ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ρεπορτάζ
 

Η φωτογραφική τροπολογία για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα του Ερημίτη στην Κέρκυρα, που κατατέθηκε στην Βουλή από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Η εν λόγω τροπολογία αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα έγκρισης των λεγόμενων υψομετρικών μελετών που επηρεάζουν την έκδοση οικοδομικών αδειών και για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπως του Ερημίτη και την μεταφέρει απευθείας στον εκάστοτε Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα για να μη μείνει παραπονεμένος κανένας επενδυτής.

Υπενθυμίζουμε ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι μια ειδική μορφή Real Estate που επιτρέπει με ειδικό νομοθετικό πλαίσιο (του 2011) την εκτός σχεδίου δόμηση και κατάτμηση γης, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πολεοδομικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και βεβαίως, χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψιν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες της κάθε περιοχής.

Η λογική αυτή είχε προαναγγελθεί από την νυν Υφυπουργό Εργασίας σε οικονομικό φόρουμ το 2017, όταν πλήρης νεοφιλελεύθερης αριστείας μίλησε για «διατάξεις που έχουν υπερβεί τον λόγο ύπαρξης τους».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σαν θέσφατο, όπου για χάρη τους πρέπει να παρακάμπτονται νομοθεσία, αρμοδιότητες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα όλα τα «εμπόδια».

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβεται, καθότι αναφέρεται επί λέξει στο κείμενο της τροπολογίας «Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως σκοπό την επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών για την αδειοδότηση σύνθετων έργων, τα οποία αποτελούν μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις για τη χώρα».

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν την τροπολογία και ζητούμε την άμεση απόσυρση της.
Πρόκειται για αντιδημοκρατική αντιμετώπιση χειρότερη από τα περιβόητα «Fast track», που υποβαθμίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλο κομπάρσο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *