ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 6ο ΣΤΟΧΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ <<ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΩΣ ΤΟ 2030>>

Ρεπορτάζ

 

 

Δήλωση της Χ. Καφαντάρη για τον 6ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: «Νερό και Υγιεινή για όλους, έως το 2030»

Δήλωση της Χ. Καφαντάρη για τον 6ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: «Νερό και Υγιεινή για όλους, έως το 2030»


 
 

 

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:

Η 22α Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, του λευκού χρυσού, όπως αποκαλείται. Καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το 1992. Επίσης, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει «την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο Νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής» σαν ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.


Φέτος η Διεθνής Ημέρα Νερού έχει ως θέμα: «Tι σημαίνει το νερό για τον άνθρωπο (-What water means to people), η αξία του, και πως μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τις πηγές του». Υπενθυμίζουμε ότι, ο στόχος 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ αναφέρεται: «Νερό και υγιεινή για όλους, έως το 2030».

Στη χώρα μας, πρέπει:

Να εναρμονισθεί η ελληνική νομοθεσία με τη Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/2184, για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας νερού και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η οδηγία 2020/2184, αντικαθιστά τη 98/83 που ήταν σε ισχύ επί 22 χρόνια, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. 23/12/2020, τέθηκε σε εφαρμογή 12/1/2021 και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να την εισάγουν στις εθνικές τους νομοθεσίες εντός 2 ετών.

Να επικαιροποιηθούν οι χημικοί και μικροβιολογικοί παράμετροι και τα όρια στο πόσιμο νερό(π.χ. όριο εξασθενούς χρωμίου), με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Να εφαρμοσθούν υποχρεωτικά διαδικασίες εκτίμησης-διαχείρισης διακινδύνευσης της ποιότητας και στις 3 φάσεις της διαδρομής του νερού, από τη πηγή έως τη βρύση.

Να εισαχθεί σύστημα για το καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων ασφαλείας και υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό.

Να συνταχθούν νέες υποχρεώσεις πληροφόρησης από τους προμηθευτές, προς τους καταναλωτές.


Σαν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προτείνουμε την συνταγματική κατοχύρωση και καθιέρωση του νερού –μαζί με την ενέργεια- «ως κοινωνικό αγαθό». (Υπενθυμίζουμε ότι, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος).


Επιμένουμε στην αναγκαιότητα καθολικής πρόσβασης στο νερό, όπως υποστηρίξαμε και στηρίξαμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φαίνεται στη υγειονομική σημερινή κρίση.


Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να μην γίνονται διακοπές στην παροχή νερού και σε όσους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος. Η πανδημία του covid 19 καραδοκεί…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *