ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΝΗΝΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ

Ρεπορτάζ

Και αν φαίνεται ότι σιωπούμε, είναι απλά η νηνεμία πριν την καταιγίδα που θα ξεσπάσει

και αν φαίνεται ότι σιωπούμε, είναι απλά η νηνεμία πριν την καταιγίδα που θα ξεσπάσει. αντικατασταλτικό κείμενο από την κατάληψη 111

Καταλήψεις – Αυτοδιαχειριζόμενοι Χώροι  


post image

…και αν φαίνεται ότι σιωπούμε, είναι απλά η νηνεμία πριν την καταιγίδα που θα ξεσπάσει…

‘’η δυστοπία δεν είναι μια εικόνα από το μέλλον’’

Αν παίρναμε την φράση ‘’νόμος, τάξη και ασφάλεια’’ και βλέπαμε πως αυτή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τους πρώτους πέντε μήνες που έχει αλλάξει χέρια η κρατική εξουσία, θα λέγαμε πως η δημοκρατία κάνει τη δουλειά της περίφημα. Τώρα, λοιπόν, που άλλαξε χέρια η σκυτάλη, το καρότο (που με το προσχηματικό προσωπείο του κράτους πρόνοιας κατέστειλε και αφομοίωσε αγώνες και αντιστάσεις) αντικαταστάθηκε από ένα μαστίγιο που όμοιο του δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Το εξουσιαστικό σύμπλεγμα είναι πιο συμπαγές από ποτέ. Πολιτική εξουσία, δικαστική εξουσία, μίντια, μπάτσοι και κάθε λογής εξουσιαστές συνεργάζονται με αγαστό τρόπο, ώστε να κάνουν πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις, τις μικροαστικές φαντασιώσεις, τα πλάνα εξευγενισμού και καθαρότητας (κυριολεκτικά και μεταφορικά), τα ακροδεξιά κατάλοιπα που είναι βαθειά ενσταλαγμένα στην (καθόλου αθώα και καθόλου ουδέτερη) κοινωνία, να επιβάλλουν αυτή την τόσο πολυπόθητη κανονικότητα που πάντα επιθυμούν στον κοινωνικό ιστό και τις συνειδήσεις.

Το εξουσιαστικό σύμπλεγμα έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει πιάσει δουλειά. Το πρώτο αυτό διάστημα αριθμεί μια σειρά εκκενώσεων κατειλλημμένων χώρων σε Αθήνα, Γιάννενα, Λάρισα και αλλού. Αριθμεί εισβολές σε σπίτια συντρόφ@ν και όχι μόνο, αριθμεί εισβολές σε κινηματογράφους και κλαμπ, απαγωγές, κατάχρηση εξουσίας (προφανώς η εξουσία καθεαυτή είναι από μόνη της κατάχρηση), ξυλοδαρμούς, βασανισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και παραβιαστικές συμπεριφορές. Οι μέρες αυτές έχουν μπάτσους να επικαλούνται την χούντα, εθνικόληπτους ευϋπόληπτους πολίτες να ψήνουν δίπλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχει μη ανθρώπινα ζώα να χτίζονται ζωντανά μέσα σε κτίρια, τα μίντια να ποτίζουν την εθνική συνείδηση με αγώνες τένις (τόση μπάλα και τόση φούντα, είχαμε να δούμε από τη χούντα) και μεγάλες μακεδονίες, έχει καρτέρια κάτω από σπίτια αγωνιστών, έχει δημοσιογραφίσκους να αναπαράγουν σκηνές σεξουαλικών κακοποιήσεων ακολουθούμενες από φαιδρά χαχανητά και τοξικότητα. Έχει ελικόπτερα να κόβουν βόλτες πάνω από την μητρόπολη και αύρες να καραδοκούν στις γωνίες. Έχει ‘’ανώνυμα τηλεφωνήματα’’ που στοχοποιούν άτομα, σχέσεις και πολιτικούς χώρους. Έχει εκατοντάδες μετανάστες δέσμιους σε μια καφκική γραφειοκρατία που δεν έχουν σπιθαμή χώρου να υπάρξουν δίχως να αισθάνονται απειλούμενοι και εφήμεροι. Έχει μια ασταμάτητη και ακόρεστη δίψα να εξομαλυνθεί η κοινωνική λειτουργία και να επαναοικειοποιηθούν τα χαμένα τουςεδάφη. Έχει το κράτος να επιχειρεί να διαλύσει χώρους και σχέσεις που δομούνται αντιθετικά και επιθετικά προς αυτό αλλά και προς όλο το εξουσιαστικό σύμπλεγμα. Και δεν είναι μονάχα όσα έχουν ήδη συμβεί και όσα θα γίνουν σήμερα, αύριο ή άμεσα. Δεν είναι μόνο τα γεγονότα. Είναι αυτή η προσπάθεια να διασπείρουν τον τρόμο και τον πανικό και την απειλή προς ένα συλλογικό υποκείμενο αλλά και προς κάθε άτομο μεμονωμένα με στόχο να αναδιπλωθούμε, να καμφθούν οι αντιστάσεις μας, να κάνουμε βήματα πίσω ή να μείνουμε στατικοί και παγωμένοι. Θέλουν να βάλουμε στο ζύγι από τη μια το βάρος της καταστολής και από την άλλη το πάθος μας για την καταστροφή κάθε εξουσίας και αυτου του κόσμου συλλήβδην και το δεύτερο να βγει λειψό. Αυτά ορέγονται, αλλά δεν το έχουν σκεφτεί καλά.

Όσοι ονειρεύονται καθαρά Εξάρχεια και τουριστική Άνω Πόλη, απονεκρωμένο κίνημα και αποστειρωμένες πόλεις καλά θα κάνουν να πάρουν πρέφα πως ο πήχης ανεβαίνει αμφίδρομα. Τα κεκτημένα μας δεν θα χαθούν έτσι εύκολα και το κράτος έχει πάρει ήδη μια γεύση από τους εξεγερμένους αυτού του κόσμου. Η συνείδηση μας και η θέληση μας ατσαλώνει και αυτό διαφαίνεται και γιγαντώνεται μέσα από επανακαταλήψεις, καινούριες καταλήψεις, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, παρεμβάσεις, λόγο και πράξεις, μέσα από ενέργειες με λιγότερο ή περισσότερο ρίσκο, από αντανακλαστικές πορείες υπεράσπισης καταλήψεων, πράξεις ανυπακοής σε κάθε πλευρά του ελλαδικού χώρου, αρνήσεις, καταδρομικές επιθέσεις, σαμποτάζ, συμβολικές καταστροφές. Έχουμε ακόρεστη επιθυμία και λύσσα να δείξουμε πως θέλουμε να πεθάνει αυτός ο σάπιος και γερασμένος κόσμος. Έχουμε ο ένας τον άλλον, την έμπρακτη αλληλεγγύη μας,το πάθος μας για ελευθερία. Και η οργή μας ολοένα μεγαλώνει και θα ξεσπάσει. Και έχουμε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το υπάρχον και η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

Λίγα λόγια για τις καταλήψεις

Ως κατάληψη 111 έχουμε δεχθεί και μεις με τη σειρά μας ουκ ολίγες φορές απειλές εκκένωσης, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει συμβεί σε πολλούς ακόμη χώρους. Για εμάς, οι καταλήψεις, πέρα από σπίτια μας είναι και εστίες απελεύθερης δράσης, χώροι συνάντησης, συσπείρωσης και οργάνωσης που μέσα τους αναπτύσσονται ιδέες, διαμορφώνονται σχέσεις και ανοίγουν περάσματα έξω απο το δυστοπικό βούρκο που αναγκαζόμαστε να υποστούμε. Όλα αυτά σαφώς δεν εκκενώνονται και αφήνουν μια ιστορία και παρακαταθήκη που ροκανίζει τα σαθρά θεμέλια αυτού του κόσμου. Αυτή την ιστορία,τις μνήμες και τη δράση θα τα υπερασπιστούμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε. Στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα σε όσ@ βιώνουν την κρατική καταστολή και δεν πάμε πουθενά. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε όσ@ αντεπιτίθενται και εξεγείρονται σε τόπους κοντινούς ή πιο μακρινούς, σπάζοντας την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του κατεστημένου έμπρακτα στο τώρα.

Υγ. Δύναμη στους αγωνιστές της Χιλής που συνεχίζονται να μάχονται απέναντι στην κατασταλτική και εκδικητική βία του κράτους.

Υγ2. Δύναμη στους συλληφθε@ς και βασανισμεν@ς της πορείας της 17 Νοέμβρη (και όχι μόνο) Υγ3. Καλή ανάρρωση στη συντρόφισσα απεργό πείνας, της οποίας η απόφαση να βάλει ανάχωμα το σώμα της οδηγησε στην απελευθέρωση των γατιών της εκκενωμένης Βανκούβερ Απάρτμαν.

Στέκια, ορμητήρια, γιάφκες, καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης

Η αλληλεγγύη όπλο της αναρχίας, βια στη βία της εξουσίας

Ολική καταστροφή για την ολική απελευθέρωση

Κατάληψη 111

(τις προηγούμενες μέρες αναρτήσαμε γιγαντοπανό αλληλεγγύης στις καταλήψεις στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης)

Εικόνες:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *