Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ρεπορτάζ
 

Η Βενεζουέλα, μέσα από μια οικονομική και κοινωνική κρίση που δεν μπόρεσε να ελεγχθεί -παρά το διαφορετικό πολιτικό αφήγημα των τελευταίων Κυβερνήσεων,  εξελίσσεται σε παράγοντα παγκόσμιας αστάθειας, ανάλογο με ό,τι υπήρξε άλλοτε η Σομαλία και είναι σήμερα η Συρία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει, στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, να παρακολουθεί έντονες εξωθεσμικές τοποθετήσεις ξένων κυβερνήσεων στην εσωτερική πολιτική μια χώρας της Λατινικής Αμερικής.  Θεωρούν ότι η στάση του ξένου παράγοντα ξεπερνά τα όρια του ανθρωπιστικού διεθνισμού και αναδεικνύει ξεκάθαρα το σχεδόν μοναδικό κίνητρο, τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται στα σπλάχνα της Βενεζουέλας.  

Για την Πολιτική Οικολογία είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι η η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση. Ούτε η μονομέρεια, η ιδεοληψία, ο φανατισμός. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στο Καράκας, πλέον έχει σημασία πώς θα αυτοελεγχθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να ξαναμπεί στις ράγες της κανονικότητας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και πώς θα αποτραπεί εμφύλιος πόλεμος και η ανάμιξη του στρατού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν, τέλος, ότι η κρίση στη Βενεζουέλα επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο -και για μια ακόμη φορά, ότι το οικονομικό μοντέλο που επιβάλλουν οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων δεν είναι πλέον βιώσιμο, αλλά ληστρικό και βίαιο για τις χώρες που οι οικονομίες τους εξαρτώνται από αυτό. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ζητούμενο μόνο για το κλίμα και το μέλλον του πλανήτη. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για την αληθινά  βιώσιμη προοπτική των οικονομιών, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και τη δημοκρατία!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *