ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ

Ρεπορτάζ

ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΥΘΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ

Αποφασίσαμε να πάψουμε να είμαστε παρατηρητές της υποτίμησης και της εντατικοποίησης των σπουδών και της ζωής μας. Αποφασίσαμε πως ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τις σπουδές μας στα μέτρα μας, για να επιλέγουμε εμείς για τις ζωές μας δεν είναι άλλος από το να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Αύτη η αναγκαιότητα είναι που μας οδήγησε στην δημιουργία ενός Ελευθεριακού Σχήματος.

Αντιπληροφόρηση   Εγχειρήματα Αυτοοργάνωσης  


post image

ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΥΘΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ

Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες όλων των τμημάτων του Γεωπονικού, ταυτόχρονα πέραν από αυτή μας την ιδιότητα, αναγνωρίζουμε σαν κοινό μας τόπο το ευρύτερο ελευθεριακό κίνημα που δρα τόσο εντός του πανεπιστημίου αλλά και σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Για εμάς το πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης και δράσης, ένα χώρο όπου τα κοινά μας βιώματα μας ώθησαν στο να συναντηθούμε και να οργανωθούμε. Αποφασίσαμε να πάψουμε να είμαστε παρατηρητές της υποτίμησης και της εντατικοποίησης των σπουδών και της ζωής μας. Αποφασίσαμε πως ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τις σπουδές μας στα μέτρα μας, για να επιλέγουμε εμείς για τις ζωές μας δεν είναι άλλος από το να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Αύτη η αναγκαιότητα είναι που μας οδήγησε στην δημιουργία ενός Ελευθεριακού Σχήματος που λειτουργεί από τα κάτω, αντί-ιεραρχικά και αυτοργανωμένα πέρα από λογικές επιβολής των εκάστοτε εξωτερικών πολιτικών γραμμών. Όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην εβδομαδιαία τακτική και ανοιχτή συνέλευση μας, δομώντας σχέσεις συντροφικότητας, αλληλεγγύης και ισότητας, σχέσεις πραγματικά ανταγωνιστικές ως προς τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Με βάση τα παραπάνω επιλέγουμε να παρεμβαίνουμε σε όλους τους χώρους της σχολής και να συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις του Φοιτητικό Σύλλογο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε σαν σημείο συνάντησης και συζήτησης του φοιτητικού σώματος, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τις παθογένειες και το διαταξικό χαρακτήρα αυτού. Επιλέγουμε να αγωνιστούμε αντιθεσμικά έξω από τα Δ.Σ και να απέχουμε από την διαδικασία των φοιτητικών εκλογών σπάζοντας τις λογικές ανάθεσης και κηδεμονίας του φοιτητικού κινήματος.

Ενόσω η καπιταλιστική αναδιάρθρωση εκτυλίσσεται σε κάθε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, ιδιαίτερη θέση στην ατζέντα του κράτους έχει λάβει η αποτύπωση αυτής στην εκπαίδευση. Με όπλο της και το τελευταίο Σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε τον φετινό Ιανουάριο από την ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην όξυνση των ταξικών φραγμών στην τριτοβάθμια άλλα και την περαιτέρω εντατικοποίηση και υποτίμηση των σπουδών μας. Παραγκωνίζοντας στην ουσία τους φοιτητές με κατώτερη ταξική προέλευση από τα πανεπιστήμια τόσο με άμεσο τρόπο, θεσμοθετώντας τις διαγραφές φοιτητών (ν + 2 κλπ. ) αλλά και έμμεσα ιδρύοντας ιδιωτικά πανεπιστήμια και αξιολογώντας τα δημόσια, γεγονός που θα οδηγήσει στη συγχώνευση μέχρι και την ολοκληρωτική κατάργηση ήδη υπάρχοντών τμημάτων. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και πόσο μάλλον της τριτοβάθμιας δεν αποτελεί κάτι άλλο παρά την επαναπροσαρμογή της στις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή των αφεντικών και του κεφαλαίου. Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων, χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση των εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό αυτών. Τί σημαίνει όμως για εμάς αυτό; Σημαίνει ακόμα πιο έντονη εξειδίκευση, ακόμα πιο εντατικές σπουδές, ακόμα πιο κατακερματισμένα πτυχία και εργασιακά δικαιώματα. Διαμορφώνοντας -επί της ουσίας- ένα πανεπιστήμιο πλήρως υποταγμένο στις ορέξεις των μεγαλοαφεντικών που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ανταγωνισμός, εμπορευματοποίηση της γνώσης και υποτίμηση της ζωής μας. Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν συντελούν επιδιώξεις μόνο της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε είναι και πρωτοφανή, αποτελούν τους διαχρονικούς στόχους του κράτους και του κεφαλαίου για την θέση της εκπαίδευσης στην παραγωγική διαδικασία. Γεγονός που διαβεβαιώνει και η ομοιότητα προηγούμενων νομοσχεδίων για την εκπαίδευση όπως αυτά της Γιαννάκου και της Διαμαντοπούλου αλλά και ο πιο πρόσφατος Νόμος Γαβρόγλου που άνοιξε το δρόμο για τις τωρινές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας περαιτέρω χώρο στις εργολαβίες και τις εταιρίες μέσα στις σχολές και εισάγοντας αξιολογήσεις, συγχωνεύσεις και διασπάσεις τμημάτων, όπως παραδειγματικά συνέβη και στη σχολή μας.

Δεν είναι τυχαίο πως εντός αυτής της συνθήκης έρχεται και η ολοκληρωτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς για να μπορέσει το κράτος να πραγματοποιήσει τις πολιτικές αναδιάρθρωσης στην παιδεία έχει να αντιπαλεύσει το οργανωμένο και μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα. Γνωρίζοντας πως το μόνο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις του είναι οι αγώνες μας, επιχειρεί να τραχύνει το έδαφος της αντίστασης του φοιτητικού κινήματος που στέκεται ανάχωμα στις ορέξεις στον αφεντικών και του κράτους. Ταυτόχρονα εντονότερες γίνονται οι συζητήσεις περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γ.Σ που έχουν ολοφάνερο σκοπό την απονεύρωση των εργαλείων αγώνα μας, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το νομικό οπλοστάσιο της καταστολής, σκοπεύοντας στη διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμό. Το πανεπιστήμιο ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο αμφισβήτησης του υπάρχοντος συστήματος και το φοιτητικό κίνημα κοινωνικό εφαλτήριο και σπίθα για τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις. Από το Πολυτεχνείο του 73΄μέχρι και τον κοντινό Δεκέμβρη του 08΄οι σχολές μας αποτέλεσαν σημεία συνάντησης, πολιτικής ζύμωσης και δράσης. Και αυτό κάθε κυβέρνηση -είτε αριστερή, είτε δεξιά- το γνωρίζει καλά. Αντλώντας έμπνευση από τους φοιτητικούς αγώνες του παρελθόντος που άφησαν στο ράφι τα νομοσχέδια Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου να οργανωθούμε συλλογικά, να ξαναβγούμε στους δρόμους, να βρεθούμε πλάι σε κάθε καταπιεσμένο με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη. Να σταθούμε μαχητικά μπροστά στην ολοκληρωτική κρατική καταστολή των τελευταίων μηνών που έχει βάλει στο στόχαστρο πολιτικές και προσφυγικές καταλήψεις, εργασιακά κεκτημένα και κάθε κοινωνικό και ταξικό αγώνα και εκφράζεται με τη βάναυση, ωμή και απάνθρωπη αστυνομική βία. Επιλέγουμε να οργανωθούμε από τα κάτω δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα πλατύ, οριζόντιο κίνημα για έναν αγώνα που θα είναι κοινή υπόθεση όλων μας. Να σπάσουμε την εξατομίκευση και τις σχέσεις ανταγωνισμού και να παλέψουμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Τακτική εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση κάθε Τρίτη στις 16:00


ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ-ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Γεωπονικού

Εικόνες:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *