ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ρεπορτάζ

post image

Άλλη μία συνηθισμένη ιατρική εξέταση.

Σύντομη περιγραφή των γεγονότων:

Πριν από ένα μήνα περίπου μια γυναίκα επισκέφτηκε το ιατρείο του καρδιολόγου Γεώργιου Λειβαδίτη στην οδό Δημητρίου Σούτσου 38 στην Αθήνα, στο πλαίσιο τυπικής εξέτασης για ιατρική βεβαίωση γυμναστικής. Στο δωμάτιο της εξέτασης, όπως η ίδια καταγγέλλει, η συμπεριφορά και ο λόγος του γιατρού ήταν παρεμβατικός. Ο γιατρός ξεκίνησε με την τυπική εξέταση, δηλαδή ακρόαση, καρδιογράφημα και τρίπλεξ καρδίας κατά το οποίο έκανε σχόλια για την εμφάνισή της και στο τέλος πήρε την πρωτοβουλία να σκουπίσει ο ίδιος το τζελ (που απαιτείται για τη διενέργεια του τρίπλεξ) από το στήθος της (κάτι το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα του/της εκάστοτε γιατρού). Υπό άλλες συνθήκες μια τυπική εξέταση θα τελείωνε εδώ. Ωστόσο ο ίδιος προφασιζόμενος «ιατρικούς λόγους» καθώς και το ότι υπήρχε χρόνος λόγω του ότι ήταν το τελευταίο ραντεβού, συνέχισε την εξέταση κάνοντας έναν υπέρηχο στην περιοχή της κοιλιάς ενώ σιγά σιγά κατευθύνθηκε με το μηχάνημα προς το παντελόνι της το οποίο και της ζήτησε να κατεβάσει τελείως μαζί με το εσώρουχο. Επέμεινε χρονικά στην περιοχή λίγο πιο πάνω από τα γεννητικά όργανα φέρνοντας τη γυναίκα σε άβολη και αμήχανη θέση κάτι το οποίο η ίδια έδειξε. Προκειμένου να του αποσπάσει την προσοχή από την περιοχή των γεννητικών της οργάνων, τον ρώτησε για ένα εξόγκωμα που είχε από πολύ μικρή ηλικία στο ισχίο και αυτός επέμενε να το εξετάσει, παρότι που και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητά του. Αφού το ψηλάφισε έβαλε ξανά τζελ στην κοιλιά της και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Όταν ξαναπροσπάθησε να την σκουπίσει ο ίδιος εκείνη το απέφυγε παίρνοντάς του το χαρτί από τα χέρια. Αμέσως μετά ακολούθησε σχολιάκι ότι δεν σκουπίστηκε καλά. Με γυμνά χέρια προχώρησε σε ψηλάφηση στην περιοχή του μπικίνι προσεγγίζοντας με τα δάχτυλά του τα γεννητικά της όργανα υποδεικνύοντάς της μάλιστα να χαλαρώσει. Στη συνέχεια προχώρησε σε ψηλάφηση του στήθους χωρίς να της διευκρινίσει τον λόγο και ενώ παρέμενε χωρίς ρούχα της ζήτησε να σηκωθεί όρθια για να ακροαστεί την πλάτη της. Σε αυτό το σημείο η ίδια έληξε την εξέταση η οποία στο σύνολό της διήρκησε 35 λεπτά.

Tι έχουμε να πούμε γι’ αυτά:

Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί και από άλλες γυναίκες για τον συγκεκριμένο καρδιολόγο. Τα στοιχεία των γυναικών αυτών όπως και της καταγγέλλουσας για την προστασία τους δεν αναφέρονται στο κείμενό μας. Είναι γεγονός ότι πέρα από την άμεση απειλή που μπορεί να δεχτεί η γυναίκα από τα άτομα που καταγγέλλονται, υπάρχει ένας ακόμα συρφετός ατόμων που δεν διστάζουν να επιρρίψουν ευθύνες στη γυναίκα που υφίσταται μια παρεμβατική συμπεριφορά, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε αντιδράσει χτυπώντας το θύτη, φωνάζοντας κλπ. Δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν τη γυναίκα και το γεγονός λέγοντας ότι αποκλείεται να κάθισε να υποστεί όλα αυτά και να μην του έχωσε σφαλιάρα ή ο,τι άλλο τους έρθει στο μυαλό που εκείνοι/ες ίσως να έκαναν. Καιρός όμως να μάθει η σύγχρονη τεστοστερόνη να σέβεται και όχι τα υπόλοιπα να γίνουν σκληρά ώστε να αμύνονται στις πράξεις της.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Μαθαίνουμε διαρκώς για παρόμοια περιστατικά μεταξύ γιατρού-ασθενούς. Αυτά πηγάζουν από την εξουσία που έχει ο/η γιατρός πάνω στο σώμα, την τσέπη αλλά και την ψυχική ισορροπία του ατόμου. Οι εξειδικευμένες γνώσεις, καθιστούν τον/την γιατρό αναμφισβήτητη αυθεντία που έχει έτσι τη δυνατότητα να δράσει ανεξέλεγκτα και να παραβιάσει τα όρια της/του ασθενούς. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα παντοδυναμίας και εκφοβισμού το οποίο εκμεταλλεύεται για να επιβληθεί, να ασκήσει στο μέγιστο αυτή του/της την εξουσία και όπως βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση να ικανοποιηθεί μέσα από αυτήν. Παράλληλα η κοινωνική θέση και καταξίωση του/της γιατρού ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τη θέση εξουσίας της/του. Σε αυτά προστίθεται ο φόβος, το άγχος και η άγνοια των ασθενών που τους/τις καθιστά ευάλωτους/ες μπροστά στη λευκή ποδιά μη μπορώντας να αντιδράσουν και να αμφισβητήσουν.

Το περιστατικό αυτό εκτός από ενδεικτικό της εξουσιαστικής σχέσης γιατρού-ασθενούς είναι άλλο ένα παράδειγμα έμφυλης βίας. Στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή οι γυναίκες και θηλυκότητες βιώνουν τις διακρίσεις και την παραβίαση, ενώ τα σώματά τους αντιμετωπίζονται ως πεδίο που οι άντρες μπορούν να επιβληθούν σεξουαλικά και λεκτικά, να παρέμβουν, να έχουν λόγο. Ό,τι είναι “γυναικείο” θεωρείται κατώτερο και υποτιμάται. Στους χώρους της δουλειάς οι γυναίκες παρενοχλούνται, απολύονται ή δεν προσλαμβάνονται λόγω εγκυμοσύνης (ακόμα και πιθανής μελλοντικής εγκυμοσύνης) και λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από άντρες συναδέλφους. Στους χώρους διασκέδασης αλλά και στο δρόμο φοβούνται, έρχονται αντιμέτωπες με σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές- slut-shaming και έχουν συνεχώς το αίσθημα της απειλής. Σε διαπροσωπικό επίπεδο καλούνται να εκπληρώσουν συγκεκριμένους ρόλους ορισμένους από την πατριαρχία, να είναι “καλές κόρες”, να είναι “καλές μητέρες”, να είναι “καλές σύζυγοι”, να είναι “νοικοκυρές”, να είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν τις επιθυμίες των αντρών. Και όταν δεν συμβαδίζουν με τα κανονιστικά αυτά πρότυπα τότε παρενοχλούνται, βιάζονται, δολοφονούνται.

Εν συντομία:

Ο Γεώργιος Λειβαδίτης είναι ένας άντρας γιατρός ο οποίος εκμεταλλεύεται αυτές του τις ιδιότητες παρενοχλώντας σεξουαλικά γυναίκες.

Τι θα κάνουμε γι’ αυτά:

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα νομικά αρμόδια όργανα, στα οποία και έγινε η καταγγελία, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Αυτά έχουν σε πολλές περιπτώσεις αποδείξει το ρόλο τους στο ξέπλυμα συμπεριφορών όπως οι παραπάνω και την υπεράσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ αποτελούν και κομμάτι της εξουσίας την οποία και απορρίπτουμε. Για αυτό και εμείς από την μεριά μας δεν περιμένουμε την απόφασή τους για να δράσουμε καθώς καταδικαστικές ή όχι αποφάσεις δεν μας επηρεάζουν ούτε και μας αφορούν. Καμία τέτοια συμπεριφορά δε θα μείνει αναπάντητη. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την γειτονιά του καρδιολόγου γνωστοποιώντας τα γεγονότα, τόσο για να του θυμίσουμε ότι όταν επιλέγει να χρησιμοποιήσει τα χέρια του πέρα από την άσκηση ιατρικής πράξης θα έχει και συνέπειες αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης σε κάθε άτομο που μπορεί να έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Συμπεριφορές σαν τις παραπάνω θα μας βρίσκουν ενάντια κάθε στιγμή, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην πράξη όσο και στο λόγο. Θα είμαστε εκεί να το υπενθυμίζουμε διεκδικώντας μια ανεξούσια και ισότιμη σχέση γιατρού ασθενούς.

Σαν απάντηση στο περιστατικό αυτό αποφασίσαμε τόσο να γνωστοποιήσουμε το γεγονός όσο και να στοχοποίσουμε τον ίδιο τον Λειβαδίτη μέσα από μοίρασμα του κειμένου, αφισοκόλληση και συνθήματα σε τοίχους. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και μοίρασμα κειμένων την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παίδων καθώς και στις γύρω περιοχές (Γουδί, Ζωγράφου) ενώ επίσης την Παρασκευή 6 Μαρτίου ενημερώσαμε με κείμενο και τρικάκια, την γειτονία του γραφείου του Λειβαδίτη (πλατεία Μαβίλη) καθώς είχε προηγηθεί αφισοκόλληση και γράψιμο το προήγουμενο βραδυ. Επιλέξαμε να δράσουμε όλα μαζί άτομα από διάφορες συνελεύσεις, στέκια και ανένταχτα γιατί θεωρούμε σημαντική τη συσπείρωσή μας αλλά και αναγκαία σε μια περίοδο έντονης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό οι δράσεις που αναφέρθηκαν έγιναν με προσοχη ώστε να μην γίνουμε αντιληπτά και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσαγωγή από μεριάς των μπάτσων όπως συνέβη σε άλλες περιοχές για αντιστοιχες δράσεις. Προσαγωγές που πιστεύουμε ότι αποσκοπούν στη χαρτογράφησή/στο καρτελωμα αγωνιστριων/ων.

Προτάσσουμε την καταστροφή τέτοιων συμπεριφορών όπως και την καταστροφή των ταυτοτήτων που τις αναπαράγουν και τις εμπεδώνουν.

Ενθαρρύνουμε τη γνωστοποίηση-συζήτηση περιστατικών έμφυλης βίας και ιατρικής αυθαιρεσίας. Απαντάμε συλλογικά και από τα κάτω.

Πρωτοβουλία αντιεξουσιαστ(ρι)ών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *