ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Ρεπορτάζ

ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ  ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Ερώτηση κατέθεσε ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στους ελέγχους των ελληνικών προϊόντων για πιθανή περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα στοιχεία. Ο Βουλευτής, μέσα από παραδείγματα εντοπισμού αλλεργιογόνων στοιχείων (π.χ. γλουτένη, αράπικο φιστίκι, αμύγδαλο) από ξένες αρχές (ιταλικές, ολλανδικές, κυπριακές) σε προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αλλά και σε ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη ελέγχων για την υγεία των πολιτών, ειδικά για περιπτώσεις ομάδων υψηλού κινδύνου, αλλά και στις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που οφείλει να πραγματοποιεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Κανονισμός 1169/2011), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) που ανήκει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε τυχαίο δείγμα τροφίμων, απευθυνόμενο είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βουλευτής στην ερώτησή του: «Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές διοικητικές δυσλειτουργίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο αφορά στην προσβασιμότητα στα προβλεπόμενα για τις αναλύσεις κονδύλια (π.χ. για αναθέσεις προμηθειών αντιδραστηρίων ή επιδιορθώσεις οργάνων). Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην πραγματοποιούνται πλέον δειγματοληπτικές αναλύσεις, ούτε καν για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να σημαίνει για την δημόσια υγεία, την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και την εμπιστοσύνη της αγοράς στα ελληνικά προϊόντα…Οι ουσίες αυτές θα πρέπει να επισημαίνονται με εμφανή τρόπο, εφόσον ακόμη και η παρουσία ιχνών μπορεί να οδηγήσει ευπαθή άτομα σε αλλεργική κρίση και να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο».

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους προληπτικούς ελέγχους τροφίμων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς αφορούν την υγεία των πολιτών αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Καλούμε το Υπουργείο να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ελέγχων, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την ασφαλή προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *