Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Ρεπορτάζ

Η μαφία των σκουπιδιών

Πρόσφατα σημειώθηκε άλλη μια πυρκαγιά σε χώρο διαλογής απορριμμάτων στην Κόρινθο. Οι κάμερες έδειξαν πως ήταν ακόμη εμπρηστική ενέργεια εναντίον εταιρειών ανακύκλωσης.

Αντιπληροφόρηση   Οικονομία   Περιβάλλον / Οικολογία  


Πρόσφατα σημειώθηκε άλλη μια πυρκαγιά σε χώρο διαλογής απορριμμάτων στην Κόρινθο. Οι κάμερες έδειξαν πως ήταν ακόμη εμπρηστική ενέργεια εναντίον εταιρειών ανακύκλωσης.

Η ελληνική επικράτεια μετρά περισσότερα από 30 Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) τα οποία ανήκουν σε τοπικούς κρατικούς φορείς ή σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι γεγονός πως στο παρελθόν τα περισσότερα από αυτά έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από πυρκαγιές. Είναι πλέον κοινό μυστικό πως τέτοιου είδους πυρκαγιές δεν είναι τυχαίες και είναι πια συνήθεια της πυροσβεστικής οι επισκέψεις σε εργοστάσια. Γνωστά παραδείγματα αποτελούν η περίπτωση της πτωχε Γενικής Ανακύκλωσης, εγκαταστάσεις της οποίας «έγιναν» χωράφι έπειτα από πυρκαγιά η οποία διήρκεσε επτά ημέρες μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της και η περίπτωση οι καθημερινές εστίες φωτιάς στις αποθήκες του ομίλου Κωστούλας στις αρχές της δεκαετίας 2000 στον Ασπρόπυργο.             

Η μαφία των σκουπιδιών αποτελείται από συμφέροντα πολυεθνικών και τοπικών παραγόντων. Είναι αρκετές οι φορές, όπου ο ενιαίος σύνδεσμος και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν καταγγείλει την δράση των επιχειρήσεων διαχείρισης απορριμμάτων καθώς σε μικρά χρονικά διαστήματα (κυρίως την θερινή περίοδο) ένα εργοστάσιο τυλίγεται στις φλόγες. Ποιος είναι όμως ο στόχος Το κέρδος… Πολλά ανακυκλωτικά κέντρα ασφαλίζονται για εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπειτα από λίγο καιρό «τυχαία» γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Τα αποτελέσματα της δράσης της μαφίας των σκουπιδιών είναι η απειλή της δημόσιας υγείας, η επιβολή υψηλών οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κλείσιμο εργοστασίων αφήνοντας στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους.

Την τελευταία εικοσαετία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 35 πυρκαγιές σε μονάδες διαχείρισης. Οι σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες ήταν το 2015 στην Γενική Ανακύκλωση στον Ασπρόπυργο, το 2001, το 2004 το 2011, το 2013 και το 2018 σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Κ. Κωστούλας ΑΕΒΕ στην Λάρισα και τον Ασπρόπυργο, το 2018 στο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών της Sunlight στην Κομοτηνή και πέρσι το Πάσχα στο Κ.Δ.Α.Υ. της Σίνδου.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *