ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ρεπορτάζ

H 26η Ιούνη, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, φέτος βρίσκει τη χώρα μας να έχει κάνει ένα μικρό βήμα προς την ορθολογικοποίηση της προσέγγισης αυτού του μεγάλου ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο επέφερε αλλαγές στην αντιμετώπιση των χρηστών ουσιών, εστιάζοντας στη θεραπεία τους και όχι στην τιμωρία τους, βάζοντας έτσι ένα μικρό λιθαράκι προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής η οποία θα στοχεύει στη μείωση της βλάβης. Φυσικά ο δρόμος προς μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα ναρκωτικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη του εμπορίου, είναι ακόμη μακρύς.

Η αποτυχημένη κατασταλτική πολιτική, που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, διώκει τον χρήστη ενώ ταυτόχρονα πλουτίζει τον έμπορο και έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει προκαλέσει κατασπατάληση δημόσιων πόρων, έχει γεμίσει τις φυλακές με χιλιάδες χρήστες, έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Ο διακηρυγμένος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πασιφανές ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, δεν έχει μειώσει τη ζήτηση και την προσφορά ουσιών ενώ έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που υποτίθεται θέλει να θεραπεύσει. Η πολιτική αυτή, που στιγματίζει τον χρήστη και ποινικοποιεί τη χρήση, πέραν όλων των άλλων, έχει συντηρήσει τα υπερκέρδη ενός από τους πιο κερδοφόρους παγκοσμίως «εμπορικούς τομείς» σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 350 δις δολάρια ετησίως). Παρά την αδιαμφισβήτητη αυτήν πραγματικότητα, οι πρωτοβουλίες για μετασχηματισμό της προσέγγισης αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος είναι ελάχιστες και αποσπασματικές. Όπου όμως έχουν δοκιμαστεί εναλλακτικά μοντέλα ρύθμισης και αποποινικοποίησης (Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία και Ελβετία),τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε ό,τι αφορά τον ηλικιακό μέσο όρο των χρηστών, τη μείωση της βλάβης για τους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Στη χώρα μας, και λόγω της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να αντικατασταθούν οι πολιτικές που στηρίζονται σε ιδεοληψίες και ηθικούς δογματισμούς, με πολιτικές που είναι δημοσιονομικά ορθές και στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και καλές πρακτικές που μειώνουν τη βλάβη και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Παράπλευρη απώλεια της μέχρι τώρα εφαρμοζόμενης κατασταλτικής πολιτικής είναι και η παράλογη απαγόρευση στη χώρα μας (νόμιμη στην Ευρώπη) καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης. «Απαγορεύεται ως κακούργημα μια καλλιέργεια που ενθαρρύνεται οικονομικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να τονώσει την οικονομία, έχει αμέτρητες πρακτικές χρήσεις και δεν έχει ψυχοτρόπες ιδιότητες

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε εδώ και χρόνια καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής για τα ναρκωτικά. Επιμένουμε στη διεκδίκηση πιο δίκαιων πολιτικών για μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και για αποποινικοποίηση της χρήσης. Διεκδικούμε πολιτικές ανάλογες με τις επιπτώσεις κάθε ουσίας και πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους απεξάρτησης. Οι απαγορευτικές πολιτικές αποτελούν σημαντικό παράγοντα αύξησης της βίας, της διαφθοράς και των βλαβών στην υγεία και το περιβάλλον. Όλα αυτά ευθύνονται για θανάτους, ασθένειες και σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα. Χρειάζεται να επενδύσουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξαλείψουμε τα αίτια των εξαρτήσεων, να προωθήσουμε στη ‘χαμένη’ νέα γενιά ένα άλλο μοντέλο ζωής διαφορετικό από αυτό της κατανάλωσης της επίπλαστης ευημερίας, του ατομικισμού.

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 83 2975 248

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *