ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Ρεπορτάζ

Φίλες και φίλοι.
Συντρόφισσες, σύντροφοι

Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα δίχως αύριο. Μια χώρα σχεδιασμένη να μην έχει αύριο, για να μην έχει και η κυβέρνηση της Αριστεράς μέλλον. Για να είμαστε μία παρένθεση, μία κόκκινη κουκίδα στον χάρτη του γκρίζου καθεστώτος του παλιού πολιτικού συστήματος.
Μας άφησαν μια χώρα χρεοκοπημένη, μας παρέδωσαν μια κοινωνία σμπαραλιασμένη και μια οικονομία κατεστραμμένη.
Το χειρότερο όμως έγκλημα, στην Ελλάδα που παραλάβαμε ήταν αυτό που διεπράχθη εναντίον των νέων ανθρώπων. Μιας και η ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27% στο γενικό πληθυσμό, για τους νέους ήταν στο 60% Νούμερα που συναντά κανείς μόνο σε χώρες ηττημένες μετά από πόλεμο.
Και τα περισσότερα θύματα αυτής της ηττημένης χώρας ήταν οι νέες και οι νέοι, ήσασταν εσείς, όλοι εσείς, οι νέοι άνθρωποι που οδηγηθήκατε μαζικά στην ανεργία. Οι νέοι που είδατε έναν μεγάλο τοίχο να χτίζεται μπροστά από κάθε σας όνειρο. Απαξίωσαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τις σπουδές σας. Συρρίκνωσαν τις ελευθερίες σας. Σας στέρησαν το δικαίωμα να ονειρευτείτε και να φτιάξετε τη δική σας ζωή, το δικό σας σπίτι, γυρνώντας πίσω στα παιδικά σας δωμάτια. Και το δίλημμα που σας έθεσαν ήταν ξενιτιά ή ανεργία. Ξενιτιά ή δουλειές του ποδαριού με υποκατώτατο μισθό.

Εμείς τεσσεράμισι χρόνια δώσαμε μάχες σκληρές για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της χρεοκοπίας, να σταματήσουμε την πορεία της οικονομικής καταστροφής.
Και πετύχαμε πολλά.

Αν όμως η σκέψη μας ήταν στην οικονομία, η καρδιά μας ήταν στο πώς να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στα μεγαλύτερα θύματα αυτού του ιδιότυπου πολέμου: στους αδύναμους και στους νέους αυτού του τόπου.
Σε δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τη νέα γενιά:
Επίδομα ενοικίου,
κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,
καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,
επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
κατάργηση του υποκατώτατου μισθού,
αύξηση του κατώτατου μισθού,
εκπαιδευτική μεταρρύθμιση,
αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κατάργηση των ΤΕΙ και ταυτόχρονη ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών,
εθνική πολιτική, για πρώτη φορά, για την έρευνα με γενναία αύξηση των δαπανών.

Όλες αυτές ήταν παρεμβάσεις που είχαν στόχο να δώσουν ανάσα, προοπτική στα μεγάλα θύματα της κρίσης, στις νέες και τους νέους αυτού του τόπου.

Και παράλληλα προχωρήσαμε μια σειρά από θεσμικές τομές που δημιουργήσανε συνθήκες μιας νέας ελευθερίας, με επίκεντρο και πάλι τους νέους ανθρώπους.

Με την ψήφο στα 17,
με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης,
με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου,
με το νέο νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή τέκνου από ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, με στόχο να μην είναι κανένα παιδί στα ιδρύματα.

Και μιας και μιλάμε για μικρές αλλά σημαντικές νίκες, νίκες που ρίχνουν φως στο σκοτάδι, να μην παραλείψουμε και τη μεγαλύτερη νίκη, νίκη της δημοκρατίας που πετύχατε εσείς, οι νέες και οι νέοι, με τους αγώνες σας.
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι πια κοινοβουλευτικό και νομιμοποιημένο στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κόμμα Είναι εκτός Βουλής και τα στελέχη της είναι στα δικαστήρια. Γιατί εκεί τους αξίζει να είναι. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Γιατί οι νεοναζί δεν έχουν κόμμα, αλλά εγκληματική οργάνωση.

Και να μην παραλείψω να πω ότι στη νίκη αυτή –αναφέρθηκε και ο Γραμματέας πριν, η θυσία του Παύλου Φύσσα αλλά και η στέρεη παρουσία αυτής της ηρωικής γυναίκας, της Μάγδας Φύσσα, είναι μία συνεισφορά στη δημοκρατία που κανένας νέος, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Παρά τις σημαντικές κατακτήσεις που πετύχαμε, όμως, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ο πολιτικός χειμώνας επέστρεψε πολύ γρήγορα στη χώρα.
Κάναμε τόσο κόπο να φέρουμε την Άνοιξη και πριν προλάβουμε το καλοκαίρι, αυτοί με ταχύτητα τώρα μας γυρίζουν πίσω στον χειμώνα.

Εμείς απαλλάξαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Αυτοί όμως τώρα επιβάλλουν ξανά σκληρά μνημονιακά μέτρα, ιδίως στο χώρο της εργασίας. Όχι επειδή το ζητάνε οι δανειστές αλλά επειδή το ζητάνε τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Εμείς προσπαθήσαμε, σε δύσκολες συνθήκες, να δώσουμε ανάσα στην κοινωνική πλειοψηφία.
Αυτοί όμως τώρα, καταργούν το κοινωνικό μέρισμα, παραπέμπουν στις καλένδες τη δέκατη τρίτη σύνταξη, επιβάλλουν υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα και ετοιμάζουν νέες επιβαρύνσεις με το αφορολόγητο για συνταξιούχους, εργαζόμενους, μεσαία τάξη.

Εμείς πολεμήσαμε την εργασιακή αγριότητα, αυξήσαμε τον βασικό μισθό, αποκαταστήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις.
Αυτοί όμως τώρα, από τις πρώτες κιόλας ώρες της εξουσίας τους, επαναφέρουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε καθεστώς ανασφάλειας, απόγνωσης, και ζούγκλας.

Εμείς, όπως είπα πριν, σε δύσκολες συνθήκες, απλώσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τη νέα γενιά.
Αυτοί όμως τώρα, ερωτοτροπούν με σκοταδιστικές αντιλήψεις στην εκπαίδευση
καταργούν πανεπιστημιακές σχολές, όπως στην Πάτρα,
δυσφημίζουν τη δημόσια Παιδεία,
και επιχειρούν να επιβάλουν ως καθεστώς μια αντίληψη «αριστείας», που όμως δεν είναι παρά μία αντίληψη πελατείας.
Τα παιδιά που έχουν πρόσβαση στην εξουσία του χρήματος και της πολιτικής να απολαμβάνουν τις ευκολίες και τα παιδιά των πολλών να περιορίζονται για ψυκτικοί και ειδικευμένο προλεταριάτο.

Εμείς, φίλες και φίλοι, δώσαμε ανάσα στη Δημοκρατία με την απλή αναλογική, την αποτροπή της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την αναθεώρηση του Συντάγματος, την απαλλαγή του κράτους από τον κομματισμό, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Αυτοί όμως τώρα έχουν ήδη πλημμυρίσει, σαν έτοιμοι από καιρό, τον κρατικό μηχανισμό με δικούς τους ανθρώπους.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ελέγχει την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ.
Ενώ έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία νόμου και τάξης, που όμως δεν υπηρετεί ούτε το νόμο, ούτε την τάξη.
Διότι δεν υπηρετείς καμία τάξη και καμία ασφάλεια όταν μεταφέρεις τρομαγμένους στις κλούβες τα παιδιά με τις κούκλες στο χέρι και τις μάνες τους να κλαίνε από τρόμο και από φόβο.

Εμείς δώσαμε χώρο στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει μεγάλα σκάνδαλα, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Νοβάρτις.
Αυτοί όμως τώρα τρομοκρατούν τη δικαιοσύνη. Στήνουν διώξεις φαρσοκωμωδίας ώστε να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα και να διώξουν τους διώκτες των φαύλων πολιτικών που ζημίωσαν το Δημόσιο ταμείο.

Εμείς, επίσης, δώσαμε πρόσβαση στη δημόσια Υγεία για δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό.
Αυτοί όμως τώρα, έσπευσαν από τις πρώτες μέρες να καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους πιο ευάλωτους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και να τους πετάξουν έξω από το σύστημα περίθαλψης με τραγικές συνέπειες τόσο γι αυτούς όσο όμως και για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Ευτυχώς οι γιατροί, το προσωπικό των νοσοκομείων έχουν αποτρέψει στην πράξη αυτή την απάνθρωπη επιλογή της κυβέρνησης. Και θέλω από αυτό εδώ το βήμα, να καλέσω δασκάλους, γιατρούς, νοσηλευτές γονείς, να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της εναντίον ανήμπορων ανθρώπων και παιδιών.
Και πριν ανέβω σ’ αυτό το βήμα έμαθα ότι στη Λέσβο, στη Μόρια σήμερα είχαμε για άλλη μια φορά δυσάρεστα νέα. Λίγες μέρες πριν ένα μικρό παιδί έπεσε νεκρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *