ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ

Ρεπορτάζ
 

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια τα μαρτυρικά Καλάβρυτα πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος στους ναζί κατακτητές. 
Τα νούμερα προξενούν ίλιγγο: Περίπου 1300 νεκροί, και πάνω από 1000 σπίτια πυρπολημένα στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Τα Καλάβρυτα βεβαίως δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι ένα από τα περισσότερα από 120 μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος στην εκδικητική μανία των ναζί κατακτητών.

Είναι επιτακτικό να θυμόμαστε αυτά τα μακρινά γεγονότα, ακόμη κι αν φαντάζουν τόσο ξένα με την σημερινή ζωή μας, καθότι εξακολουθούν να υπάρχουν σαν σταθερά σημεία στον χρόνο, για να μας θυμίζουν το σκοτάδι.

Όμως οι πληγές που άνοιξαν στην χώρα μας από τα ναζιστικά εγκλήματα δεν αναγνωρίστηκαν έμπρακτα, παρά μόνο με ανώδυνες και αχνές συγνώμες. Η έμπρακτη αναγνώριση και αποδοχή των ευθυνών είναι που μετρά και θα γραφεί στην ιστορία.

Η Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα δήλωσε:

«Οι ηγεσίες της μεταπολεμικής Γερμανίας δεν τίμησαν τις υποχρεώσεις της χώρας τους, ηθικές και υλικές. 
Μέχρι αυτό να αλλάξει, η χώρα που μας έδωσε γίγαντες όπως τους Μπετόβεν, Γκαίτε, Αϊνστάιν, θα είναι μεν μεγάλη στα νούμερα, αλλά μικρή στο ηθικό παράστημα, και στο πρόσωπο της ιστορίας.
Τα Καλάβρυτα μαζί με όλες τις άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά, θέτουν, και θα θέτουν μόνιμα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις αυτή την ασυνέπεια. 

Η σημερινή κυβέρνηση της χώρας οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης που επιδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2019 στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η ρηματική διακοίνωση είναι υλοποίηση απόφασης που πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή, και συνέχεια του πορίσματος-έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας»

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *