλος, ή εάν έκατσα μια ώρα και έφυγα.

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ξέρετε γιατί σας το ρωτώ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πείτε μου.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αυτή η συγκεκριμένη πορεία που βεβαίως έχει και το γνωστό προορισμό, την αμερικανική πρεσβεία, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είναι κάπως αντιφατικό να τη διανύσει ένας πολιτικός αρχηγός ο οποίος πριν από λίγους μήνες ήταν Πρωθυπουργός και με αυτή του την ιδιότητα βρέθηκε στο Λευκό Οίκο, βρέθηκε να μιλά θετικά για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν υπάρχει μια αντίφαση; Μπορεί κανείς να είναι και στην εξουσία και στο πεζοδρόμιο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας εξηγήσω ότι δεν υπάρχει αντίφαση. Θα σας εξηγήσω πρώτα απ’ όλα λέγοντάς σας ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, δεν εξαντλείται μονάχα σε ένα σημαντικό σκέλος της ιστορίας μας, ότι η χούντα, η 7χρονη δικτατορία ήταν αμερικανοκίνητη. Δεν εξαντλείται όμως εκεί. Σαράντα έξι χρόνια μετά πιστεύω ότι το μήνυμα της επετείου είναι πολύ ευρύτερο και είναι ένα μήνυμα που έχει να κάνει με τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία και είναι και ένα μήνυμα που έχει να κάνει με τους αγώνες της νεολαίας, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ήταν μια εξέγερση της νεολαίας απέναντι στον αυταρχισμό, απέναντι στην καταστολή.
Υπ’ αυτή την έννοια θα έλεγα ότι θα αδικούσαμε το μήνυμα της επετείου αν επικεντρώναμε στο κομμάτι που αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν θα αποφύγω όμως την απάντηση στο ερώτημά σας.
Θα σας πω ευθέως ότι η ιστορική μνήμη είναι καταγεγραμμένη στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων και είναι καταγεγραμμένη και σε διεθνές επίπεδο. Εγώ θα σας θυμίσω ότι ήταν ο Πρόεδρος Κλίντον αυτός ο οποίος ήρθε στην προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου, πριν τον Μπαράκ Ομπάμα που εγώ τον υποδέχτηκα και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τότε του κ. Στεφανόπουλου, ζήτησε συγνώμη για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την περίοδο.
Άρα λοιπόν αυτά είναι ιστορικά γεγονότα και καταγεγραμμένα και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχει αυτό το νόημα. Δεν θέλουμε να λησμονήσουμε το τι συνέβη. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας και όσο πιο έντονα τη θυμόμαστε αυτή την ιστορία, τόσο με περισσότερη αποφασιστικότητα θα δουλεύουμε σήμερα για να μην ξανασυμβεί αυτό.
Και ως Πρωθυπουργός εγώ δούλεψα για την καλυτέρευση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προς όφελος της πατρίδας μας. Όχι σχέσεων εξάρτησης και υποταγής, αλλά σχέσεων μιας χώρας η οποία διεκδικεί με ισότιμο τρόπο την παρουσία της στο διεθνές γίγνεσθαι και πιστεύω ότι κατά την διάρκεια των 4,5 χρόνων που ήμουνα Πρωθυπουργός και οι σχέσεις αυτές αναβαθμίστηκαν, όμως αναβαθμίστηκε και ο ρόλος και η παρουσία της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Επιτρέψτε μου τώρα να θέσω εκ νέου το συμπληρωματικό μου, ας το πούμε, ερώτημα. Η εξουσία με το πεζοδρόμιο ως τόπο διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αγώνας, συμβιβάζεται κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει να κάνει με το τι εκπροσωπείς, ποιους εκπροσωπείς και τι παλεύεις.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Σας είναι το ίδιο εύκολο να βγείτε σε αυτή την πορεία φέτος, όπως σας ήταν πριν να γίνεται πολιτικός αρχηγός ενδεχομένως;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως Πρωθυπουργός. Κατέθεσα στεφάνι ως Πρωθυπουργός. Δεν επέλεξα να πάω στην πορεία του Πολυτεχνείου ως Πρωθυπουργός και ο λόγος ήταν διότι πίστευα ότι θα έδινα ένα συμβολισμό ο οποίος θα ήταν παρεξηγήσιμος. Όχι σε σχέση με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά η πορεία του Πολυτεχνείου πάντοτε, ακριβώς επειδή είναι η πορεία της εξέγερσης και η μνήμη της εξέγερσης, έχει ένα αντεξουσιαστικό, αν θέλετε, μήνυμα και χαρακτήρα.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Το είπατε και πριν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συνεπώς θα το παραδεχτώ αυτό ότι ως Πρωθυπουργός όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για λόγους ότι ήθελα να σεβαστώ αυτό το χαρακτήρα που έχει αυτή η διαδικασία, αυτή η πορεία, αυτή η μνήμη, επέλεξα να μη συμμετάσχω.
Αλλά πρέπει να σας πω ταυτόχρονα ότι εγώ δεν ήμουνα ένας Πρωθυπουργός ο οποίος έκανε πράγματα όπως όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί. Πολλές φορές βρέθηκα μέσα στην κοινωνία και δίπλα σε αγώνες και διεκδικήσεις και πολλές φορές ιδιαίτερα όταν έδινα εγώ μάχες στην Ευρώπη και δίναμε μάχες στην Ευρώπη ως κυβέρνηση για να κερδίσουμε, για παράδειγμα, τις εργασιακές κατακτήσεις πίσω, τότε ….

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θα μου πείτε ότι παρακινούσατε τον κόσμο να βγαίνει στο δρόμο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θέλω να σας το θυμίσω αυτό.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Υπάρχει αυτό που λέτε, αλλά ξέρετε εσείς το θέτετε έτσι. Θα μπορούσε κανείς να το δει και υπό ένα άλλο πρίσμα, ότι είναι και πάλι λίγο αντιφατικό, μια κυβέρνηση να καλεί τον κόσμο να βγει στο δρόμο ουσιαστικά για να διαμαρτυρηθεί για μέτρα που φέρνει αυτή η κυβέρνηση. Με αφετηρία ενδεχομένως τους ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν ήμασταν σε καθεστώς κανονικότητας, ήμασταν σε …

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Τώρα είμαστε αλήθεια;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήμασταν σε μια πορεία χρεοκοπίας και βρισκόμασταν κάτω από την αυστηρή πίεση των δανειστών μας και ήμασταν αναγκασμένοι να βρεθούμε σε ένα τραπέζι σκληρής διαπραγμάτευσης, όπου ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα, κατά την άποψή μου, είχε ρόλο και έπαιξε ρόλο.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε θα επανέλθουμε σε όλα αυτά εκτενώς στη συνέχεια. Είπατε στην αρχή, το είπατε και στην ανάρτησή σας ότι αυτή η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν μια αντικυβερνητική πορεία. Αυτό από πού προκύπτει; Δηλαδή οι πορείες τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν πορείες κατά της κυβέρνησής κατά αναλογία;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην ξεχνάτε ότι 4 μήνες τώρα βρισκόμαστε σε μια αλλαγή, όχι μονάχα μια εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Εγώ έχω χαρακτηρίσει αυτή την εναλλαγή και ως παλινόρθωση ενός πολιτικού συστήματος, κομματικού πολιτικού συστήματος που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Και αυτή η παλινόρθωση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ας μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή έχομε μια κυβέρνηση η οποία ασκεί μια πολιτική που βασίζεται στο δόγμα νόμος και τάξης. Δηλαδή είναι μια νεοσυντηρητική – εγώ θα έλεγα – κυβέρνηση, που έχει στις τάξεις της υπερδεξιούς Υπουργούς, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιχειρήσει να καταθέσουν απόψεις αναθεώρησης της ίδιας της ιστορίας, του ίδιου του Πολυτεχνείου ως μνήμη και της ίδιας της εξέγερσης των νέων του Νοέμβρη του 1973.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Το ακούω αυτό που λέτε, είναι σαφής η οπτική σας, αλλά δεν μου απαντάτε στο ερώτημα κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας απαντώ στο ερώτημά σας. Σας λέω δηλαδή με δυο λόγια, αν θέλετε να το πω πολύ περιγραφικά, πολύ συγκεντρωμένα, ότι η μεγάλη συμμετοχή στην πορεία αυτή, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού κόσμου, του προοδευτικού κόσμου, που έδωσε το παρόν μαζικά και ιδίως της νεολαίας.
Νομίζω ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι η υπεύθυνη – με την καλή έννοια – αυτής της μαζικής συμμετοχής των νέων ανθρώπων με τις επεμβάσεις που είχαμε στην ΑΣΟΕΕ απέναντι σε φοιτητές, με την αλλοπρόσαλλη τακτική των επεμβάσεων στους χώρους της διασκέδασης, στον κινηματογράφο, στα κλαμπ όπου βγάζανε έξω νέους ανθρώπους λες και βρισκόμασταν στα καρτέλ της Κολομβίας.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια πώς τις είδατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε δηλαδή μια περίοδο όπου το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα προβλήματα, όπως το προσφυγικό και θέλει να θρέψει ένα κοινό – κατά την άποψή μου – ακραίων που προεκλογικά είχε χαϊδέψει τα αυτιά τους προκειμένου να κερδίσει την ψήφο τους, μέσα από ένα δόγμα νόμου και τάξης το οποίο γίνεται αστείο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και τουλάχιστον των προοδευτικών πολιτών. Άρα γι’ αυτό ο κόσμος συμμετείχε μαζικά. Και πιστέψτε με για όσους ήμασταν εκεί, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ήταν μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Σε αντίθεση μου λέτε με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, που δεν ήταν αντικυβερνητική.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το λέτε εσείς.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Όχι, σας ρώτησα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα εγώ δεν σας είπα πριν από λίγο ότι επέλεξα να μην συμμετάσχω στην πορεία του Πολυτεχνείου γιατί έχει θεωρητικά αυτό τον χαρακτήρα;

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Γιατί είπατε θεωρητικά έχει ένα μήνυμα κατά της εκάστοτε εξουσίας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι πέρσι και πρόπερσι είχε τη μισή συμμετοχή του κόσμου.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Μάλιστα. Πείτε μου λίγο για τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και για τις εκκενώσεις των κτιρίων και το τριήμερο του Πολυτεχνείου είδαμε μεγάλη αστυνομική παρουσία και στην καρδιά των Εξαρχείων, σε μια περιοχή για την οποία έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και επί των ημερών σας βεβαίως. Στο κέντρο της Αθήνας συχνά έχουμε επιθέσεις και περιστατικά με μολότοφ με συγκρούσεις, αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιχειρείται με ένα τρόπο να επιλυθεί.
Θέλω να μου μιλήσετε κατ` αρχάς γι` αυτό τον τρόπο και να μου πείτε αν εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να επιλυθεί. Δηλαδή βλέποντας τα ΜΑΤ στην πλατεία των Εξαρχείων εσείς πως αισθάνεστε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς αισθάνεστε ευχάριστα με αυτό;

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Δεν έχει σημασία πως αισθάνομαι εγώ, σημασία έχει πως αισθάνεστε εσείς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι κανένας πολίτης δεν αισθάνεται ευχάριστα με αυτό. Νομίζω ότι κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει αυτές τις εικόνες στην καθημερινότητά του πόσο δε μάλλον στη γειτονιά του.
Όμως τα Εξάρχεια είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά. Ένα υπαρκτό πρόβλημα που έχει να κάνει με την γκετοποίηση μιας περιοχής, πιστεύω ότι δυστυχώς με αυτή τη στρατηγική δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αντιθέτως θα οξυνθεί.
Εμείς επιχειρήσαμε ως Κυβέρνηση να χτυπήσουμε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα στα Εξάρχεια. Είχαμε επιτυχίες, η Ελληνική Αστυνομία είχε επιτυχίες -ίσως δεν είναι σωστό να τις χρεώνεται πάντοτε η Κυβέρνηση, αλλά έγιναν επί των ημερών μας- όταν διαλευκάναμε κυκλώματα ναρκωτικών, διακίνησης ναρκωτικών και γιάφκες ναρκωτικών στα Εξάρχεια.
Όμως πιστεύω ότι αυτή η εικόνα που βλέπουμε είναι μια εικόνα που μπορεί να δίνει την αίσθηση σε κάποιον που μένει σε μια άλλη περιοχή ότι «α, κάτι κάνει η Αστυνομία…».

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Δεν κάνει τίποτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι για τους κατοίκους της περιοχής έχουν αρχίσει και συνειδητοποιούν ότι μάλλον γίνεται χειρότερη η ζωή τους.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αυτό πως το λέτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα είδαμε τις εικόνες προχθές. Διότι ξέρετε, όταν υπάρχει μια επιχείρηση ακραίας καταστολής, πάντοτε μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Όταν δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει γιατί φοβάται ότι θα γίνει δέκτης επιθέσεων είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι η ζωή έχει γίνει καλύτερη στα Εξάρχεια.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Πάντως ο φόβος των επιθέσεων υπήρχε κ. Πρόεδρε, το αναγνωρίζετε κι εσείς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το αναγνωρίζω.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κάτι πρέπει να γίνει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απλά η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται. Και κυρίως δεν αντιμετωπίζεται μέσα από επικοινωνιακού χαρακτήρα εφόδους σε καταλήψεις -που κακώς υπήρχαν εκεί βεβαίως- μεταναστών. Δεν πρέπει να εστιαστεί εκεί το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας.
Τα Εξάρχεια είναι μια μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να λυθεί και πιστεύω ότι δεν μπορεί να λυθεί δίχως την ενεργή παρουσία των πολιτών, των κατοίκων της περιοχής. Δίχως δράσεις κοινωνικοποίησης, δίχως πολεοδομικές παρεμβάσεις, να γίνει δηλαδή ένα ολόκληρο πρόγραμμα, να ξαναγίνει ζωντανή αυτή η περιοχή από τους ίδιους τους κατοίκους της.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Τώρα θα μπορούσα να σας προκαλέσω ρωτώντας να ξαναγίνει ζωντανή ως Μονμάρτρη; Όπως ακούγαμε πριν από κάποιους μήνες, θυμάστε τη συζήτηση που είχε ανοίξει. Εγώ κρατώ ότι κατά τη γνώμη σας δεν λύνεται έτσι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Την παρεξηγήσατε λίγο τη δήλωση αυτή. Αλλά επειδή δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Αθήνα ως μεγάλη πρωτεύουσα που έχει μια τέτοια περιοχή, κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες έχουν μια εμπειρία. Ίσως θα άξιζε τον κόπο να στρέψουμε τα μάτια μας και να δούμε τι έγινε εκεί.
Εγώ περιμένω πολλά και από το Δήμο της Αθήνας. Διότι είναι μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας που πάντοτε ήταν μια περιοχή διανοούμενων, νέων ανθρώπων, ήταν μια ζωντανή περιοχή.


Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αυτές τις δράσεις καθαρισμού, πρασίνου, φωταγώγησης τις υποδέχεστε φαντάζομαι θετικά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που θέλω να καταλήξω στο θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, θεωρώ ότι είναι πολύ φτηνό να επιχειρείται μια προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω σε τέτοια ζητήματα.
Αν θέλετε, εγώ μπορώ να θυμηθώ και να προστρέξω στα νούμερα και τους αριθμούς της Ελληνικής Αστυνομίας που έδειχναν ότι κατά τη διάρκεια των ημερών μας η εγκληματικότητα, η βαριά εγκληματικότητα είχε μειωθεί. Εντούτοις δέχτηκα πάνω από τρεις ερωτήσεις αν θυμάμαι καλά από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη, για το θέμα της εγκληματικότητας.
Και σήμερα, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε διαρκώς τέτοιου είδους επιχειρήσεις, η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί. Η βαριά εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ναι εγώ νομίζω όμως ότι μιλάμε για συγκεκριμένου τύπου περιστατικά και σε αυτά θα ήθελα να σταθούμε, μπαίνοντας σιγά – σιγά και στα του ποινικού Κώδικα, κ. Πρόεδρε. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση από την περίοδο πριν από τις εκλογές μέχρι και τώρα, πολύ πρόσφατα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λάππας εξέφρασε την αντίρρηση του Κόμματός σας στην αυστηροποίηση των ποινών για την κατοχή μολότοφ. Ρωτήθηκε μάλιστα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και θα σας ρωτήσω κι εγώ ποια είναι η άποψή σας, αν κάποιος που κουβαλάει μια μολότοφ στον σάκο του, διαπράττει ή όχι κάποιο αδίκημα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, αλλά πριν από αυτό με τσιγκλάτε τώρα …

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ναι αλλά αυτή η φράση κ. Πρόεδρε είναι κλισέ «θα σας απαντήσω, αλλά πρώτα θα σας πω…».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα αποφύγω. Δεν αποφεύγω κανένα ερώτημα, θα το διαπιστώσετε. Εσείς έχετε καταλάβει ότι η Κυβέρνηση τρεις μόνο μήνες μετά την αλλαγή των ποινικών κωδίκων που η αλλαγή των ποινικών κωδίκων δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται όπως ένα νομοσχέδιο και αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Είναι μια διαδικασία που γίνεται τουλάχιστον κάθε δέκα χρόνια και είναι μια διαδικασία που δεν νομοθετεί η Κυβέρνηση, αλλά νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους νομικούς υψηλότατου κύρους.
Μετά από μια διαδικασία που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί ένα χρόνο σε διαβούλευση και κατέληξε πριν από τις εκλογές όχι με δική μας ευθύνη, διότι ο αρχικός στόχος ήταν οι εκλογές να γίνουν Οκτώβρη, αλλά κατέληξε και έχουμε μια θεσμική μεταρρύθμιση πάρα πολύ σημαντική.
Πιστεύετε ότι η σπουδή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξαναλλάξει τρεις μήνες μετά τους κώδικες, ήταν για τη μολότοφ;

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Λέτε ότι είναι άλλα τα θέματα, θα τα συζητήσουμε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι λέω, εσείς τι λέτε;

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θα τα συζητήσουμε και αυτά, έχετε τοποθετηθεί ανοιχτά ούτως ή άλλως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, θα τα συζητήσουμε, θα με αφήσετε να το πω.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε τα πάντα θα σας αφήσουμε να πείτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι έχει γίνει κεντρικό θέμα στην Ευρώπη. Κεντρικό θέμα στην Ευρώπη…

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Για τους Financial Times, λέτε τώρα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Εδώ αλλάζουν τους κώδικες για ένα και μοναδικό στόχο: για να κάνουν deals με τους τραπεζίτες και με τους εγκληματίες του λευκού κολάρου, οι οποίοι έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων σε Τράπεζες της Ελβετίας και γράφουν οι Financial Times ότι 1,2 δις ευρώ θα αποδεσμευτούν από τους εγκληματίες του λευκού κολάρου.


Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε θα τα συζητήσουμε …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά η πρώτη σας ερώτηση είναι για τις μολότοφ.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Γιατί συζητούσαμε για τα Εξάρχεια κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω λοιπόν και για τις μολότοφ, δεν θα αποφύγω καμία απάντηση.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Παρακαλώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στον ποινικό Κώδικα τον οποίο ψηφίσαμε εμείς, όπως γνωρίζετε σας είπα πιο πριν δεν ήταν αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Τι είχε γίνει σε σχέση με το αδίκημα…. Το αδίκημα της ρίψης μολότοφ είναι κακούργημα.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Για την κατοχή, λέμε τώρα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το αδίκημα της κατοχής έγινε πλημμέλημα, προσέξτε όμως, με την ρητή διατύπωση η ποινή να εκτίεται στη φυλακή τρία έως πέντε χρόνια και χωρίς να εξαγοράζεται, χωρίς να μετατρέπεται. Άρα στην πραγματικότητα υπάρχει ένας διαχωρισμός, που κατά την άποψή μου είναι σωστός ο διαχωρισμός διότι πλημμέλημα μεν αλλά εκτίεται η ποινή, πας φυλακή αν την κουβαλάς τη μολότοφ. Αν τη ρίξεις, κακούργημα πας περισσότερο χρόνο στη φυλακή. 

Και έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία με πρόσχημα το ότι θέλει να κάνει το πλημμέλημα κακούργημα, δηλαδή ποια η διαφορά; Φυλακή και το ένα, φυλακή και το άλλο.

 

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αυστηροποίηση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με πρόσχημα αυτή την αυστηροποίηση, έρχεται να κρύψει την πραγματική πρόθεση για την αλλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *