ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΕΙΧ -ΣΟΥ

Ρεπορτάζ

ΣΕΪΧ-ΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ
Έχουν λάβει οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης μέτρα πρόληψης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Σέιχ -Σου;

Σταυρούλα Πουλημένη- Τι μέτρα πρόληψης έχουν λάβει οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Δάσος του Σέιχ Σου; Πόσο έτοιμοι είναι να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και σε ποιό βαθμό έχουν ενημερώσει τους πολίτες για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν σε στιγμές πυρκαγιάς όπου συνήθως επικρατεί ο πανικός; Η πυρκαγιά του 1997 στο δάσος συνεχίζει να αποτελεί έναν όχι και τόσο μακρινό κίνδυνο με αποτέλεσμα οι δήμοι να πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.
30 Ιουλίου 2018 19:46:40

Την ευθύνη του δάσους του Σέιχ Σου την μοιράζονται ο Δήμος Νέαπολης Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη (το μεγαλύτερο κομμάτι) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης οι οποίοι οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των περιοχών που γειτνιάζουν με το δάσος αλλά και να καταρτίζουν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Ο Αλέξανδρος Σιμητόπουλος, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Νεάπολης- Συκεών τονίζει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου «Ξενοκράτης» στο οποίο εμπλέκονται μεταξύ άλλων τόσο οι Δήμοι και η Περιφέρεια, έχουν καταρτιστεί καταστάσεις κινδύνου σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, πλημμυρών, σεισμών κ.α. και έχουν καθοριστεί οι ρόλοι και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές έχουν συμφωνηθεί μια σειρά προληπτικών μέτρων σε ένα Μνημόνιο ενεργειών το οποίο οφείλει κάθε δήμος να εφαρμόσει. Σύμφωνα με τον κ. Σιμητόπουλο, οι υπηρεσίες και τα μηχανήματα του Δήμου Νεάπολης –Συκεών έχουν καθαρίσει μια έκταση πολλών στρεμμάτων περιμετρικά του δάσους του Σέιχ Σου αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους με έμφαση στην οδό Ελευθερίας, Καραϊσκάκη και σε συνεργασία με το Δασαρχείο προκειμένου να κοπεί η αυτοφυής βλάστηση (κοινώς τα ξερά χόρτα). Ο Δήμος οφείλει και σε ένα βαθμό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πρόσφατα καθαρίσει τις ζώνες δασοπυρόσβεσης (έχει καθαριστεί η περιοχή «Μπαρμπαγιάννη») ενώ πριν λίγο διάστημα συνελέχθησαν τα ξερά κλαδιά που ήταν αφημένα στην περιοχή και τα οποία αποτελούν συχνά αιτία ανάφλεξης. Μάλιστα στο τελευταίο συμβάν μικρής φωτιάς στο Φιλίππειο τα πυροσβεστικά οχήματα κατάφεραν άμεσα να αντιμετωπίσουν την εστία χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών έχει ενημερώσει και ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα στα οποία υπάρχει βλάστηση και έχουν κατά 80-90% ανταποκριθεί. Η πυροσβεστική είναι υπεύθυνη να εισηγηθεί προς τον Δήμαρχο εκκένωση της περιοχής. Σε περίπτωση σεισμού, προσωπικό του δήμου ενημερώνει τους πολίτες για τα σημεία συγκέντρωσης ενώ σε περίπτωση φωτιάς αυτά διαμορφώνονται από την κατεύθυνση του ανέμου. Οι δημοτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να δώσουν εντολή υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής σπίτι- σπίτι για τα σημεία καταφυγής. Ερωτηθείς αν έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας ο κ. Σιμητόπουλος απάντησε ότι ενώ έχουν γίνει ενημερώσεις με σχέδια και χάρτες που βρίσκονται και αναρτημένα στο διαδίκτυο, υστερούν στις επί τόπου ασκήσεις κάτι που θα επιληφθούν τις επόμενες μέρες.

Αντίστοιχα σε επιφυλακή βρίσκεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για περιπτώσεις πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος. Σύμφωνα με τον Κ. Εβδορίδη, πολιτικό προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμος οφείλει να διατηρεί καθαρούς τους χώρους που απειλούνται με εύκολη ανάφλεξη. Παρεμβάσεις τέτοιες έχουν γίνει με τη συνδρομή εθελοντών στο κομμάτι του άλσους στα Λουτρά Θέρμης στο Χαρίσειο, στους χώρους αναψυχής και γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου. Το κλάδεμα των δένδρων που βρίσκονται σε οικισμούς που γειτνιάζουν με το δάσος βρίσκεται στην ευθύνη του δήμου ενώ το δασαρχείο επιμελείται εντός του δάσους. Ο κ. Εβδορίδης ανέφερε ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος βρίσκεται σε ετοιμότητα και ήδη έχει παρέμβει για τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης στην περιοχή του Ποσειδωνίου, στην Ν. Ελβετία και στα Λουτρά Θέρμης (έκτασης 500 στρεμμάτων). Παρ`όλα αυτά υπάρχουν ακόμη περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα, όπως στην Μαλακοπή, όπου στην οδό Αγγελοπούλου τα κλαδιά των δένδρων του οικισμού ακουμπούν τα δένδρα του δάσους. Σύμφωνα με τον κ. Εβδορίδη, οι υπηρεσίες του δήμου μετά από υπόδειξη του προβλήματος θα επιληφθούν άμεσα του θέματος για το κλάδεμα των δένδρων της περιοχής αυτής.

Η ενημέρωση των πολιτών έχει γίνει για τον δήμο Θεσσαλονίκης με ενημερωτικά φυλλάδια σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες και από εθελοντές στις εξόδους της πόλης σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τους αντίστοιχους χάρτες που ορίζουν τους χώρους συγκέντρωσης για κάθε περιοχή. Ασκήσεις εκκένωσης επί τόπου έχουν γίνει μόνο για σεισμούς σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις ΟΒΡΕΠΟΜ (Οργανισμούς Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Δήμου Θεσσαλονίκης).

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του Σέιχ Σου, εξήγησε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης τα συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης τα οποία έχουν αποφασιστεί στο σχετικό Συντονιστικό Όργανο στο πλαίσιο του Ξενοκράτη. «Ήδη από την Άνοιξη και μέχρι τον Οκτώβρη σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και την αστυνομία προφυλάσσουν το δάσος και ιδιαίτερα της περιοχές που γειτνιάζουν με αυτό και άρα απειλούνται περισσότερο» ανέφερε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης προσθέτοντας ότι έχει γίνει η σχετική αποψίλωση των δένδρων και ο καθαρισμός των δρόμων καθώς και η διαμόρφωση των αντιπυρικών ζωνών σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής. Έχουν σταλεί επίσης από τον δήμο σε ιδιώτες 500 περίπου οικοπέδων επιστολές συμμόρφωσης με κοινοποίηση στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία αναφορικά με την άναρχη βλάστηση και την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στον απαραίτητο καθαρισμό. «Σε συνεργασία με τους εθελοντές και την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο βρισκόμαστε σε επιφυλακή με 24ωρη επιτήρηση του δάσους» πρόσθεσε ακόμη ο δήμαρχος αναφέροντας ότι τα πυροφυλάκια είναι πλήρως στελεχωμένα και προχωρούν σε περιπολίες όταν υπάρχει σήμα συναγερμού. Ο Δήμος διαθέτει 6 οχήματα και εθελοντές στα τμήματα του Φιλύρου και του Πανοράματος ενώ παράλληλα γίνεται και ο τακτικός έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών. Έξι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά διαστήματα αντιμετωπίστηκαν, όπως είπε άμεσα. Αιχμές άφησε για την ελάχιστη διαχρονική χρηματική συμβολή του κράτους για την πυροπροστασία ύψους 35.000 ευρώ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα όρια του δήμου ο κ. Καϊτετζίδης απάντησε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οικισμοί και τα σπίτια έχουν άδεια δόμησης ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους οικισμούς που βρίσκονται στο δάσος, όπως οι Ελαιώνες και στα σχολεία της γύρω περιοχής. Τέλος, εκτίμησε ότι ο Δήμος διαθέτει σχέδιο εκκένωσης της περιοχής ευθύνης του σε περίπτωση που λάβει τέτοια οδηγία από την Πυροσβεστική.

Παρά το γεγονός ότι οι δήμοι δηλώνουν πως διαθέτουν σχέδια πυροπροστασίας, στο πεδίο της πρόληψης φαίνεται ότι συνολικά υστερούν καθώς, εκτός από την γενική ενημέρωση, δεν έχουν προχωρήσει σε επί τόπου ασκήσεις εκκένωσης περιοχών και συγκεκριμένων συμβουλών προς τους πολίτες, κάτι που σε στιγμές κρίσης όπως μιας πυρκαγιάς είναι ίσως ένα από τα πιο απαραίτητα εφόδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *